DİA Barkod Nedir, Nasıl Kullanılır?

Barkod Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

Birbirlerine paralel gelen ve farklı kalınlıkları bulunan çizgilerin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan ve her bir çizginin farklı anlamlar taşıdığı sembole barkod adı verilmektedir. Ürünlerin üzerine etiket olarak yapıştırılan barkodlar, barkod okuyucu adı verilen cihazlarla okunabilir. Bu cihazlar barkodu okuttuktan sonra, ürüne dair tüm bilgileri gösterebilmektedir. Barkodun en büyük özelliği, hem harcanan emekten hem de vakitten tasarruf sağlamasıdır.

Barkodların günümüzde en yoğun kullanıldığı yerler marketlerdir. Marketlerde kullanılan barkod sistemiyle ürünlerin fiyatlarına kolayca erişilebilmekte ve kasaların önünde uzun kuyruklar oluşmamaktadır. Barkod, insan yaşamını büyük oranda kolaylaştırmış bir teknolojidir. İlk bakışta karmaşık gelen bir sistem olsa da, kendi içerisinde belli bir sisteme sahip olmasıyla kullanımı oldukça kolaydır.

Barkod Nedir?

Barkod, ürün, mal ya da bazı hizmetlerin kimliği olarak tanımlanabilir. Barkod etiketi vurulan bir ürün hakkındaki bilgilere erişmek oldukça kolaydır. Bu da insanların tüketecekleri ürünler hakkında çok daha rahat şekilde fikir sahibi olabilmelerini ve güven duymalarını sağlar. Sanılanın aksine market ürünlerindeki barkodlar okutulduğunda sadece fiyat bilgisine erişilmez. Barkod kendi içerisinde o ürüne dair çok sayıda veri barındırır.

Barkodlar, barkod okuyucu adı verilen optik okuyucularla okunabilmektedir. Barkodlar sayesinde üretim, sevkiyat, depolama, kalite kontrol gibi çok sayıda alanda kolayca işlem yapılabilmektedir. Barkodların en büyük özelliği uluslararası olmasıdır. Bu da bir ürünün dünyanın her yerinde tek bir barkod okuyucu ile okutulabilmesini ve bilgilerin kullanıcının karşısına çıkmasını sağlar. Barkodlar ve barkod okuyucular, barkod programları aracılığıyla çalışır hale gelirler.

Barkodların Kullanım Alanları

Barkod sistemleri sayesinde kasalarda yüzlerce ürün oldukça kısa süre içerisinde geçirilebilmekte ve oldukça kolay şekilde alışveriş yapılabilmektedir. Özellikle büyük perakendeciler, ürünlerini ve mağazalarını sevk etme noktasında barkodlardan faydalanırlar.

Öte yandan kargo firmaları da, barkod sistemini oldukça aktif kullanan kuruluşlar arasında yer almaktadır. Bir kargonun nereden yola çıktığını, nereye gideceğini ve diğer tüm bilgilerini barkod sayesinde görebilmek mümkündür.

Barkodların yoğun olarak kullanıldığı bir diğer alan da muhasebedir. Demirbaş ya da taşıma birimleri için barkod teknolojisinden faydalanılır.

Aynı şekilde doğalgaz, su, elektrik gibi aboneliklerin takip edilebilmesi için barkod sistemlerinden yararlanılmaktadır.

