2023 yazilim trendleri neler olacak

2023 Yazılım Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem ERP | Teknoloji

Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber, yepyeni yazılım trendleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Böylesine rekabetçi bir ortamda işlerini büyütmek isteyen her şirket, yazılım geliştirme trendlerinden haberdar olmak zorunda. Peki, 2023 yazılım trendleri neler?

Her geçen yıl teknoloji biraz daha gelişiyor ve daha global bir dünya yaratıyor. Bu da müşteri taleplerini günden güne arttırıyor ve teknoloji, müşteri talepleriyle birlikte değişime ve gelişime uğruyor. Bu döngüyü yakından takip etmek ve özellikle de yazılım trendlerini yakından izlemek, yazılım geliştiriciler için büyük önem taşıyor.

Bu yazımızda yazılım geliştiriciler ve yan sektörler için genel olarak 2023 yılında öne çıkacak olan yazılım trendlerini incelemeye çalıştık.

1. No Code / Low Code

Genel olarak no code / low code fazla küçümsenmiş hatta bir efsane olarak görülmüştü. Şimdi ise inanılmaz ciddiye alınıyor. Low code (düşük kod), yazılımcıların hızlı bir şekilde yazılım geliştirmelerine yarıyor. Düşük kod veya az kod kullanımı, adından da anlaşılacağı üzere yazılım geliştirme süreçlerini ve hem hızlandırıyor hem de kolaylaştırıyor. Bu yüzden yazılım geliştiriciler için 2023 yılında trend olmaya devam edecek önemli konulardan birisi no code / low code olmaya devam edecek.

2. Siber Güvenlik

Teknoloji geliştikçe, teknoloji devleri kullanıcıların ve müşterilerin gerçek sorunlarını fark etmeye başladı. Bu sorunların arasında siber güvenlik ise büyük bir yer kaplıyordu. Siber güvenlik alanındaki çalışmalar büyük oranda gelişim göstermiş olsa da, ilerleyen yıllarda en çok gelişen alanlar arasında yer almaya devam edecek. Çünkü teknoloji geliştikçe, siber güvenlik alanındaki tehditler de büyümeye devam ediyor. Özellikle bulut teknolojisi yaygınlaştıkça, siber güvenlik alanındaki trendlerin takibi daha da önemli hale gelecek.

Şirketler, altyapılarını korumak için veri merkezlerinin tasarımında ve işletiminde siber güvenliğe öncelik vermek zorunda. Zaten günümüzde siber güvenlik yatırımı yapmak, bir siber saldırının verdiği hasarı onarmaktan çok daha kolay ve az maliyetli halde. Hal böyle olunca yazılım geliştiriciler de siber güvenlik alanında çalışmalar yapmaktan geri kalamıyorlar. Bununla beraber işletmelerin de siber güvenliğe yatırım yapmaya devam etmelerine kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.

3. Nesnelerin İnterneti (IoT)

Nesnelerin interneti alanındaki teknolojik gelişmeler ilerledikçe, yazılım geliştirme alanındaki eğilimin de katlanarak artması devam ediyor. Her geçen yıl, işletmelerin teknolojik gelişmelerin bir adım önünde olma ihtiyacı da artıyor. Hal böyle olunca, IoT teknolojisini mevcut yazılım çözümlerine entegre etmek, 2023 yılının en önemli trendlerinden biri olacak gibi görünüyor.

4. 5G İnternet

5G teknolojisinin, interneti nasıl kullandığımız üzerinde önemli bir etkisi olacak. Yazılım geliştirme şirketlerinin, yazılım geliştirme yetenekleri önemli ölçüde değişecek.

5G, verilerin cihazlar arasındaki aktarım hızını devrim niteliğinde hızlandıracak bir teknoloji olarak tanımlanabilir. İşte bu devrim, sadece yazılım sektörünü değil, bütün sektörleri derinden etkileyecek. 5G’nin internet hızını önemli oranda artırması ve daha da önemlisi gecikmenin azalması, yazılım geliştiricilerin “Ne kadar iyi performans gösterebilecek?” demeden ve hiçbir endişe duymadan istedikleri tüm yeni özellikleri ekleyebilmelerini sağlayacak. Ayrıca sürücüsüz araç teknolojisi ve giyilebilir cihazlar gibi alanlarda da 5G, muhteşem yeniliklere kapı açacak. 5G, 2023 yazılım trendleri arasında önemli bir yere sahip olacak.

5. Yapay Zeka Teknolojileri

Bazı bilişim teknolojileri danışmanlık hizmetlerinde, teknoloji daha uygun fiyatlı ve erişilebilir hale geldikçe yapay zekanın benimsenme hızı da artıyor. Yapay zeka özellikle son beş yılda katlanarak gelişim gösterdi. Beraberinde makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme ve sinir ağları dahil olmak üzere çeşitli alt kümelere ayrıldı. 

Yapay zeka ve makine öğrenimi, müşteri deneyimini ve uygulama kullanılabilirliğini iyileştirmek için mobil uygulama geliştirme alanında kullanılmaya başladı. Uygulamalarda neredeyse her şeye insan müdahalesi azaltıldı ve böylece hatalara daha az eğimli hale gelindi.

AI, makine öğrenimi ile uyum içerisinde gelişti ve hem verileri analiz etme konusunda hem de bir sorunla nasıl mücadele edileceği konusunda anlamlı tavsiyelerde bulunabiliyor. Ayrıca makine öğrenimindeki gelişmeler sayesinde bilgisayarlar, net bir şekilde programlanmadan bile görevleri gerçekleştirebilme becerilerini geliştirmeye devam edecekler. Böylece işletmeler için yüksek maliyetli insan emeği ihtiyacı ortadan kalkacak ve görevler otomatik bir şekilde hızla yerine getirilebilecek. Genel olarak yapay zeka, sektörler ve uygulamalar açısından işletmelerin çalışma şeklini kökten değiştirme potansiyeline sahip. 

