no code kodsuz yazilim gelistirme platformu nedir

No Code Nedir? Low Code ile Farkları Nelerdir?

Yiğit Nail Çiğdem Teknoloji

No Code, Java veya Python gibi programlama dillerini öğrenmek zorunda kalmadan kendi yazılımlarınızı geliştirebilmeniz demektir. Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?

No Code geliştirme araçlarının yaygınlaşması sayesinde, en teknoloji fobisi olan çalışanlar bile geleceğin başarılı bir yazılım geliştiricisi olabilir. Elbette No Code geliştirme araçlarının yaygınlaşması, iyi yazılımcıların zamanla işlerini kaybedeceği anlamına gelmez. Her iki tür de birbiriyle uyum içerisinde çalışmaktadır. Yine de No Code veya Low Code araçları işletmenizde kullanımı yaygın hale getirebilir ve daha çevik, üretken ve uygun maliyetli hale gelebilirsiniz.

Bu yazımızda “No Code ve Low Code” hakkındaki bilinmesi gereken her şeyi irdeleyeceğiz.

No Code Nedir?

No Code, teknik bilgiye sahip olmayan insanların tekbir kod satırı bile yazmadan kendi uygulamalarını oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan yazılım geliştirme platformlarıdır. Bu araçlar genellikle geliştirme sürecini kolayca görselleştirmeye ve temel iş mantığını tanımlayabilmeye olanak tanıyan, genellikle sürükle bırak mantığına sahip olan basit kullanıcı arabirimlerine sahiplerdir.

No Code (Kodsuz) terimi, genellikle Low Code (Düşük kodlu) terimi ile eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Ancak isimlerinden de anlaşılacağı üzere, birbirinden önemli farklarla ayrılırlar.

  • No Code platformlar, kullanıcının temelde yer alan kod tabanını değiştirmeden yazılımlar oluşturabilmesini sağlarlar. Genellikle kullanıcıları geliştirme sürecinde adım adım yönlendiren bir arayüz kullanırlar. Genellikle sürükle – bırak mantığına sahip araçlardan oluşurlar.
  • Low Code platformlar, sınırlı seviyede kodlama gerektiren araçlardır. Teknik bilgisi olmayan kullanıcıların gelitşirme sürecinin bir kısmını veya tamamını yazılımcılarla geçirmeleri gerekir. Ancak çoğu Low Code platform, kodlama gerektiren yerlerle ilgili rehberler sunarlar.

Kodsuz ve düşük kodlu platformlar arasındaki fark, pek de net değildir ve bu yüzden iki terim sık sık birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak düşük kodlu platformlar için daha karmaşık veya daha önemli işler için, yetenekli insanlar tarafından kullanıldığında faydalı olur diyebiliriz.

No Code ile Low Code Arasındaki Farklar

Kodsuz platformlar ile düşük kodlu platformların farklı kullanım alanları vardır. Bu yüzden aralarında bir tercih yapabilmek için, her ikisinin de güçlü ve zayıf yönlerini iyi bilmek gerekir.

No Code Artı Yönleri

  • Herkesin uygulama geliştirebilmesine uygun olması
  • Hızlı ve çevikliği
  • IT maliyetlerini düşürmesi

No Code Eksi Yönleri

  • Platforma özgü olması (Geliştirilen uygulamayı başka bir platforma taşıyamama)
  • Kod tabanında geliştirilememesi (Platformun yeteneklerinin ötesinde bir geliştirmeye uygun olmama)
  • Entegrasyon sınırlılığı (Yeni teknolojilerle entegrasyonu sınırlı olduğu için, uzun vadeli değildir)

Low Code Artı Yönleri

  • Karmaşık uygulamalar geliştirilebilir.
  • Değişen ihtiyaçlar veya yeni teknolojiler ışığında entegrasyonlar yapılabilir.
  • Ölçeklenebilir ve farklı platformlara taşınabilir.

Low Code Eksi Yönleri

  • Az da olsa kodlama bilgisi gerektirir.
  • Uygulama geliştirmek daha yavaş ve daha maliyetli olabilir.
  • Başka insanların geliştirmelerine kapalıdır. Bu yüzden istek havuzunda çok sayıda talep birikebilir.

No Code Platformların Genel Özellikleri

Kodsuz platformların artılarını, eksilerini ve düşük kodlu platformlarla farklarını anladığımıza göre, kodsuz platformların 5 genel özelliğinden bahsedebiliriz.

  • Sürükle bırak arayüzleri: Kodsuz platformların belki de en büyük özelliği, sürükle bırak yöntemiyle uygulama geliştirilebilmesidir. “Ne görüyorsan onu alırsın” mantığıyla çalışan bu platformlarda, yeni bir şeyler yaratmak oldukça hızlı ve kolaydır.
  • Yapay zeka ve makine öğrenimi: Bazı kodsuz platformlarda kullanıcı eylemlerini önceden tahmin etmeye yönelik yapay zeka ve makine öğrenimi bulunur.
  • Veri bağlantıları: Faaliyete bağlı olarak bazı kodsuz platformlar, uygulamaları Excel ve diğer kurumsal veri kaynaklarıyla bağlamayı kolaylaştırmaktadır.
  • Güvenlik ve gizlilik: Kodsuz platformlar genel olarak güvenlik açısından sağladıkları avantajlarla öne çıkarlar. Zaten platformun ömrünün devamı için kullanıcılarının verilerini gizli ve güvenli tutmayı sağlamak zorundadırlar.
  • Mobil uyumluluk: Hemen hemen her No Code platformun mobil cihaz uyumlulukları da bulunur. Ayrıca kodsuz platformlar, yalnızca mobil için uygulama geliştirmek isteyen ve kodlama bilmeyenler için biçilmiş kaftandır.

No Code uygulamalar, işletmelerin bilişim teknolojileri alanında devrim yaratarak, hızlandırmayı ve zengin özelliklere sahip kurumsal yazılımlar kullanmaya başlamalarını her zamandakinden daha kolay hale getirmektedir. Yazılımcıların başrolde olduğu yazılımlara her zaman ihtiyaç duyulacak olsa da, kodsuz platformlar her ölçekten şirket için belli bir alanı doldurabilecek seviyede. Halka açık geliştiriciliğin yükselmesiyle ve özellikle daha fazla kodsuz platformun kullanılabilir hale gelmesiyle beraber, No Code platformlar benzersiz çözümler sunacaktır.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!