Barkodların kullanıldığı diğer alanlar ise şunlardır:

  • Hastane, klinik, eczane, laboratuvar, poliklinik gibi sağlık alanları
  • Dijital tartı, terazi, atm etiket ruloları ve POS cihazları
  • Kuyumcularda kullanılan değerli maden ve taşlarda kullanılan etiketler
  • Gözlük etiketleri için optik sektörü kullanımları
  • Bakliyat, yem, un üreticilerinin çuvallar üzerindeki kullanımları
  • Araç lastiği ve varil gibi malzemelerin üzerine vurulan etiketler
  • Demir, hadde, çelik etiketleri
  • Çiçek ve bitki satışı yapılan yerlerde kullanılan etiketler (Fide etiketleri)
  • Bazı sektörlerde gerekli görülen ahşap ya da cam yüzey barkod etiketleri
  • Görme engellilere özel üretilen özel kabartmalı barkod etiketleri

Barkodlar, sadece yukarıda yer alan alanlarda kullanılmamaktadır. Hemen hemen her sektörde ve her üründe barkod ihtiyacı doğabilir. Şirketlerin nasıl bir barkod arayışında olduklarını, kendi sektörlerine ve ihtiyaçlarına özel olarak belirlemeleri gerekmektedir.

Barkodlama Yapacaklara Tavsiyeler

Barkodlama ya da barkod vurma işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk şey, barkod etiketinin mümkün olduğunca küçük olmasıdır. Bir diğer önemli husus da, etiket üzerinde mutlaka ürün adının yazıyor olması gerekliliğidir.

Bir üreticinin ya da satışçının barkodlarla ilgili dikkat etmesi gereken bir diğer konu da, özellikle depoya girecek ürünleri daha depoya girmeden barkodlamaktır. Basit bir erteleme, tüm depo düzenini bozabilir. Aynı şekilde mal kabul işlemlerinin de barkodla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Barkod vurma işlemi esnasında barkodları rastgele değil, önceden belirlenmiş sabit bir alana vurmak gerekmektedir. Böylece barkod yapıştırma işleminin ardından ürünleri depoya yerleştirirken ya da daha sonra bir ürünü ararken, ürünlerin üzerindeki barkodu aramakla uğraşmazsınız.

Cep Telefondan Barkod OkutmaDİA Barkod Sistemi

Türkiye’nin bulut teknolojisi ile hizmet veren en gelişmiş ERP yazılımı olan DİA ile;

  • Malzeme Barkod Basımı: Stok kartlarına tanımı yapılan EAN-8, EAN-13 veya Code 128 gibi barkod basımı
  • Cari Hesap Adres Etiket Basımı: Cari Hesap adreslerinin etiketler üzerine basımı
  • Barkod Yazıcı ve A4 Laser Tasarım Desteği: Barkod yazıcılar ve A4 Etiketler için hızlı ve kolay tasarım yapılabilen özel tasarım ekranı bulunmaktadır.
  • Hızlı Barkod Seçimi: İsterseniz malzemeleri stok listesi üzerinden, isterseniz belirli bir fatura içindeki tüm malzemelerin, isterseniz üretimini yaptığınız malzemelerin kolayca fişler üzerinden miktarları ile seçimini sağlayabilir barkod basım işlemini saniyeler içinde sonlandırabilirsiniz.
  • Varyant ve Seri Desteği: Varyantlı ve serili takip edilen malzemelerin varyant detayları ve varyant barkodları veya seri numaraları ile basımı rahatlıkla aynı ekran üzerinden sağlanabilir.
  • DataMatrix Barkod Desteği: Kare Barkod Tanımı ile malzemelerin kare barkodlar okutularak takip edilebilmesini sağlayabilirsiniz. Kare barkodlar içinde yer alan veri alanları farklılık gösterebileceği için öncelikle kare barkod tanımı yapılır ve bu tanımlar stok kartları ile eşleştirerek hangi malzeme barkodunun hangi kare barkod içeriği ile eşleşeceği belirlenir.
  • Karekod Tanımı: Kare barkod içeriğinde hem malzemenin barkodu hem de seri numarası okunabilir ve 2 ayrı okutma işlemine gerek kalmadan tek barkod okuması ile hem malzeme hem de seri numarası okutulmuş olur. Personelinize hız ve verimlilik katar.
  • Kare Barkod Çıktısı: Tüm raporlarda sadece stok kartının barkodu değil herhangi bir veri alanı DataMatrix formatında çıktı olarak basılabilir.