restoran yonetim sistemi seciminde 8 onemli kriter

Restoran Yönetim Sistemi Seçiminde 8 Önemli Kriter

Yiğit Nail Çiğdem ERP

Bir restoranın başarısının arkasındaki sır nedir? Lezzetli yemekler diyenler muhakkak haklılar. Ancak başarılı bir restoranın arkasındaki sır, iyi bir restoran yönetim sistemi kullanıyor olmasıdır. Yemekler ne kadar lezzetli olursa olsun, müşteriye zamanında servis edilmiyorsa hiçbir anlam ifade etmez…

Restoran Yönetim Sistemi Nedir?

Restoranların iş süreçlerini yönetebilmeleri için gerekli işlevlere sahip yazılımlara restoran yönetim sistemi denir. Restoran yönetim yazılımları aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

  • Salon, masa, garson yönetimi
  • Menü, ürün, reçete tanımı
  • Parçalı ve direkt tahsilat
  • Telefon sipariş ve kurye takibi
  • Dokunmatik satış ekranı
  • Hesap – masa, bölme – birleştirme ve iptal etme
  • Fast food satış
  • Maliyet ve performans raporları
  • Mutfak ekranı
  • Mobil cihazlarda çalışma
  • Otel entegreli çalışma
  • Sipariş notları takibi
  • Yazıcı adisyon / hesap çıktısı kuralları oluşturma

İyi Bir Restoran Yönetim Sisteminde Olması Gerekenler

Bir restoran sahibinin yönetmesi gereken çok sayıda süreç vardır. Bu yüzden, her şeyi tek bir yerden yönetmek ve izlemek gerekir. Restoran yönetimini kolay ve pratik yapabilmek için aranması gereken 8 sistem özelliği ise şunlardır:

Total Bir Çözüm

Mümkün olduğu kadar çok bileşeni izlemeyi ve yönetmeyi sağlayan bir sistem bulmak oldukça önemlidir. Örneğin, siparişleri kabul etmeye, restoran stoklarını yönetmeye ve ödemeleri alabilen (POS) bir sisteme sahip olması gerekir. Bunu yapabilmek için tek bir kontrol panelinde üç şeyi izlemek gerekir. Aynı zamanda restoranın internet sitesinden veya Getir, Yemeksepeti gibi internet sitelerinden sipariş alabiliyor olmak gerekir. Restoran Yönetim Sistemi arayışında olan restoranlar, kendilerine total bir çözüm sunulduğundan emin olmalılar.

Ayrıca, restoranı yönetim sisteminin iş süreçlerini kolaylaştırıyor olması da çok önemli. Örneğin, bir yemek tarifi reçetesi için gereken malzemelerin stoklarda olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Restoranlar için en büyük kriz, siparişi aldıktan sonra malzemenin olmadığını fark etmektir.

Donanım Uyumluluğu

Günümüzde artık her restoranda POS sistemi bulunuyor. Peki, tercih ettiğiniz yazılım sahip olduğunuz POS cihazıyla uyumlu mu? Bununla beraber, restorandaki herhangi bir aracın veya cihazın mevcut yazılımla uyumlu çalışıp, çalışmayacağını da düşünmeniz gerekir. Aksi halde, sadece para israfı yapmış olursunuz ve müşteri memnuniyetinden ödün verirsiniz. Restoranda kullanılan cihazlar ve restoran yönetimi yazılımı muhakkak uyumlu olmalı. Ayrıca bu sistemlerin kullanımının eğitimini sunabilecek bir yazılımı tercih etmek de oldukça önemli.

Kullanıcı Dostu Olma

Dikkat etmeniz gereken bir diğer restoran yönetim sistemi özelliği de kullanım kolaylığıdır. Programın kullanıcı dostu olması göz kaçırılmamalı. Bir programın kullanımı kolay olduğunda, onu öğrenmek için uzun yıllar harcamaya da gerek kalmaz. Ayrıca, personeller de sistemi nasıl kullanacakları konusunda eğitimler almak ve fazladan mesailer harcamak zorunda kalmazlar. Kolay bir program kullanıyor olmaları motivasyonlarını arttırır ve restoranda daha sistematik bir işleyiş hakim olur.

Kolay Menü Güncelleme

Göz önünde bulundurulması gereken en önemli restoran yönetim sistemi özelliklerinden birisi de, menü güncelleme kolaylığıdır. Menüdeki yemekleri ve fiyatları sorunsuz bir şekilde güncelleyebiliyor olmak oldukça önemlidir.

