Bulut Teknolojisi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Bulut Teknolojisi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Gözde Sünbül ERP | Teknoloji

Bulut teknolojileri her ne kadar son yıllarda işletmelerin bir vazgeçilmezi haline gelmiş olsa da, ne yazık ki bulut teknolojisi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Dünyada şirketlerin bugün itibariyle yüzde 51’inin mutlulukla geçiş yaptığı bulut teknolojisi, halen bazı şirket sahipleri tarafından endişeyle karşılanabiliyor. Ancak inkar edilemeyecek şekilde, küçük, büyük, kamu, özel fark etmeksizin çok sayıda şirket bir şekilde bulut teknolojilerinden faydalanıyor. Ancak tüm dünyada şirketlerin bulut teknolojilerine ayırdıkları bütçelere bakıldığında, işverenlerin halen şüpheci yaklaştıkları da gözlerden kaçmıyor.

Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi özetle, verilerin ya da bir başka deyişle sanal dosyaların, çevrimiçi bir alanda depolanması hizmetleri bütünüdür. Veri depolaması günümüzde teknolojiye erişimi bulunan herkesin bir ihtiyacı haline gelmiştir. Ancak büyük işletmeler için bu durum biraz daha profesyonellik gerektirmektedir. Kişisel bilgilerinizin, özel dosyalarınızın ve hatıralarınızın saklı olduğu bilgisayarın bozulduğunu ve tüm bu dosyaların kaybedildiğini hayal edin. Sizin için bu durum ne kadar büyük bir problem haline gelirdi değil mi? Peki, şimdi de aynı şeyin bir şirketin başına geldiğini hayal edin. Ortaya çıkabilecek problemler için ayrı bir makale bile yazabiliriz. İşte bu yüzden günümüzde teknolojiyle ufak bile olsa bir bağlantısı olan herkesin, bulut teknolojilerine olan ihtiyacı göz ardı edilemeyecek seviyeye gelmiştir. Ancak halen bulut teknolojisine karşı çeşitli kaygılar bulunmaktadır.

Bulut Teknolojisi Gerçeği

Bulut teknolojilerine karşı olan kaygılar ve doğru bilinen yanlışlar çok da temelsiz değildir. Hacker saldırıları, sunucu arızaları, kullanımının pratikliği ve fiyatlandırmalardaki belirsizlikler, şirket yöneticilerinin en başından geri adım atmasına neden olabilmektedir. Ancak doğru araştırma, bilgi ve tecrübeyle, bu doğru bilinen yanlışların çoğunu ortadan kaldırmak mümkündür.

Bulut tabanlı hizmetler günümüzde o kadar yaygın hale gelmiştir ki, çok sayıda kuruluş için bulut olmadan çalışabilmek hayal edilemez hale gelmiştir. Geleneksel çalışma sistemlerine kıyasla, bulut bilişim teknolojileri sayesinde şirketlerin maliyetleri düşerken, iş esnekliklerini arttırdıkları ve en nihayetinde verimliliğin arttığı görülmektedir.

Küçük İşletmeler ve Bulut Teknolojileri

Peki, ikna edici örneklere rağmen şirketler neden bulut teknolojilerini benimseme konusunda zorluklar yaşıyorlar? Araştırmalar, büyük şirketlerin bulut teknolojilerini daha etkin kullanabilmek için hiçbir masraftan kaçmadığını göstermektedir. Ancak bulut teknolojilerine karşı mesafeli olan küçük işletmeler rakipleri hızla büyürken, kendilerine bulut bilişim hizmetlerinin gerekli olmadığına yönelik bir ikna çabası içerisinde olmaya devam ediyorlar. Çoğu küçük işletme karar vericisi, bulut teknolojilerinin seçkin kurumlar için gerekli olduğunu düşünüyor. Ancak bu yanılgı hiç de doğru değil. Bulut teknolojisinin esnekliği ve pratikliği, özellikle küçük işletmeler için büyük faydalar sağlamaktadır. İçerisinde bulunduğu rekabetçi ortamda hizmet vermek isteyen bir işletme için bulut teknolojileri ve buna bağlı hizmetlerin kullanımı kaçınılmazdır.

Bulut Teknolojisi Güvenli Midir?

Bulut teknolojisinden çekinen insanlar, hizmet sağlayıcılarının güvenliği konusunda endişeler duyarken, bu esnada asıl kendi cihazlarının güvenliğini sağlayamazlar. Cihazlar yanlış yerlere yerleştirilebilir, doğru kablolama ve elektrik bağlantısı yapılamayabilir. Depolama yapılan bilgisayar, çeşitli virüsler aracılığıyla zararlı bulut ağlarına hizmet ediyor bile olabilir. Öte yandan USB gibi depolama aygıtlarının kaybedilmesi nedeniyle, ciddi bir veri kaybı yaşanabilir. Profesyonel bir bulut hizmeti, tüm bu tehditleri ortadan kaldırarak, kullanıcılarına kesintisiz güvenlik sağlamaktadır.

