muhasebe programi nasil secilir

Muhasebe Programı Nasıl Seçilmeli?

Gözde Sünbül Muhasebe

Firmalar için en önemli departmanlardan biri olan muhasebe departmanları firmaların bel kemiğini oluşturmaktadır. Eskiden firmalar tüm belgelerini kağıt olarak arşivlerlerdi. Günümüzde her büyüklükteki firma, tüm muhasebesel gelir gider takiplerini kayıt altına almak, satışlarını ve maliyetlerini izleyebilmek, envanterlerini yönetmek için muhasebe programına ihtiyaç duymaktadır. Tüm bu süreçler muhasebe programları sayesinde daha kolay takip edilebilir hale gelmiştir. 

Muhasebe Programı İşletmelere Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Muhasebe programı işletmelere, dosya ve arşivleme gibi maliyetli işlemlerden kurtulma ve verilerini daha kolay bir şekilde saklayıp ihtiyaç duyulduğunda hızlıca verilerine ulaşma imkanı sunar. Ayrıca raporların doğru ve hızlı bir şekilde hazırlanmasını da sağlar. 

Muhasebe, firmanın tüm nakit akışlarının kontrol edildiği departmandır. Büyüyen işletmeler için muhasebedeki evraksal tüm süreçleri daha doğru takip edebilmek ve vergisel konularda cezai bir durumla karşılaşmamak için de muhasebe programları tercih edilmektedir.

Size uygun bir muhasebe programı seçerken aşağıdaki konuları değerlendirmenizi öneririz:

1.İhtiyaçlarınıza uygun olmalı

Bir muhasebe programından ne gibi beklentileriniz olduğunu ve firma ihtiyaçlarınızı öncelikli olarak belirlemelisiniz. 

Aşağıda ihtiyaçlarınızı belirlerken size yardımcı olabilecek yazılım özelliklerini bulabilirsiniz;

  • Anlık bakiye görebilme, 
  • Ayrıntılı masraf merkezleri ile hesap plan takibi, 
  • Dövizli muavin alma, 
  • Mali tablo tasarımları, 
  • Bilanço, gelir tablosu, kar-zarar tabloların hazırlanması, 
  • KDV, muhtasar beyannameleri hazırlayabilme, 
  • BA, BS, kurumlar vergisi, gelir vergisi beyannameleri hazırlayabilme, 
  • E-beyanname programı ile e-beyanname hazırlayabilme, 
  • Defter beyan sistemi entegrasyonu ile kolayca işletme defterinin gönderilmesi, 
  • Toplu ve anında muhasebeleştirme, 
  • Muhasebe bağlantı kodlarının kolayca yapılabilmesi, 
  • Güncel mevzuat takibi, 
  • Yansıtma fişlerinin oluşturulabilmesi, 
  • Demirbaş yönetimi
  • Personel giriş-çıkış takibi, 
  • Aylık puantaj hesaplama, 
  • SGK entegrasyonu, 
  • Aylık puantaj hesaplama, 
  • Kıdem-ihbar tazminatı ve mesai, ek kazanç, kesinti ve eksik gün takibi gibi birçok işleminizi tek bir platform üzerinden ve tüm cihazlardan yapabilmeniz işinize hız katacaktır.

2.Geleceğin teknolojisini kullanan güvenli bir altyapıya sahip olmalı.

Güvenilir bulut yapısı ile maliyet ve verimlilik sağlayan muhasebe programları nerede olursanız olun internetin olduğu her yerden tüm süreçlerinizi takip edebilmenizi sağlar. Sunucu, donanım ve güncelleme masrafları olmadan, bulut altyapısını kullanan muhasebe programları tercih edilebilir.

Günümüzün en popüler altyapısına sahip DİA ile bulut teknolojisi verilerinizi güvenli bir şekilde saklayıp, tüm süreçlerinizi hem mobilden hem masaüstünden takip edebilirsiniz. 

3.Firmanıza hız, maliyet ve verimlilik kazandırmalı.

Muhasebe programı araştırmaya başladığınızda bu konuda faaliyet gösteren birçok program arasından seçim yapmanız gerekecek. Seçeceğiniz muhasebe programı hem size depolama, yedekleme, bakım, kurulum ve güncelleme gibi masraflar çıkarmamalı hem de kurulumu kolay, maliyeti düşük olmalıdır. Oluşabilecek gizli maliyetleri iyi analiz ederek karar vermelisiniz.

4.Güncel mevzuatlara göre kendini güncellemeli.

İşletmeniz için muhasebe kayıtlarının muntazam bir şekilde tutulması vergisel olarak da sorun yaşamamak için önemlidir. Seçeceğiniz muhasebe programının da bu konuları takip ederken kendini güncelliyor olması önemlidir. Birçok muhasebe programı bu güncellemeler için ayrıca ücret talep edebiliyor. 

Firmanın ilgili birimlerinin işlerini kolaylaştırmak için DİA tüm güncel mevzuatları yakından takip ederek ilgili güncellemeleri ayrıca bir ücret talep etmeden yapmaktadır. Kendini geliştirebilen esnek yapısı ile tüm muhasebesel süreçler ve güncellemeler DİA’da otomatik olarak yapılmaktadır.

5. Arayüzü anlaşılır ve kolay kullanılabilir olmalıdır.

Muhasebe programı seçerken, işlemlerinizi kolaylıkla yapabildiğinizden ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğundan emin olmalısınız. Kullanıcı hatalarını en aza indirmeyi hedefleyerek verilerin düzgün işlenmesini de sağlayan bir muhasebe programı seçmelisiniz. Mobil kullanımın artması ile muhasebe işlemlerinizi de mobilden yapabiliyor olmanız işinize hız katacaktır. 

Tüm bunlara ek olarak, muhasebe programı alacağınız firmanın size sağlayacağı destek ve programın, işletmenizin büyümesi ile değişebilecek ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek yetkinlikte olması da önemlidir. 

DİA’nın günümüzün iş dünyasının ihtiyaçlarına ve son teknolojiye göre kendini sürekli güncelleyen esnek yapısıyla tanışmak için hemen formu doldurun, ücretsiz deneyin!