erp programlarinin kullanim alanlari

ERP Programlarının Kullanım Alanları

Yiğit Nail Çiğdem ERP

Teknolojinin giderek hayatın merkezine oturduğu günümüzde, yönetme ve iş yapış alışkanlıkları da değişikliğe uğruyor. Birbirleriyle sürekli rekabet halinde olan şirketler, hız, tasarruf ve verimlilik gibi alanlarda öne çıkabiliyorlar. Dolayısıyla şirketler, bulut tabanlı ERP programlarını kullanarak fark yaratabiliyorlar. Peki, ERP programlarına ihtiyaç duyulan alanlar neler? Bu yazıda ERP programlarına yönelik en merak edilen soruların yanıtlarını paylaşmaya çalışacağız.

ERP Nedir?

İlk olarak 90’lı yıllarda adından söz ettirmeye başlayan ERP, toplumun endüstri toplumundan bilgi toplumuna evrilmesiyle birlikte önem kazanmıştır. Çünkü veri, şirketler için en değerli varlık haline gelmiştir. Dolayısıyla ERP, dijital ortamda şirket yönetiminin vazgeçilmezi olmuştur. Enterprise Resources Planning teriminin ilk harflerinden oluşan ERP, Kurumsal Kaynak Planlama olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. ERP’nin çok sayıda farklı tanımı yapılmış olsa da, basit bir şekilde şirketlerin bilgi akışlarının dijitale entegre edilmesi olarak tanımlanabilir. Verinin her yerden ulaşılabilen tek bir platforma aktarılması ve buradan kullanılabilmesi sayesinde, iş gücü, sermaye, makine, muhasebe ve daha çok sayıda araç kolayca yönetilebilir hale gelmiştir. ERP için yapılabilecek en kısa tanımlardan birisi de, uçtan uca yönetim sistemi tanımıdır. Çünkü ERP yazılımları, sahip oldukları ek modüllerle birlikte, hemen hemen yönetimin her aşamasına ve her alanına hitap eder hale gelmişlerdir.

ERP programlarının en büyük amacı, şirketin ekonomik olarak başarısını artırmaktır. Ancak sadece finansal anlamda kullanıldığını söylemek mümkün değildir. Çünkü çoğu ERP yazılımı, tekrar tekrar yapılan iş süreçlerini desteklerken, birbirinden farklı birimler ya da operasyonlar arasında iletişim de kurmaktadır. Bu açıdan baktığımızda ERP programlarının şirketlerin neredeyse her ihtiyacına karşılık verebildiği görülmektedir. Yine de özellikle ülkemizde ERP programı denildiğinde akıllara ilk olarak bir muhasebe programı gelmektedir. Her ERP programı aynı zamanda bir muhasebe programı olabilirken, her muhasebe programı için ERP programı demek mümkün değildir.

Sonuç olarak ERP nedir sorusuna basit bir şekilde “bir yazılım” demek mümkün değildir. ERP programları basit bir yazılımdan ziyade, şirketlerin yönetimsel bütün süreçlerini derleyen, toparlayan, yönetilmesini sağlayan ve ortaya koyduğu analizlerle geleceğe yönelik kararları çok daha doğru almasını mümkün kılan yönetimsel bir yaklaşımdır.

Hangi ERP Yazılımı Neden Tercih Edilmeli?

ERP programının şirketler için ne kadar önemli olduğunu anlayabilmek için, verimlilik kavramını tanımlamak başlı başına yeterli olabilmektedir. Verimlilik, üretim sisteminden çıkan ile, çıktıyı yaratabilmek için gereken ve kullanılan girdilerin arasındaki ilişkinin en doğru ve sağlıklı şekilde sağlanmasıdır. Bir diğer deyişle verimlilik, emeğin, sermayenin, bölgenin, malzemenin ve enerjinin en etkin şekilde kullanılmasıdır. İşletmeler için verimliliğin üst düzeyde sağlanabilmesi için, aşağıda yer alan koşulların sağlanabiliyor olması gerekmektedir:

  • Departmanlar arası bilgi akışının düzgün sağlanması
  • Müşterilere hızlı ve doğru yanıtlar verilebilmesi
  • Stok yönetiminin kusursuz ilerlemesi
  • Sevkiyat sürecindeki problemlerin minimuma indirilmesi
  • Muhasebe sürecinin kusursuz ilerlemesi
  • Kapasitenin düzgün değerlendirilmesi
  • Maliyet ve kar hesabının doğru yapılabilmesi
  • İyi raporlar alarak, geleceğe yönelik kararların doğru şekilde alınabilmesi

ERP programları müşterilerin ihtiyaçları ve istekleri üzerine özelleştirilebilmektedir. Böylece şirketler için nokta atışı bir yönetim programı haline gelebilirler.

ERP Programlarının Avantajları

ERP programlarının avantajları genel olarak şunlardır:

  • Çok sayıda gereksiz prosedürün ortadan kalkmasını ve iş süreçlerinin hızlıca sonuca ulaşmasını sağlar,
  • Stok düzeylerinin doğru ayarlanmasını sağlar,
  • Müşteri memnuniyetinde ciddi artış sağlar,
  • Yönetim sürecini güçlendirerek, rekabet ortamında fark yaratır,
  • Raporlar ışığında doğru ve hızlı karar almayı sağlar,
  • Muhasebe yönetiminin doğru ve uluslararası standartlarda yapılabilmesini mümkün kılar,
  • İletişim, bakım ve lojistik süreçlerinde tasarruf elde edilmesini sağlar,
  • Gelir artışına neden olur,
  • Verimliliği artırır.

ERP programları, finans, insan kaynakları, pazarlama, satış, envanter yönetimi ve satın alma gibi çok sayıda fonksiyonu içerisinde bulundurur. İşlevselliği, özelleştirilebilirliği ve ölçeklendirilebilirliği sayesinde hemen hemen her sektörde kullanılabilmektedir. Bir başka deyişle ERP programlarının net bir sektör aralığı bulunmamaktadır. Her sektörden veya her büyüklükten şirket, kaynaklarını uçtan uca yönetebilir. Şirketler sahip oldukları veri akışını tek bir platform üzerinden yürütebilirler. Özellikle Türkiye’nin en iyi bulut tabanlı ERP yazılımı olan DİA’yı tercih eden firmalar, bulut bilişimin avantajlarından da faydalanarak, lokasyon bağımsız şekilde diledikleri yerden şirketlerini yönetebiliyorlar.

Dijital dönüşüm son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram haline gelmiştir. Dijital dönüşümün en büyük anahtarı da ERP yazılımları olmuştur. Genellikle en iyi muhasebe programı arayışına giren şirketler, yalnızca muhasebe programı değil, uçtan uca özgür bir yönetim sunan bulut tabanlı ERP yazılımları ile tanışmaktadır. DİA, teknik yapısı, fonksiyonelliği, maliyetleri, destek ekibi ve sunmuş olduğu ölçeklenebilir hizmetleriyle, kuşkusuz Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP yazılımıdır. Hedeflerini net bir şekilde tanımlayabilen, iş planını yapabilen, veri aktarımına odaklanan, bulut bilişimin farkında olan ve güvenli bir bulut ERP yazılımı arayan şirketler DİA’yı tercih etmektedir.

DİA’nın sunmuş olduğu modüller, farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmıştır. Ölçeklenebilir yapı dediğimiz bu yapı, şirketin büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen bir yazılım sunmaktır. DİA’nın hem masaüstü, hem tablet hem de telefon üzerinden kullanım imkanı sunması, şirketlere özgürlük katmaktadır. Bulut tabanlı ERP yazılımı DİA hakkında daha fazla bilgi almak ve DİA ile e-dönüşüme başarılı bir adım atmak için hemen formu doldurun, sizi arayalım.