lot takibi nedir

Seri – Lot Takibi Nedir?

Editör ERP

İzlenebilirlik sistemi, belirli bir ürün veya girdinin işletmeden çıkışından başlayıp, daha sonra izlediği ara aşamaların, işlemlerin, dönüştüğü yeni ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar takip edilmesini sağlayan önemli bir sistemdir.

Bu sistem sayesinde, tüm ürün ve girdilerin, birim veya partileri tanımlanabilir, bunların nereden, ne zaman ve nereye hareket ettiklerine ilişkin bilgiler toplanabilir ve tüm bu verileri birbiri ile ilişkilendirecek bir sistemin kurulabilir.

Sürekli değişen ve gelişen bilgi ve teknoloji ile bu sistem son yıllarda çeşitli yazılımlarla yapılabiliyor. Bu son teknoloji yazılımlar sayesinde işletmenizdeki izlenebilirliği bir kat daha arttırabilirsiniz. Seri-Lot ve son kullanma tarihi takip özelliği ile stoklarınızın ve ürünlerinizin seri, imei, lot ve son kullanma tarihlerini detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Bu yazılımlar ile ürünlerinizin veya stoklarınızın her birini seri numarasına veya imei vb. numarasına göre ayrı ayrı takip edebilirsiniz. Bu da işletmenizi düzenli bir şekilde yönetmenizi sağlar ve müşterilerinize hatasız ve düzgün bir şekilde hizmet verebilirsiniz.

Seri – Lot Takibi Özellikleri

İzlenebilirlik kalite sistemlerinin vazgeçilmezidir. Ancak hayata geçirilmesi ise zordur. Zira üretim bildirimlerinin yapıldığı anda kayıt altına alınması gereken birçok veri oluşur ve tüketimlerin anında ilgili LOT’lardan yapılması sağlanamaz ise izlenebilirlik kopar ve problemler baş gösterir. Lot yönetim sistemlerinin genel olarak avantajları şunlardır:

  • Gereksiz ara stok oluşumunu engeller ve stok maliyetini azaltır.
  • Sipariş ve sevk sürelerini kısaltır.
  • Malzeme hareketini minimuma indirir.
  • Prosesler ve destek birimler arasında online iletişimi sağlayıp personel kaynaklı hatalar minimize edilir.
  • Üretim hattının kapasitesine göre iş talep edildiğinden darboğazı engeller. 

Lot Takibi ve Lot Numarası Nedir?

Lot takibi, ürünlere verilen birer grup numarasıdır. Firmaya stok girişi yapılırken ürünler grup ve parti olarak isim alır ve sisteme girişi yapılırken bu partileri izlemek, kontrollerini yapabilmek amacıyla tanımlayıcı birtakım kodlar verilir. Verilen bu kodlara lot numarası denir. Stoklara ait tüm çıkışlar bu kodlar ile yapılır. Stok takibi, kontrolü ve stok geri çağırma konusunda oluşabilecek krizlerin ortadan kalkması için lot numarası çok önemlidir. Belirli bir ürünün geri çağrılması ve imha edilmesi durumunda lot numarası imha edilecek veya geri çağırılacak ürünleri tespiti yapılır. 

Lot Numarası ve Seri Numarası Arasındaki Fark Nedir?

Lot numarası aynı ürün grubunun takibi için kullanılırken, seri numarası her ürünü ayırt etmek için birbirinden farklı ürünleri farklı numaralar ile belirtir. Yalnızca farklı ürünleri ayırt etmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı markanın tek tek ürünlerini ayırt etmeye de yarar.

Lot numarası ve benzeri kombinasyonları ürünler üzerine kodlamak için çeşitli teknolojiler vardır. Yüksek kalitede ve okunabilir baskılar için bu yazılımlar hem ekonomik hem de yüksek performanslı sistemlerdir.

Bakım maliyeti bulunmayan Seri – Lot takibi sistemleri, kolay kullanım yapısı ile tamamen Türkçe arayüzü ve telefon ile uzaktan kontrol edilebilir özelliği sayesinde Lot numarası baskısı işleminde üreticilerin gözdesi olmaya devam etmektedir.

Öte yandan, bulut yapısı üzerinden alış faturasını veya üretim fişini işlediğinizde otomatik olarak ürünlerinizin seri numaralarını da bazı sistemlerde girebilirsiniz. Satış yaparken de ilgili ürünün seri numarasını otomatik olarak seçerek takibini kolayca sağlayabilirsiniz.

Lot takip özelliği sayesinde ürünlerinizin veya stoklarınızın üretime göre değişen lot bilgilerini, hangi lottan ne kadar kaldığını görebilirsiniz. Bununla birlikte, alış faturası veya üretim fişi ile stoklarınızı girerken her parti üretiminiz veya alışınız için lotlarınızı hızlı ve kolay bir şekilde girebilirsiniz. İlgili ürününüzü veya stoğunuzu satarken otomatik olarak lotlarınızı arasından seçim yapabilirsiniz.

Son Kullanma Tarihi Takibi

Diğer bir taraftan son kullanım tarihi ile de çeşitli işlemler yapabilirsiniz. Son kullanma tarihi takibi özelliği sayesinde her bir seri ve lot ürününüz için son kullanma tarihi belirleyerek hızlı ve basit bir şekilde takip yapabilirsiniz.

Bir alış faturası veya üretim fişi ile ürünlerinizi stoğa girerken hızlı ve kolay bir şekilde her bir lot veya seri ürününüz için son kullanma tarihi girişi ile yapabilirsiniz. Ürünlerinizi veya stoklarınızı son kullanma tarihine göre raporlayarak son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz.

Ürünlerinizin satışını veya çıkışını yaparken otomatik olarak son kullanma tarihini seçip hangi ürünü hangi müşterinize verdiğinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Bu son teknoloji seri – lot takibi yazılımları ile işletmenizdeki hammadde, envanter ve ürün bilgilerini kaydedip takibini yapabilirsiniz. Böylece sağlıklı ve düzgün şekilde işletmenizi yönetebilirsiniz.