Ayrıca, menüdeki her bir güncellemeden sonra sistemi yeniden başlatmak zorunda kalmanın yaratacağı baş ağrısını da istemezsiniz. Bunun yerine, değişikliklerinizin hem uygulandığı bir sistemi tercih edin. Benzer kolaylık reçete ve ürün tanımlarında da olmalıdır.

Müşteri Sadakati ve Ödüllendirme

Gıda ve hizmet sektöründe rekabetçi olabilmenin yolu, müşteri sadakatini arttırmaktan geçer. Sadakat ve ödül programlarının en çok işe yaradığı alan olarak gıda ve hizmet sektörü görülür. Bu yüzden, müşteri sadakati ve ödüllendirme sistemi bulunan bir yazılım tercih etmelisiniz.

Ödüllendirmeler, müşterinin adisyonunda bir ürünü ücretsiz hale getirmek kadar basit şeyler olabilir. Ancak, müşterilerin birikmiş sadakat puanlarını kullanarak hesaplarını ödemek gibi karmaşık faaliyetlere de izin veren bir yazılım tercih edilebilir.

Bulut Tabanlı Restoran Yönetimi

Birden çok şubesi olan bir restoranda, verilerin verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan teknoloji bulut teknolojisidir. Peki, verileri verimli bir şekilde yönetmek derken tam olarak neye dikkat etmeliyiz?

İlk olarak birden çok şubeden gelen verileri tek bir ekrandan takip edebilmek en önemlisidir. İkincisi, bu verilerin otomatik olarak birleşmesi ve total bir sonuç sunuyor olmasıdır. Böylece şube şube restoranların gelirlerini hesaplayabilir veya toplamda aylık kârı görebilirsiniz.

Son olarak bulut teknolojisinin en büyük özelliği olan özgürlük öne çıkar. İster tatilde, ister evde fark etmeksizin internetin olduğu her yerden ve tüm cihazlardan restoranlarınızı yönetebilmelisiniz. Tüm verileri birbiriyle senkronize eden ve 7 gün 24 saat verilere ulaşabilmeyi sağlayan bir yazılımla restoran yönetimi çok ama çok kolay hale gelir!

Raporlama Kalitesi

Ölçemediğiniz sorunları düzeltemezsiniz. Bir restoran işletmecisi olarak menülerdeki hangi ürünlerin kazanç sağlamadığını bilmeniz gerekir. Bu yüzden başarılı bir işletmenin olmazsa olmazı raporlama sistemidir. Raporlama sisteminin iyi olması, restoranın da iyi bir geleceğe sahip olacağı anlamına gelir.

Örneğin, menüde güzel bir somon yemeği var. Ana malzeme somon ve somon stoklamak maliyetli olabilir. Restoran yönetim sisteminin sunacağı iyi bir raporlamayla, somon yemeğinin yeteri kadar sipariş edilip edilmediğini görebilirsiniz. Böylece yemeği menüde tutmaya devam etmenin mantıklı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bu yüzden raporlama kalitesi, restoran yönetim sistemi seçerken ciddiye almanız gereken bir kriterdir.

Teknik Destek

Teknoloji meraklısı bir restoran işletmecisi olsanız da, bir restoran yönetim sistemi hakkında her şeyi bilemezsiniz. Sistemin sorunsuz kullanımı için zaman zaman profesyonel yardım gerekir ve iyi bir teknik desteğin önemi burada ortaya çıkar.

Özellikle restoranlar için hafta sonları en yoğun günlerdir. Bu yüzden tercih edilecek restoran yönetim sistemini sunan şirketin hafta sonları da teknik destek verdiğinden emin olmalısınız.

Sonuç

Kullanımı kolay bir restoran yönetim sistemi, restoranınızın işleyişinin sorunsuz biçimde devam etmesini sağlar. Nakit akışını izlemek, stokları takip etmek ve çalışanları yönetmek gibi temel gerekliliklerin muhakkak kaliteli bir şekilde sunuluyor olması gerekir. Restoran yönetim sistemleri, restoranınız için güçlü ve pratik bir iş akışı geliştirmenize yardımcı olabilir. Böylece işletmenizin kârlılığını korurken, hizmet kalitenizi de artırabilirsiniz. Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurduğunuzda, restoranınızın ihtiyaçlarına uygun bir sistem seçmeniz kolay olacaktır.

Türkiye’nin en gelişmiş ön muhasebe ve ERP programı DİA ile restoran yönetimi de yapılabilir. DİA Restoran Yönetim Sistemi hakkında bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.