erp programi nedir nasil secilir

ERP Programı Nedir?

Yiğit Nail Çiğdem ERP

ERP programı (Kurumsal Kaynak Planlama), bir şirketi yönetmek için gereken tüm temel iş süreçleri hakkında hizmet sunan programlara verilen isimdir. Finans, İK, üretim, tedarik zinciri, hizmetler, satın alma, satış ve diğer birçok özelliği içerisinde bulundurur. ERP, en temel düzeyde tüm bu süreçlerin entegre bir sistem içerisinde verimli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Genellikle bir kuruluşun kayıt sistemi olarak da tanımlanır.

Elbette günümüz ERP programları ile geçmişteki ERP programları arasında büyük farklar var. Özellikle günümüzde ERP programlarının bulut altyapısıyla faaliyet göstermesi, kullanıcılarına rekabetçi olmak için ihtiyaç duyulan işbirliğini, çevikliği ve hızı sağlıyor.

ERP Programı Ne Demek?

ERP açılımı, kurumsal kaynak planlamadır. İnsan kaynakları, tedarik zinciri, üretim, satın alma, satış ve diğer birçok hizmeti sunan ve işletmelerin tüm süreçlerini yürütmesini sağlayan yazılımlardır.

ERP Programlarının Önemi

İşletmelerin merkezi sinir sistemi olarak tanımlanabilen ERP programları, tüm günlük iş operasyonlarını verimli bir şekilde yürütmek için gerekli olan otomasyon, entegrasyon ve zekayı sağlamaktadır. Bir kuruluşun verilerinin çoğu veya tamamı, işletme genelinde tek bir kaynak sağlayabilmek için ERP sisteminin içinde bulunmalıdır.

ERP yazılımlarının işletmeler için önemi, artan ERP programı kullanım oranları ile ortaya konabilir. Bir araştırmaya, göre tüm dünyada ERP yazılımı pazarının 2026 yılına kadar 79 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

ERP Programları Nasıl Çalışır?

ERP programları, birbirleriyle entegre şekilde çalışan ve ortak veritabanı paylaşan modüllerden ya da uygulamalardan oluşurlar.

Her bir ERP modülü farklı bir iş alanına odaklanır. Ancak bir şirketin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için aynı verileri okumak zorunda olurlar. Aynı zamanda birbirleriyle entegre çalışabiliyor olmaları da çok önemlidir. Şirketler, istedikleri modülleri seçebilir, ekleyip çıkarabilir veya ölçeklendirebilir.

ERP sistemleri ayrıca, sistemin temel işlevselliğinin bir parçası olarak veya programla sorunsuz bir şekilde entegre olan ek uygulamalarla, sektörlere özel ihtiyaçları giderebilirler.

En Yaygın Kullanılan ERP Modülleri

Her ERP yazılımının farklı sayılarda veya farklı isimlerde modülleri vardır. Genel olarak en çok tercih edilen ERP modülleri ise aşağıdakilerden oluşur:

  • Muhasebe: Muhasebe modülleri ERP programlarının bel kemiğini oluşturur. Şirketin finansal durumunu yönetmeye ve önemli muhasebe süreçlerini otomatikleştirmeye ek olarak, işletmelerin borç, alacak gibi hesaplarını da takip edebilmelerine olanak sağlar. Aynı şekilde şirketin mali raporlarını almaya da yardımcı olarak, geleceğe yönelik kararların daha az riskle alınmasını mümkün kılar.
  • İnsan Kaynakları Yönetimi: Çoğu ERP yazılımı içerisinde insan kaynakları yönetimi modülü bulundurur. Böylece çalışanlarla ilgili tüm işlemler sistem üzerinden kolayca yönetilebilir.
  • Stok ve Depo: Stok ve depo modülleri, işletmelerin mallarını veya üretim için ihtiyaç duyulan malzemeleri sayabilmesine veya stoklamasına yardımcı olur. Stok ve depo modülleri sayesinde teklif talepleri, sözleşme oluşturma ve onaylar dahil olmak üzere tüm satın alma işlemleri merkezileştirilir ve otomatikleştirilebilir. Aynı zamanda eksik veya fazla satın almaların da önüne geçilebilir.
  • Satış: Satış modülü, potansiyel müşteriler ve müşterilerle olan iletişim süreçlerini takip eder. Temsilcilerin satışları artırmaları için doğru promosyonları ve fırsatları yaratabilecek verileri sunarak, hedeflerin tutturulmasına yardımcı olur. Öte yandan satış performans yönetimi, sipariş yönetimi, sözleşme yönetimi, faturalandırma ve satış destek gibi ek hizmetlerle, siparişten tahsilata kadarki süreci daha iyi hale getirir.
  • Üretim: Üretim modülleri, şirketlerin karmaşık üretim süreçlerini basitleştirmelerine ve üretimin talep doğrultusunda olmasını sağlamalarına yardımcı olur. Bu modül tipik olarak malzeme ihtiyaç planlama (MRP), üretim çizelgeleme, üretim yürütme, kalite yönetimi ve daha fazlası için çeşitli işlevsellikler içerir.
  • Tedarik Zinciri Yönetimi: ERP sistemlerinin bir diğer önemli bileşeni de tedarik zinciri modülüdür. Bir kuruluşun tedarik zinciri boyunca ürün ve hammaddelerinin hareketlerini izlemeye yarar. Gerçek zamanlı envanter yönetimi, depo yönetimi, nakliye takibi gibi özellikleri bulunur.
  • Servis Hizmet Yönetimi: Servis hizmet yönetimi şirketlerin, müşterilerinin beklediği güvenilir ve kişiselleştirilmiş hizmeti sunmalarına yardımcı olur. Yedek parça, saha servis yönetimi ve servise dayalı gelir akışı yönetimi gibi hizmetleri içerisinde barındırır. Öte yandan servis personellerinin ve teknisyenlerin müşteri problemlerini hızla çözmesine ve buna bağlı olarak da müşteri sadakatinin artırılmasına olanak sağlayacak analizler sunar.

Genel olarak ERP programlarının kendi içerisinde çok sayıda farklı modülü bulunabilir. Bu modüller, yazılım şirketleri tarafından hedeflenen müşteri kitlesinin ihtiyaçlarına göre şekillenir.

ERP Entegrasyonu

Günümüz ERP programları, şirketler için muazzam bir işlevsellik sunar. Ancak bu programların şirketlerin diğer CRM yazılımlarına, e-ticaret platformlarına veya diğer veri kaynaklarına bağlanabilmesi, dahası entegre olabilmesi gerekir. ERP entegrasyonu ile şirketler, tüm sistemlerinin birleştiği bir bilgi ağına sahip olabilirler. Böylece iş süreçleri daha verimli hale gelebilir, müşteri deneyimi iyileştirilebilir, çalışanlar ve iş ortakları arasındaki işbirliği kolaylaştırılabilir.

Modern ERP programları esnek bir yapıya sahiptir ve kolayca diğer ürünlerle entegre hale getirilebilir. Özellikle bulut tabanlı ERP programları, entegrasyon konusunda en hızlı ve en az maliyetli çözümleri sunarlar.

ERP Programlarının Faydaları

İyi bir ERP programı çok sayıda faydaya sahiptir. Genel olarak en önemli 6 faydasını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek üretkenlik: ERP programları kuruluş içerisindeki her birimin daha az kaynakla daha fazlasını yapmasına yardımcı olacak şekilde temel üretim süreçlerini kolaylaştırır ve otomatikleştirir.
  • Detaylı raporlar: ERP programları geleneksel dosyaları ve bilgi kirliliğini ortadan kaldırarak, gerçek zamanlı ve detaylı raporlar sunar. Raporlar istenen düzeyde özelleştirilebilir.
  • Tek ekrandan kontrol: Birden fazla programın ve uygulamanın sunduğu bilgileri bir araya getirmekle uğraşmadan, tek ekrandan kontrol sağlar.
  • Düşük risk: İşlerin şeffaflığını ve kontrolünü en üst düzeye çıkararak, yasal gerekliliklere uyum sağlamayı kolaylaştırır, riskleri tahmin eder ve önler.
  • Daha basit BT: Tek bir veritabanı bulunan entegre ERP programları ile bilgi teknolojileri süreçleri basitleştirilebilir ve her çalışana daha kolay bir çalışma ortamı sağlanabilir.
  • Geliştirilmiş hızlılık: ERP programları şirketler için geliştirilmiş çeviklik sunar. Verimli operasyonlar ve gerçek zamanlı veriler, yeni fırsatların hızla belirlenmesine ve bunlara kolayca tepki verilebilmesine olanak sağlar.

