e bildirge nedir nasil kullanilir

SGK E-Bildirge Nedir ve Nasıl Çalışır?

Gözde Sünbül Muhasebe

Bu yazımızda SGK e-bildirge‘nin ne olduğunu ve detaylarını, nasıl çalıştığını, zorunluluğunu, e-bildirge’nin hangi işlemlerin kapsamına girdiğini  ve nasıl kullanılacağını derledik. İşverenler için önemli bir kolaylık oluşturan e-bildirge sistemi sayesinde sigortalı çalışanlar ile sigortalı işçi çalıştıran işverenlerin sorumlulukları online olarak yerine getirilebiliyor.

E-Bildirge Nedir?

E-bildirge, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından  oluşturulan ve işverenlerin çalışanları için internet üzerinden sigorta prim belgelerini verebilmelerini, ayrıca bildirimlerine ait kesinleşmiş bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı vasıtasıyla ödeyebilmelerini sağlayan elektronik bir portaldır. SGK’nın sunduğu bu yöntem aracılığıyla işverenler çalışanlarına ait tahakkuk bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı yoluyla yapabilirler.

E-Bildirge Zorunlu Mu?

29 Nisan 2005 tarihi itibariyle sigortalı işçi çalıştıran tüm özel ve resmi iş yerlerine ait işverenler, bilgilerini e-bildirge vasıtasıyla bildirmek zorundadır. Bu zorunluluğu yasal süre içerisinde yerine getirmeyen işverenler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 140. maddesinin (c) fıkrası uyarınca para cezasına çarptırılır. İstisnai olarak eğer çalışan kişi sayısı 3 kişinin altına düştüyse e-bildirge verme zorunluluğu ortadan kalkar. Ancak yine de e-bildirge vermeye devam edilebilir. Bu sebeple bir işyeri 3 veya üzerinde işçiye sahip olmadan önce kullanıcı kodu ve şifresini sigorta müdürlüklerine başvurarak edinmelidir.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

Sisteme SGK’nın sağladığı şifre ile kolayca giriş yapılabiliyor ve ilgili sistemden SGK prim belgeleri verilebiliyor. Şifre başvurusu için, iş yeri şifresi başvuru evraklarının ve SGK şifre formunun tescil evraklarıyla birlikte  teslim edilmesi gerekir. İlgili menüden iş yeri tescil başvurunuzu yaptıktan sonra iş yeri tescili için zorunlu evrakları ve şifre edinebilmek için gereken evrakları SGK’nın yetkili birimine 7 gün içinde göndermeniz gerekiyor. Şifre başvurusu tamamlandıktan sonra e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızla birlikte adınıza tescil edilmiş olan iş yerlerine ait e-bildirge şifreleri ekranda karşınıza çıkacaktır.

E-Bildirge ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

E-bildirge aracılığla aylık prim ve  hizmet belgesi , sigortalı hesap fişleri , sigortalı tekrar işe giriş bildirgesi, ” e-borcu yoktur ” belgesi hazırlama, 5458 yeniden yapılandırma ön hazırlık, kullanıcı, işveren borç görüntüleme ya da ödeme ve T.C. kimlik numarası yoluyla sigortalı sorgulama  işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

E-Bildirge Nasıl Kullanılır?

Öncelikle e-SGK menüsünün altında yer alan e-bildirge giriş butonuna bastıktan sonra açılan pencerede yer alan kullanıcı adınızı, işyeri ve sistem şifrelerinizi ve güvenlik anahtarı bölümlerini  doğru bilgilerle doldurun. Sonrasında giriş butonuna bastıktan sonra ” Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Ana Menü ” giriş sayfasına yönlendirileceksiniz.  Bu menü üzerinden işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm muhasebe süreçlerinizi DİA üzerinden kolayca yönetebilirsiniz. Ücretsiz denemek için aşağıdaki formu hemen doldurun.