Bulut Bilişim Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey
Bulut bilişim, sanal bilginin depolanmasına, uygulamalar üzerinden yönetilmesine ve işletilebilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Tipik olarak internet üzerinden hizmet sağlanır ve kullandıkça öde esasına dayanmaktadır.
İçindekiler
- 1 Bulut Bilişim Nasıl Çalışmaktadır?
- 2 Hangi Hizmetler Bulut Bilişime Dahildir?
- 3 Bulut Bilişim Örnekleri
- 4 Neden Bulut Bilişim İsmi Verildi?
- 5 Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?
- 6 Bulut Bilişimin Bilgi İşlem Departmanlarına Etkisi
- 7 Bulut Bilişim Hizmeti Almaya Karar Vermek
- 8 Bulut Bilişimde Güvenlik
- 9 Bulut Bilişimin Geleceği
Bulut Bilişim Nasıl Çalışmaktadır?
Şirketler, kendilerine ait bir bilgi işlem departmanı kurmak yerine artık, bir bulut hizmet sağlayıcısından uygulamalardan tutun da depolamaya kadar her şeye erişim sağlayabilecekleri sistemleri kiralayabilmektedir.
Bulut bilişim sistemlerini kullanmanın önemli faydalarından birisi, şirketlerin kendilerine ait bir IT departmanı kurmalarına gerek kalmamasıdır. Böylece düzenli olarak ödenen peşin ücretler yerine, kullandıkça öde modelinde hizmet alınabilmektedir.
Hangi Hizmetler Bulut Bilişime Dahildir?
Bulut bilişim hizmetleri günümüzde depolamadan, ağ oluşturmaya, yapay zeka hizmetlerinden, standart ofis uygulamalarına kadar çok geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Kullanılan bilgisayar donanımına fiziksel olarak yakınlığı gerektirmediği durumlarda, hemen hemen her hizmetin artık bulut bilişim aracılığıyla kullanılabilmesi mümkündür.
Bulut Bilişim Örnekleri
Günümüzde hemen hemen herkes bir şekilde bulut teknolojisinden faydalanmaktadır. Kimisi Gmail kullanırken, kimisi telefonundaki fotoğrafları bulut sistemine yedeklemektedir. Aynı durum büyük şirketler için de geçerlidir ve tüm verilerini barındırdığı bulut hizmetler kullanırlar. Bir başka örnek de, çağımızın yükselen hizmetlerinden birisi olan Netflix’tir. Netflix, video akış hizmetini ve diğer tüm sistemlerini müşterilerine sunabilmek için bulut teknolojilerinden faydalanmaktadır. Öte yandan Google Drive, OneDrive ve iCloud da diğer örneklerdir.
Neden Bulut Bilişim İsmi Verildi?
Bu teknolojiye bulut bilişim denmesinin sebebi, sistemden faydalanılabilmesi için konumun, donanımın ve işletim sisteminin önemsiz olmasıdır. Öte yandan eski yıllarda telefon ağları ve internet sağlayan telefon ağları için kullanılan şemalarda bulut görsellerinin yoğun kullanılmasından da esinlenilmiştir. Bulut ismi özünde bu teknolojiyi büyük oranda basitleştirmektedir. Bu basitleştirme bir taraftan teknolojiyi anlamayı kolaylaştırırken, diğer taraftan da çok sayıda müşteri için alınan hizmetin ya da depolanan verilerin konumuyla ilgili ciddi soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor.
Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?
Bulut bilişimin kesin ve net faydaları kullanılan bulut hizmetinin türüne göre farklılık gösterse de, genel olarak bulut hizmetlerinden faydalanmak, şirketlerin kendi bilgi işlem departmanlarını kurmalarına veya devam ettirmelerine gerek kalmadığını göstermektedir.
Bulut bilişim hizmetlerinden faydalanan şirketler için, sunucu satın alma, uygulamaları ya da işletim sistemlerini güncel tutma ya da bozulan veya eskiyen yazılım ve donanımları elden çıkarma gibi dertler bulunmamaktadır. E-posta gibi önemli bir ticari araç için şirket içi becerilere güvenmekten ziyade, bir bulut hizmeti sağlayıcısına geçiş yapmak oldukça mantıklıdır. Tüm bu teknolojik hizmetleri çalıştırma ve güvende tutma konusunda uzmanlaşmış bir bulut sağlayıcısı, pek tabii küçük bir işletmenin istihdam edebileceği IT çalışanından çok daha bilgili ve tecrübeli personellere sahiptir. Bu nedenle bulut bilişimin sadece büyük şirketlere değil, küçük işletmelere de faydası büyüktür.
Bulut hizmetlerinden faydalanan şirketler, projelerde daha hızlı hareket edebilirler. Uzun süren satın alma ve yüklü ön maliyetler olmadan ürünler test edilebilir. Çünkü şirketler sadece kullandıkları kadar ödeme yaparlar. Bu yüksek iş hızı, bulut teknolojileri kullanıcılarının en sevdiği özelliklerden birisidir. Genellikle bir IT departmanına bağlı olmadan yeni hizmetleri hızlandırabilme yeteneği, yeni projelere de hızla başlayabilmeyi mümkün kılmaktadır.
