vergi matrahi nedir nasil yapilir

Vergi Matrahı Artışı Nedir? Nasıl Yapılır?

Gözde Sünbül Muhasebe

Şirketiniz adına vergi ödemesi yapmak ve vergi kontrolünden geçmek oldukça riskli olabiliyor. Eğer vergi beyanı yaparken veya kontrol sırasında eksik bir belge gösterirseniz, cezalarla karşı karşıya kalabilir, ekmek kapınızdan olabilirsiniz. Peki, bu rutin kontrollerden muaf tutulabileceğinizden haberiniz var mıydı? Bu yazımızda sizlere vergi matrahı nedir, matrah artırımı neden yapılır? gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Vergi Matrahı Artışı Nedir?

Vergi matrahı artırımı, normalde ödemeniz gerekenden fazla vergi ödeyerek vergi incelemesinden muaf tutulmanızı sağlayan işleme verilen addır. Herhangi bir vergi türünü seçerek, o yıl için veya kurulduğunuz yıldan şimdiye kadarki zaman için fazladan vergi ödemeyi seçerseniz, seçtiğiniz vergi türünde yapılan incelemeler ortadan kalkıyor ve işletmeniz, çalışanlarınız, personelleriniz rahatlamış bir biçimde dosya hazırlamaktan kurtuluyorlar.

Vergi Matrahı Artışı Neden Önemli?

Özellikle çok düzenli ve kurumsal bir işletmeniz yoksa, belgelerinizin depolandığı ve çok eski satışlarınızın bile kaydının tutulduğu bir muhasebe defterine sahip değilseniz, vergi matrah artırımı sizin için kurtarıcı bir nitelik taşıyor. Uzun belgeler düzenlemekten ve inceleme stresinden kurtulabileceğiniz bir yöntem olan vergi matrahı artırımı ile sizler de zamandan tasarruf ederek kendinizi işletmenizi yükseltmeye adayıp daha hızlı yükselebilirsiniz.

Vergi Matrahı Artışı Nasıl Yapılır?

Vergi verdiğiniz senelerden başlayarak günümüze kadar her sene için vergi matrahı artışına gidebilirsiniz. Çünkü geçmişe yönelik vergileriniz de incelemeye alınabileceğinden bu vergilerinizin incelenmemesi adına matrah artırımı yapabilirsiniz. KDV, ÖTV, kurumlar vergisi ve gelir vergisi için farklı yüzdelerle ve fiyatlarla gelen vergi matrahı artışını muhasebecinize danışarak hesaplayabilir ve hangi vergi için matrah artırımı yapacağınızı seçebilirsiniz. 

Matrah Artışına Katılmak Vergi Dairesi Nezdinde Olumsuz İzlenim Yaratır Mı?

Vergi matrah artırımı çoğu işletmelerce kaçak bir işlem yapıyormuş izlenimi yaratabiliyor, ancak hiçbir yasadışı durum yok. Devlet ve vergi daireleri bu işlemi yasa dışı olarak görmek yerine tam aksi bir tutum sergileyerek şirketleri matrah artırımına gitmeye yönlendiriyor. Avrupa şirketleri ve yabancı şirketler matrah artırımını sık sık uyguluyor. 

Sizler de çok yoğun bir dönemdeyseniz ve vergi incelemesi için raporlar hazırlamaya vakit bulamıyorsanız pek tabii vergi matrah artırımını tercih ederek muafiyet kazanabilirsiniz. Sizlere büyük kolaylık sağlayacak matrah artışı uygulamasını, vergi türünü belirleyerek ve vergi dairesine müracaat ederek kolaylıkla seçebilirsiniz. 

DİA ile iş süreçlerinizi çok daha hızlı ve verimli yönetebilirsiniz. DİA’yı denemek için formu hemen doldurun.