coronadan mali musavirler nasil etkilendi

Covid-19 Mali Müşavirleri Nasıl Etkiledi?

Gözde Sünbül Muhasebe

Çoğumuz, hayatımız boyunca içinde bulunduğumuz gibi bir dönemden geçmedik. Bu global felaket, iş dünyası ve toplumun her kesimini etkilemekte. 

Kurumların finansman dengesini sağlamada önemli rol oynayan mali müşavirlerin ve finans profesyonellerinin bu dönemde nasıl bir süreçten geçtiğini, uzun vadede işlerini “yeni normal”e uygun olarak nasıl dönüştürebileceklerini sizler için kaleme aldık.

Bu zorlu süreçte mali müşavirler müşterileriyle ilişkilerinde proaktif davranmak, müşterilerinin işlerini ve finansal durumlarını kurtarabilmek için mantıklı ve hızlı çözümler üretmek zorunda kalıyorlar. Kısa vadeli kazanımlar için finansal tedbirler aldırmak ve müşterilerin yeni fırsatlara yönelmelerine yardımcı olmak öncelikli amaçları haline geliyor. Dolayısıyla müşterilerin bu dönemde her zamankinden fazla mali müşavirlerine ihtiyaçları var. Diğer yandan bu mali müşavirlerin müşterilerini uzun süreli ellerinde tutmak için bir fırsat diyebiliriz.

Mali müşavirler, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan işletmelere mali konularla ilgili “tavsiye veren” statüsünden, “danışman” statüsüne geçmek zorunda kaldı. 

Covid-19 krizi özellikle küçük ölçekli işletmeler için acil ihtiyaçlar doğurdu. Nakit akışı tahmini, finansman seçeneklerinin gözden geçirilmesi ve işletmelerin dijitalleşmelerine yardımcı olmak şu anda firmaların ayakta kalabilmeleri için hayati konular. 

Uzaktan denetim, devletin işletmelere destek kredileri ve ödenekleri gibi konular yaz boyunca mali müşavirlerin gündeminde olmaya devam edecek gibi görünüyor. 

Bir diğer zorluk herkes gibi onların da uzaktan çalışmak zorunda kalmaları. Müşteri ziyaretleri yapan mali müşavirler artık müşterileriyle iletişimlerini Zoom, Skype, Google Meet gibi online konferans programları üzerinden sağlamak zorundalar. Dolayısıyla müşteri ilişkisi de bu değişen zamana uyum sağlamak zorunda kaldı. 

Ancak birçok yerleşik yazılım bu konferans programları ile uyumlu çalışamadığı için firmalar yıllardır erteledikleri bulut sistemlerini kullanma sürecini hızlandırdılar. DİA olarak bu dönemde farklı yerleşik yazılımları kullanan birçok firmadan ve mali müşavirlerden yoğun talepler alıyoruz. Siz de DİA bulut teknolojisiyle tanışmak için hemen formu doldurun!

 

 

Mali müşavirler yalnızca müşterilerine destek olmuyorlar; bir yandan müşterilerinin kaybını mümkün olduğunca minimumda tutmanın ve finansal olarak iyileşmelerini hızlandırmanın yollarını ararken, aynı zamanda kendileri için de aynı aksiyonları alarak firmalarını ayakta tutmaya çalışıyorlar. Devlet desteklerinden ve bankaların verdiği destek kredilerinden nasıl faydalanabileceklerini analiz ederken müşterilerinin varlıklarını sürdürebilmesine yardımcı olmak ve tüm dünya olarak karşı karşıya kaldığınız yeni normale alışmaya çalışmak hiç kolay değil.

Bunlara ek olarak pandemi dönemi mali müşavirlerin yıl boyunca en yoğun oldukları döneme denk geldiği için pandeminin getirdiği ek yoğunluğa Mart ayı sonunda verilmesi gereken Gelir Vergisi, Nisan ayı sonunda verilmesi gereken Kurumlar Vergisi, 17 Mayıs’ta geçici vergi beyannameleri, bunlara ilaveten her ay yapılması gereken KDV, muhtasar, SGK bildirgeleri ile BABS bildirimleri de eklendi. 

Mali müşavirler, ayrıca bu süreçte bilgiye hızlı ulaşıyor ve bu bilgiyi iyi analiz ediyor olmalı çünkü gündem o kadar hızlı değişiyor ki, işletmeler bu değişimleri kendi operasyonlarına aynı hızda yansıtma esnekliğine sahip olmadıkları için mali müşavirlerinden destek almak durumunda.

Henüz uzun dönem etkileri görülmemiş olsa da, müşterileri olumsuz olarak etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren mali müşavirler daha fazla zarar görebilirler. Bu müşterilerin borçlarını ödeyebilme ve işyeri kapatma vb konularda yardıma ihtiyaçları olabilir.    

Pandemi Döneminde Mali Müşavirler İçin Fırsatlar

Kriz olan her durumda fırsat da var. İşin kaynağında olan, araştıran, piyasayı iyi analiz edebilen mali müşavirler bu dönemde birçok fırsat yakalayabilir. Mali müşavirlerin yeteneklerine; her zamankinden fazla ihtiyaç var. 