Özellikle haftanın ya da yılın belli başlı günlerinde veya saatlerinde kullanılan bir uygulamanın, bir şirket tarafından tümüyle sahip olunması yerine buluttan kullanılması finansal açıdan mantıklı olandır. Çünkü çoğu zaman kullanılacak olandan fazla ödeme yapılır. Özellikle e-posta, CRM ve muhasebe gibi yazılımlar için bulut sistemlerine geçiş yapmak, dahili IT personellerinin üzerindeki yükü de hafifletecektir.
Bulut Bilişimin Bilgi İşlem Departmanlarına Etkisi
Bulut bilişim kullanan şirketler, fiziksel sunucular satın almak yerine, bunu bir hizmet olarak satın aldıkları için, sermaye harcamalarından operasyon giderlerine geçiş yaparlar. Böylece şirketlerin geleneksel IT departmanı harcamalarından büyük oranda kurtulmasıyla, bütçede yer açmak daha kolay hale gelir. Günümüzde şirket yöneticileri artık esnekliği artırmak ve sermaye bütçeleri üzerindeki baskıyı azaltabilmek için bulut bilişim hizmetlerine geçiş yapıyorlar.
Bulut Bilişim Hizmeti Almaya Karar Vermek
Bir bulut hizmetine geçiş yapmak için ilk olarak, mevcut altyapının maliyetini çıkarmak gerekmektedir. Fiziksel donanımların maliyetleri, sunucular, CPU’lar, RAM’ler derken ciddi maliyetler ortaya çıkar. Öte yandan şirketler kendi kendilerine veri depolaması yapmak için de yüksek ödemeler yaparlar. Bununla birlikte şirketin bulut hizmetlerine geçmesi halinde, IT giderlerinden hangilerinin azalacağını da belirlemesi gerekmektedir. Kar zarar açısından inceleme yapıldığında, bulut bilişim hizmeti almaya karar vermek daha kolaydır.
Bulut Bilişimde Güvenlik
Bulut hizmetinde güvenlik ihlalleri nadiren görülse de, birçok şirket halen güvenlik konusunda endişelere sahip. Bulut bilişimin ne kadar güvenli olduğunu düşünmeden önce, mevcut sistemlerinizin ne kadar güvenli olduğunu belirlemelisiniz. Endişe duyulması gereken çok sayıda özelliğe sahip olan bir ekip tarafından yönetilen şirket içi sistemlerin, kendisini altyapıyı korumaya adamış mühendisler tarafından korunan sistemlerden daha güvenli olması mümkün değildir.
Bulut teknolojilerine karşı duyulan endişeler beraberinde bulut sistemlerin daha da güvenli olmasını sağladı. Bulut hizmeti sağlayıcıları bu endişeleri giderebilmek için, bulut güvenlik araçlarına yaptıkları yatırımları artırdılar. Bu araçlar sayesinde, buluttaki verilerin hileli kullanımları, yetkisiz indirmeler ve kötü amaçlı yazımlar tespit edilebiliyor.
Bulut Bilişimin Geleceği
Bulut sistemler, uzun bir süredir hayatımızda olsalar da, halen benimsenme aşamasında kabul edilmektedir. Çok sayıda şirket günümüzde bile bulut bilişim hizmetlerine geçiş konusunda şüpheler duyuyor. Fakat, şirketlerin verilerinin bodrum katındaki bir sunucudan farklı bir yerde bulunması fikrine alışmaları, zamanla bulut bilişim hizmetlerin avantajlarını da fark etmelerini sağlayacaktır. Araştırmalar, bulut sistemine aktarılabilecek iş yükünün günümüzde sadece yüzde 10’unun aktarıldığını göstermektedir. Geriye kalan yüzde 90’lık iş yükü halen şirketlerin kendi sermaye maliyetlerinin üzerine yük oluyor.
Siz de Türkiye’nin bulut teknolojisi üzerinden hizmet veren en gelişmiş ERP yazılımı DİA hakkında bilgi sahibi olmak ve DİA’yı ücretsiz denemek için hemen formu doldurun, sizi arayalım.
Bulut bilişim sağlayıcılarının sadece maliyet üzerinden pazarlama yapmak yerine, bulut bilişimin dijital dönüşümün önemli aracı olarak göstermeleri gerekiyor. Buluta geçiş, şirketlerin operasyon süreçlerinin hızlanmasına neden oluyor ve bunun iş dünyasına anlatılması gerekiyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm alanında ivmeyi artırmak isteyen şirketler, iş hızının artması argümanını çekici bulacaklardır. Bulut bilişim hizmetlerinin yükselişi emin adımlarla devam ediyor. Kuşkusuz, gelecekte yukarıda bahsettiğimiz kalan yüzde 90’lık geçiş de sağlanacaktır. Ancak bunun için benimseme aşamasının bitmesini beklemek durumundayız.