ERP Türleri

Modern ERP sistemlerinin farklı türleri bulunmaktadır. Şirket içi ERP programları, geleneksel model olarak karşımıza çıkar. Seçilen konumda, yine seçilen bilgisayara kurulur. Günümüzde giderek azalan bu geleneksel model, zaman içerisinde daha az tercih edilen hale gelmiştir. Bir diğer tür ise hibrit ERP yazılımlarıdır. Verilerin bir kısmının bulutta, bir kısmının da şirket bünyesinde saklandığı sistemler olarak tanımlanabilir. Çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunur.

Bulut ERP programları, tümüyle internetin olduğu her yerden kullanılabilir özelliklere sahiptir. Bulut ERP programlarında yazılımcı taraf, kullanıcı taraf yerine tüm bakımlarla, güncellemelerle ve güvenlik kısmıyla ilgilenir. Şirketler için kullanımı en kolay ERP türüdür. Günümüzde düşük ön maliyetler (herhangi bir donanım yatırımı gerektirmez), ölçeklenebilirlik, hız, kolay entegrasyon ve daha birçok avantajıyla bulut ERP sistemleri öne çıkmaktadır.

ERP Fiyatları

ERP programlarının şirketler için maliyetleri, yazılımı satan markaya, tercih edilen modüllere ve dağıtım yöntemine göre değişmektedir. Genel konuşmak gerekirse, bulut tabanlı ERP programlarını tercih etmek, hem donanım maliyeti yapmama açısından hem de konuyla ilgili olarak istihdam yapılmasına gerek kalmaması açısından daha hesaplıdır. Satıcı tarafından bakımları, güncellemeleri ve güvenlik önlemlerini üstleniyor oluşu, şirketler için ciddi maliyetlerin önüne geçmektedir. Bu yüzden bulut ERP fiyatları genel olarak daha düşük maliyetlerdedir.

ERP’nin Geleceği

Dijital dönüşüm hızlanıyor ve ERP programları günden güne gelişiyor. İşletmeler bir yandan dijitalleşirken, bir yandan da çalışma tarzlarını temelden değiştiriyor. Bu da aslında ERP programlarına olan ihtiyacın günden güne artmasına neden oluyor.

Peki, ERP’nin geleceğinde neler var?

  • Bulut: Bulut ERP tercihi, her yerden erişim, azaltılmış donanım ve teknik destek ihtiyacı, yüksek güvenlik, diğer sistemlerle entegrasyon gibi avantajları keşfettikçe artmaya devam edecek. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre işletmelerin yüzde 63’ü bulut ERP programlarını tercih ederken, yüzde 37’si geleneksel ERP yazılımlarını tercih ediyor. Bu oranlar yıllar içerisinde bulut ERP’nin lehine artmaya devam edecek.
  • Dikey entegrasyon: Şirketlere çözüm sunan uygulamalarla ERP programları arasındaki çekişme artık sona erdi. İlerleyen yıllarda şirketlerin hem en iyi çözümleri hem de en iyi ERP programlarını ortak şekilde tercih edebileceğini göreceğiz. Şimdiden bulut ERP hizmeti veren firmalar entegrasyon konusunu çoktan aşmış durumda.
  • Kullanıcı kişiselleştirme: Personeller, müşteriler ve tedarikçiler, kendi özel iş ihtiyaçlarına uygun üretken ve işlevsel programlar istiyorlar. ERP programlarının geleceğinde, no code olarak da bilinen kodsuz veya az kodlu sistemler bulunuyor.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!