Kullanıcılar, bulut güvenliğinin de kendilerine bağlı olduğunu unutmamalıdır. Örneğin, cloud sistemi girişi için kullanılan mobil cihazlarda, güçlü doğrulama mekanizmaları bulundurulması tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde bulut hizmeti veren sağlayıcının da, çok faktörlü doğrulama hizmeti sunuyor olması, veri gizliliğini de kesin hale getirmektedir. Sanılanın aksine şirketlerin bulut teknolojisi üzerinden depoladığı veriler, bulut sistemini sunan şirket tarafından görüntülenememektedir. Bununla birlikte son yıllarda bulut teknolojisine geçiş yapan şirket sayısının artması, bu hizmeti sağlayan şirketlerin daha fazla sanal saldırıya uğramasına neden olmuştur. DİA Yazılım’da sürekli güvenlik açığı testleri yapılır ve güvenlik her zaman en öncelikli konudur. Bu nedenle de kurulduğu 2004 yılından beri DİA’da güvenlikle ilgili hiçbir sorun yaşanmamıştır.

Bulut Teknolojisi Pahalı Mıdır?

Bulut teknolojisi ile ilgili doğru bilinen bir yanlış da, bulut sistemi fiyatlarının pahalı olduğu bilgisidir. Ancak bulut teknolojilerinin daha uygun maliyetli olduğunu anlayabilmek için, geleneksel çalışma yöntemlerinin maliyetlerini incelemek gerekmektedir.

İşletmelerin kendilerine ait bir sunucu sahibi olması, hem yüksek maliyet hem de sınırlı bir hizmet getirir. Aynı zamanda bu sunucunun çalışmasından ve bakımından sorumlu bir IT çalışanının maliyetini de unutmamak gerekir. Kurum içi veri aktarımını sağlamak için bir çalışan paneli gibi diğer detaylar da oldukça maliyetli olabilmektedir. Ayrıca yerleşik programlarda en güncel halini kullanmak ve yedeklemek de ek bütçe gerektirir. Tüm bunların yanında, verilerin güvenliğini sağlayabilmek için bir güvenlik duvarı sistemine ödeme yapılması gerekmektedir.

Bulut sistemi sayesinde yukarıda yer alan masrafların büyük bir bölümünden tasarruf etmek mümkündür. Bulut teknolojisi sağlayıcınızın sunmuş olduğu hizmetler sayesinde ek altyapı masrafları yapmak zorunda kalmazsınız. Sizin için hazırlanmış profesyonel bir bulut hizmeti almanız halinde, ek olarak bir şeyler satın almanız ya da yüklemeniz gerekmeyeceğinden, teknolojik yatırım maliyetlerinden ciddi bir tasarruf sağlarsınız.

Bulut Teknolojisi Gelip Geçici Bir Moda Mıdır?

Bulut teknolojileri günümüzde her ne kadar gelişmiş bir aşamaya gelmiş olsa da, halen yolun başında olunduğu unutulmamalıdır. Nasıl ki telefon fikri ilk olarak bir tel ve çevirme çarkı eşliğinde ortaya çıkmış ve bugün ileri seviyelere gelmişse, bulut teknolojilerinin de evrimine yeni başladığı bilinmelidir. Yeni bir teknolojiden genel olarak uzak durmak ve çekinmek çoğu insanın sergilediği doğal bir davranıştır. Ancak yeni bir teknolojiye geçiş, korkutucu ve belirsiz olmak zorunda değildir. Günümüzde işletmelerin neredeyse hepsi bulut teknolojilerini bir şekilde kullanmaktadır. Zaten bir işletmenin her şeyi buluta taşımasına her zaman gerek yoktur. İşletmelerin bu teknolojiden nasıl faydalanabileceğini keşfetmeleri ve ihtiyaçlarına uygun çözümleri edinmeleri doğru olandır. Halihazırda her işletmenin gelişmiş güvenlik, düşük maliyet, yüksek verimlilik ve yedekleme planına ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlara ortak bir cevabı bulut teknolojisi sunmaktadır. Dolayısıyla bulutu gelip geçici bir heves olarak görmemeliyiz. Bulut sistemi evrimini sürdürüyor ve işletmelerin bu teknolojiye ayak uydurmak ya da geri kalmak arasında karar vermesi gerekiyor…

DİA, 2004 yılında henüz internete kısıtlı bir erişim varken bulut teknolojisinin geleceğini görerek bu alanda yatırım yapmaya başlamış Türkiye’nin öncü teknoloji firmalarından biridir. DİA’nın sunduğu hizmetlerle ilgili bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.