e ticaret vergileri nelerdir hangi vergiler zorunludur

E-Ticaret Vergileri Nelerdir?

Yiğit Nail Çiğdem Girişimcilik

E-Ticaret ile ilgilenen bir şirketin ödemekle yükümlü olduğu vergiler nelerdir? Bir vergi yılı içerisinde hangi vergiler ödenir? İşte e-ticaret vergileri hakkında merak edilen her şey…

E-Ticaret Vergileri Nedir?

İnternet üzerinden satış yapan her işletme, bir vergi dönemi içerisinde çeşitli vergiler öderler. Bu vergiler aylık, üç aylık ya da yıllık düzende beyan edilip, ödenir. Şirket türlerine göre farklı vergi türleri vardır ve bunlar devlet tarafından düzenlenmiştir. Vergisini ödeyen bir işletme, e-ticaret vergi mükellefiyetini yerine getirmiş demektir.

Elbette her kesimin vergi yükümlülüğü yoktur. Örneğin online pazaryeri içerisinde ikinci el ürün satışı gerçekleştiren kişilerin vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. Öte yandan evden e-ticaret yapan biri için vergi muafiyeti bulunmaktadır. Vergi yükümlülükleri oldukça detaylı bir konudur ve en güvenilir bilgi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinde yer almaktadır.

Hangi Vergiler E-Ticaret Şirketleri İçin Zorunludur?

Peki, e-ticaretle ilgilenen şirketler ve şahıs firmaları bir vergi dönemi içerisinde hangi vergileri öderler?

Muhtasar Beyanname

Vergi çeşitlerine geçmeden önce muhtasar beyannameden bahsetmek gerekir. Zira muhtasar beyanname bir vergi türü olmasa da, kişilerin veya kurumların ödemek zorunda oldukları vergileri beyan ettikleri belge türüdür. İşletmelerin, çalışan maaşları, ödedikleri kiraları, tedarikçilerden veya üçüncü partilerden aldıkları hizmetleri vergilendirmesi ve vergi kesintilerini de muhtasar beyanname ile beyan etmeleri zorunlu tutulmuştur.

Damga Vergisi

Şahısların kendi aralarında, kurumların kendi aralarında ve şahıslarla kurumların arasında tüm hukuki ve resmi işlemler belgelenir. Bu belgelerden alınan vergiye de damga vergisi denir.

Geçici Vergi

Kişilerin ve kurumların kâr / zarar durumları incelendikten sonra, geçici vergi ile 3 aylık olarak beyan edilir ve ödenir. Eğer geçici vergi beyannamesinde kâr oluşmuşsa, ödenen vergi gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden düşülmelidir.

Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi

Basit usulde vergilendirme, gerçek kazançların tespit edilmesi esnasında ortaya çıkabilecek problemleri çözmek amacıyla hazırlanan ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesine fayda sağlayan bir uygulama türüdür. Basit usulde yıllık gelir vergisi mükellefi olanlar, yıl içerisinde 1 kereliğine vergi beyannamesi verirler. Yılı kazançla tamamlayan mükellefler, kazançlarına oranla yüzde 15 ile yüzde 35 aralığındaki bir dilim öderler. İlk taksit Şubat ayında, ikinci taksit de Haziran ayında ödenmektedir.

Yıllık Gelir Vergisi

Yıllık gelir vergisi, her yıl 25 Mart tarihinde beyan edilir ve gelir vergisi mükellefleri tarafından ödenir. Hesaplamasında artan oran dilimi göz önünde bulundurulur. İlk taksit Mart ayında ödenirken, ikinci taksit de Temmuz ayında ödenmektedir.

E-ticaret faaliyeti gösteren ve özellikle yeni kurulan bütün girişimlerin yukarıda yer alan vergiler hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekir. Nakit akışından kaynaklı ya da farklı sebeplerden dolayı süresinde ödenemeyen vergiler, belirli oranlarda zam görürler.

Bu yüzden e-ticaretle ilgilenen işletmelerin bir mali müşavir veya muhasebeci ile çalışması oldukça önemlidir. Bu noktada işletmelerin tüm iş süreçlerini kolaylaştıran ve yönetebilmesini sağlayan DİA gibi ERP yazılımları da kullanılmalıdır.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP / Muhasebe Programı DİA, birbirinden faydalı çözümleriyle işletmelerin uçtan uca tüm süreçlerini yönetebilmeyi sağlıyor. DİA hakkında daha fazla bilgi olmak ve e-dönüşüme ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!