Müşterilerinizle ilişkilerinizi güçlendirmenin tam zamanı: 

Kendinizi, işletme sahipleri için gerçekten güvenilir bir danışman olarak konumlandırmanız için önemli bir fırsat. Kurumsal müşteriler artık size her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor ve bu belirsiz zamanda işlerine rehberlik etmeniz için size mali müşavirlerinden çok bir iş ortağı gibi yaklaşıyorlar. 

Yeni danışmanlık konuları:

İşletmeler, pandeminin bir sonucu olarak gelişmeye başlayan sektörlerdeki -sağlık endüstrisi, biyoteknoloji, uzaktan teknoloji ve e-ticaret yazılım geliştirme vs – fırsatlara yönelebilir. Bu aşamada mali müşavirlerinin stratejiler geliştirmelerine, risk ve fırsatları değerlendirmek için yol haritaları oluşturmalarına ihtiyaçları olacak. Diğer yandan, nakit akışı risklerini azaltmak, kayıpların etkisini ölçmek ve kredi başvurusu yapmak için de yardıma ihtiyaçları olacaktır. 

Pandemi Dönemi İçin Mali Müşavirlere Öneriler

Sağlığınıza dikkat edin:

Şu anda yapılması gereken en önemli şey; sağlıklı kalmak. Herkes gibi; sağlıklı beslenmeniz, bol su içmeniz ve yeterli uyku almanız bu yoğun tempoda sakin, objektif ve açık zihinle çalışabilmeniz için de önemli.  

Şirketinizi yeni normale hazırlayın:

Şirketinizde uzaktan çalışmaya dayalı dinamik ve esnek bir kültür yaratın. Çalışanlarınıza daha derin analitik ve danışmanlık yetenekleri kazandırıp, tüm firmanızı bu yeni beceriler konusunda eğitebilirsiniz. 

Teknoloji kullanımını artırın:

Bu dönem firmalar için ortaya çıkan fırsatlardan biri de, pandemi sonrası personelin uzaktan çalışmasını sağlayan önemli teknolojik ve kültürel değişiklikler yapmak. Firmalar iyi yetenekleri bulmak ve elde tutmak istiyorlarsa, bu dönemde  işlerini evden yapabildiklerini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olduklarını fark eden çalışanların isteklerine ve ihtiyaçlarına uyum sağlamak zorunda kalacaklar. 

Hem uzaktan çalışma teknolojilerine hem de krizlerde her zaman yükselen siber risk ve sahtekarlık konularına da kendinizi ve müşterilerinizi hazırlayın. 

Pandeminin olumsuzluklarına odaklanmayın:

İçinde bulunduğumuz dönemde herkes gibi sizin de mali durumu kötü olan müşterilerinizden nasıl ödeme alacağınızı düşünerek, üzerinizde baskı hissediyor olmanız çok doğal.. Ama buna odaklanıp büyük resmi kaçırmayın. Bu dönemin fırsatlarına odaklanıp uzun vadeli planlar yapın ve adım adım uygulayın.   

“Normalleşme” sonrasında da krizlere hazır hale gelin: 

Müşterilerinizin ve kendi firmanızın uzaktan çalışma, sürdürülebilir olma, nakit akışını yönetme gibi konulardaki eksiklerini analiz edin. Maalesef pandemi sürecinin bir gün biteceğinin yada bitse de tekrarlanmayacağının garantisi yok. Umarız hayat hızla normalleşir ancak mali müşavirlerin kendilerini, şirketlerini ve müşterilerini geliştirmeye devam etmesi; alınması gereken kısa ve uzun vadeli kararlar konusunda çok şeffaf olmaları gerekiyor. “Normal” e döndüğümüzde, yapılan uzun vadeli planların unutulmaması konusunda ısrarcı olmak önemli. Bir işletmeyi beklenmedik bir doğal felakete karşı tamamen güçlendirmenin bir yolu yok, ancak  COVID-19 süreci kadar eşi görülmemiş bir dönem yaşadıktan sonra mali müşavirlik mesleğinin gelecekteki riski azaltmaya yardımcı olmada büyük bir rolü olacağı ise gayet açık. 

Kendinizi geleceğe hazırlayın:

Mali müşavirlerin bu süreçte tedarik zinciri sorunlarını anlamak, uzun vadeli plan ve risk tanımlaması yapmak, teknoloji ve uzaktan çalışma ortamlarına yetkin olmak gibi bir takım yetkinlikler geliştirmeleri gerekiyor. 

Mali müşavirler ve finans profesyonelleri için de herkes için olduğu kadar zor ve dönüştürücü bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte DİA olarak da tüm sektörlerdeki müşterilerimiz gibi mali müşavirlik firmalarımıza da, destek verebileceğimiz her durumda yanlarında olmaya çalışıyoruz. DİA bulut teknolojisiyle tanışmak için hemen iletişim formumuzu doldurun sizi arayalım!