6. Web3

Kullanıcılara daha kaliteli deneyim sağlama konusundaki potansiyeliyle Web3, yazılım dünyasında devrim yaratmaya hazırlanıyor. 

Web 2.0, kullanıcıların verilerini kontrol eden ve verilerden para kazanmanın karşılığı olarak hizmet eden şirketler tarafından domine edilirken Web3, veriler üzerine tam gizlilik kurarak kullanıcıların bireysel katılım isteğine odaklanacak.

İşletmeler ayrıca sosyal medya platformlarında daha etkileşimli kullanıcı deneyimleri yaşamaya başlayacaklar. Platformlar artık merkezileştirilemeyeceğinden, veri korsanlığının da önüne geçilmiş olacak. Çünkü Web3 ile her bir kullanıcı, tıpkı kripto para birimleri gibi blockchain teknolojisi üzerinden sosyal medyada var olmaya başlayacak. Uzmanlar gelecekte insanların, kullanıcı verilerini paylaşma karşılığında para kazanabileceklerini öngörüyor.

Elbette tüm bunlar internet dünyasında dönen reklam çarkını da yakından etkileyecek. Instagram gibi sosyal medya uygulamalarında ya da haber sitelerinde dönen reklamlar, kullanıcılarının verilerini ücretsiz bir şekilde paylaşmalarının sonucunda kişiselleştirilmiş olarak insanlara sunuluyordu. Bu durum Web3 ile değişecek ve kullanıcılar verilerini ancak isterlerse para karşılığında paylaşabilecek. Böylece alıştığımız kişiselleştirilmiş reklamcılığın da sonu gelmiş olacak diyebiliriz. 2023 yılında Web3, yakından takip edilmesi gereken bir yazılım trendi olacak.

7. Sınır Bilişim

Sınır bilişim, verileri kaynağına yakın bir yerde işler ve böylece süreçleri önemli ölçüde hızlandırır. Hem büyük hem de küçük sermayeli işletmeler için sınır bilişim, olumlu bir müşteri deneyimi yaratmayı sağlar. Ufak bir kesintinin bile ciddi kayıplara yol açabileceği sektörlerde sınır bilişim, 2023 yılında baskın bilgi işlem türü olacaktır.

8. AR / VR Yeniden Yükselişte

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR), bir süredir eski popülaritesine sahip olmasa da, işletmeler bu teknolojiyi giderek daha fazla benimsiyor. AR / VR teknolojilerinin en önemli uygulama alanlarından birisi, potansiyel müşterilerin bir ürünü veya hizmeti satın almadan önce denemelerine imkan vermesidir. Sorunsuz bir AR / VR deneyimi için gereken en önemli teknoloji sınır bilişimdir. Böylece sıfır gecikmeyle kullanıcı deneyimi yaşanabilir.

AR / VR cihazları, müşteriye dönük etkileşim amacı dışında da kullanılabilir. İş arkadaşlarının gerçek zamanlı iş paylaşımı yapmalarına, uzaktan işbirliğine ve zorlayıcı eğitimlere katılıma kadar çok sayıda süreçte kullanılabilir. 

AR / VR teknolojilerinin gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için 5G, Web3 ve sınır bilişim gibi teknolojilerin potansiyellerine ulaşması bekleniyor.

9. Bulut Bilişim

Bulut bilişim hizmetleri genel olarak ucuzluğuyla, esnekliğiyle ve geleneksel şirket içi yazılım çözümlerinin hemen hemen hepsinden daha güvenli olmasıyla dikkat çekiyor. Çoğu yazılım şirketi, geliştireceği yeni projeler için daha fazla bulut bilişimi tercih etmeye devam edecek.

Şirketlerin maliyetlerini düşürme ve verilerini güvenle saklama özellikleriyle bulut bilişim, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da trend olmaya devam edecek. Bulut bilişim hakkında daha fazla bilgi almak için Bulut Bilişim Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey yazımızı okuyabilirsiniz.

10. Mikro Hizmetler

Bir uygulamanın tamamını değiştirmenin zorluklarını yaşamamak için, mikro hizmetlerin kullanımı yazılım mühendisliğinde ortaya çıkan trendlerden birisi haline geldi. Yazılımlar kendi içlerinde modüller bulundurur ve her bir modülün belirli bir amacı vardır. Bu yüzden kurumsal seviyede bir uygulama geliştirmek söz konusu olduğunda, daha az geliştirme süresi gerekir ve bununla beraber gelecekte de kolay ölçeklenebilirlik sunduğu için mikro hizmetler tercih edilir. 2023 yılında da mikro hizmetler yazılım trendleri arasında yer almaya devam edecek.

Neden Yazılım Trendleri Takip Edilmeli?

Yazılım dünyasında her yıl yeni trendler ve teknolojiler ortaya çıkıyor. Biz de DİA Yazılım olarak sizlerle bu trendleri paylaşmaya devam ediyoruz. Sektörünüzde bir adım önde olmak ve gelecekte de güçlü bir şekilde ayakta kalabilmek için yazılım trendlerini takip etmeniz gerekiyor. Mevcut değişkenliği yakalayabilmek ve gelecekte rekabete ortak kalabilmek için yeni gelişmeleri her zaman takip etmeli ve bunları operasyonlarınıza dahil etmelisiniz.

Türkiye’nin bulut altyapısıyla hizmet veren en gelişmiş muhasebe programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.