on muhasebe nedir online muhasebenin avantajlari nelerdir

Ön Muhasebe Programı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

Muhasebe, küçük ya da büyük fark etmeksizin her işletmenin temel ihtiyaçlarının başında yer almaktadır. Ancak ön muhasebe ve genel muhasebe kavramları sık sık karıştırılmaktadır. Özünde her iki kavramın da kendisine has özellikleri ve ciddi farklılıkları bulunur. Bu yazımızda ön muhasebe nedir, ön muhasebe programı nedir ve ön muhasebe programlarının faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulacağız.

Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe nedir sorusunun yanıtına gelmeden önce, genel muhasebe nedir sorusunun cevabına bakmamız gerekir. Genel muhasebe daha ziyade şirketin dışa açık muhasebesini içerir. Genel muhasebe yasal zorunluluklar barındırır. Ön muhasebe ise, işletmenin kendi içinde meydana gelen finansal süreçleri kapsar. Örneğin banka hesapları, cari hesap ve kasa hesabı ön muhasebe kapsamında takip edilmektedir. Personel maaş bordroları, stok takibi ve menkul kıymet takibi gibi süreçler de ön muhasebeye dahildir.

Ön muhasebede amaç, işletmenin kendi işleyişini ve günlük aktivitelerini belli bir düzene sokmak için kayıtlar almaktır. Her ne kadar maddi değeri bulunan tüm süreçlerin denetimini gerçekleştirebilme amacı bulunsa da, genel muhasebede olduğu gibi kendi içerisinde yasal zorunlulukları yoktur. Daha ziyade firmaların işleyişini kolaylaştırmak ve verimliliğini artırmak için kendi isteğiyle ön muhasebe yaptığını söyleyebiliriz.

Ön Muhasebe Programı Nedir?

Ön muhasebe programı basitçe, yukarıda da anlattığımız tüm bu ön muhasebe süreçlerinin kolaylaştırılabilmesi için kullanılan yazılımlar olarak tanımlanabilir. İşletmeler kendi ön kayıtlarını ve muhasebelerini yapabilmek için bu programları kullanırlar. Genellikle ön muhasebe programları öncelikle KOBİ’lerce kulllanılıyor olsa da, küçük ölçekli işletmeler tarafından da kullanılmaktadır. Çünkü küçük ölçekli işletmeler büyük yatırım hamleleri yapmasalar da, fatura, sipariş, ödeme, banka, tahsilat, müşteri yönetimi ve stok gibi bütün süreçlerini tek bir programdan yürütmek durumundadır.

KOBİ’ler tarafından yoğun olarak kullanılan ön muhasebe programları sayesinde, borçlanma, satın alma, raporlama ve en önemlisi e-devlet uygulamaları gibi tüm süreçler yönetilebilmektedir. Günümüzde ön muhasebe programları çok daha basit arayüze ve kolay kullanıma sahip hale gelmiştir. Öte yandan işletmeler artık, programlara diledikleri özellikleri ekleterek, özelleştirilmiş bir program deneyimi kazabilmektedir.

Ön Muhasebe Programları ile Neler Yapılabilir?

Ön muhasebe programları ile işletmeler, ticari faaliyetlerini kayıt altına alabilirler. Detaylı raporlar alarak geçmişe yönelik analizler elde edebilirler ve şirketin geleceğini ilgilendiren kararları daha az riskle alırlar. Ayrıca ön muhasebe programları ile aşağıda yer alan süreçler de yönetilebilir:

  • Kasa takibi
  • Borç takibi
  • Satış faturalama
  • Satın alım faturalama
  • Stok takibi
  • Banka takibi
  • Çek ve senet takibi
  • Depo takibi
  • İrsaliye takibi
  • Sipariş takibi
  • Borç takibi
  • Kredi ve hesap takipleri

Ön Muhasebe Programlarının Faydaları Nelerdir?

İşletmeler ön muhasebe süreçlerini eskiden excel ya da defter kayıtları ile yürütürlerdi. Ancak bu durum hem yoğun harcanan emeğe hem de maliyetlere yansırdı. Ön muhasebe programları sayesinde işletmeler, hem zamandan hem iş gücünden hem de maliyetlerden tasarruf eder hale geldi.

Excel gibi uygulamaların zor yapısı ve ezber gerektiren formüller bulundurması, ön muhasebe süreçlerini bilmenin yetmemesine, iyi excel kullanan bir personele ihtiyaç duyulmasına neden olur. Ön muhasebe programları ise, temel bilgisayar bilgisiyle rahatlıkla kullanılabilir.

Verileri güncel tutmak ön muhasebe programları ile oldukça kolaydır. Geleneksel yöntemlerde her işlem elle tek tek yapılmak zorundadır. Ön muhasebe programları bu süreçleri otomatik hale getirebilir.

Firmalar için nakit giriş çıkışının takibi hayati önem taşır. Bir ön muhasebe programı kullanarak bu giriş çıkışlar anlık olarak rahatlıkla takip edilebilir. Böylece güncel bakiye ve anlık tablolar her daim yöneticilerin gözünün önünde olur.

DİA bulut ön muhasebe programı kullanarak yalnızca ofiste olunduğunda değil, internetin olduğu her yerde ve her cihazda ön muhasebe yapabilmek mümkündür.

Ön Muhasebe Programları Güvenli Midir?

Excel ya da defter ile ön muhasebe yapmak yeteri kadar güvenli değildir. Ön muhasebe programlarında kullanıcı açılması, özel şifre oluşturulması ve kullanıcıların yetkilendirilebilmesi sayesinde, güvenlik maksimum seviyeye çıkarılabilir. Ayrıca bulut ön muhasebe programları, işletmelerin verilerini bulut serverlarda sakladığı için, hırsızlık, yangın, sel gibi felaketlerde de veriler güvenle saklanmaya devam edilir. Öte yandan bilgisayar korsanları için bir işletmenin bilgisayarını hacklemek ne kadar kolaysa, bir bulut serverı hacklemek o kadar zordur. Dolayısıyla günümüzde işletme verilerini saklamanın en güvenli yolu, bulut ön muhasebe programı kullanmaktan geçmektedir.

Günümüzde bir işletmenin yüksek rekabet ortamı içerisinde yüksek karlar elde edebilmesinin yolu, düzenli bir şekilde muhasebe kaydı tutmaktan geçer. Bu yüzden işletmeler için kullanımı kolay ve güvenli bir ön muhasebe programı kullanmak çok önemlidir.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ön muhasebe programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım!