otellerin erp programi secerken dikkat etmesi gereken 8 kriter

Otellerin ERP Programı Seçerken Dikkat Etmesi Gereken 8 Kriter

Yiğit Nail Çiğdem ERP

Günümüzde oteller, işlerini daha verimli yönetmek ve operasyonlarını iyileştirmek için ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) programlarını kullanırlar. Bu tarz programlara sektör içerisinde otel programı da denir. Doğru ERP programını seçmek, otel işletmeleri için kritik bir öneme sahiptir. İşte otellerin ERP programı seçerken dikkat etmeleri gereken 8 önemli kriter!

1. Fonksiyonel Yetenekler

ERP programlarının, otellerin özel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi çok önemlidir. Rezervasyon yönetimi, stok takibi, finansal işlemler, insan kaynakları yönetimi gibi otel işletmeleri için kritik olan temel fonksiyonları destekleyebildiğinden emin olunması gerekir.

2. Esneklik ve Özelleştirme

Konaklama hizmeti veren işletmeler, ERP programı seçerken yapılandırılmasına ve operasyonel gereksinimlere uyum sağlayabilme yeteneğine dikkat etmelidir. Seçilecek ERP esnek bir yapıya sahip olmalı ve ihtiyaçlara göre özelleştirilebilir olmalıdır. DİA gibi modüler yapıya sahip ERP yazılımları, belirlenen ihtiyaçlar kapsamında çözüm sunar ve kullanıcılar ihtiyaçları olmayan hiçbir özelliğe para ödemek zorunda kalmazlar.

3. Kullanıcı Dostu Arayüz

Biraz klasik olacak ama, kullanıcı dostu arayüz halen oldukça önemli bir kriter. Otel çalışanlarının kolayca kullanabileceği bir ERP programı olmadıktan sonra, programın sunduğu çözümlerin kalitesinin bir anlamı kalmıyor.

Kullanıcıların hızlıca verilere erişebilmesi, raporlama yapabilmesi ve iş süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilmesi çok önemlidir.

4. Entegrasyon

Özellikle büyük oteller, çok sayıda farklı yazılımdan faydalanırlar. Bu yüzden seçilecek ERP programının entegrasyon sorunu yaşatmaması gerekir. Sorunsuz entegrasyon, veri bütünlüğünü ve iş akışını destekleyeceği için, otelin verimlilik kaybı yaşaması söz konusu olmaz.

5. Veri Güvenliği

Her işletme veri güvenliğini sorunsuz sağlamak ister. Ancak oteller, müşterilerinin detaylı kişisel verilerini de kayıt altına alan işletmeler olduğu için, veri güvenliğinin sağlanamaması sadece mali zararlara değil, hukuki problemlere de yol açar. Bu nedenle seçilecek eRP programının güvenlik özellikleri, veri şifrelemesi, yetkilendirme mekanizmaları ve yedekleme gibi önemli güvenlik standartlarını fazlasıyla karşıladığından emin olmak gerekir.

cloud erp

6. Destek ve Eğitim

Oteller, ERP programı sağlayıcısının müşteri desteği ve eğitim gibi konularda güvenilir olduğundan emin olmalılar. Kullanıcılarına gerekli eğitimleri sunabilen ve sistemsel sorunlarda hızlı destek sağlayabilen sağlayıcılar, hem programın verimli kullanılabilmesi hem de kesintisiz işlem yapılabilmesi açısından öne çıkarlar.

7. Ölçeklenebilirlik

ERP programları ölçeklenebilir olmalıdır. Günümüz iş dünyasının ve teknolojik gelişmelerinin geldiği son noktaya bakacak olursak, sabit paket program sunan ERP sağlayıcılarının gelecekte ömürleri uzun olmayacak.

Oteller genel olarak büyüme eğilimindeki işletmelerdir. Bu yüzden seçilecek ERP sisteminin, işletme büyüklüğü ve gereksinimleri arttıkça genişleyebilir ve yeni işlevler ekleyebilir olması gerekir.

8. Yatırım Getirisi (ROI)

ERP programı seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter de yatırım getirisidir. ROI olarak da bilinen yatırım getirisi, bir işletmenin yapacağı yatırımın karşılığını nasıl, ne zaman ve ne kadar alacağını belirtir.

Yazılımın lisanslama, uygulama, özelleştirme ve sürdürme maliyetleri önceden hesaplanmalıdır. Verimlilik artışı, maliyet tasarrufu ve iş süreçlerinin iyileştirilebilmesi gibi unsurlar, ERP yatırımının geri dönüşünü etkileyen faktörlerdir.

Sonuç

Oteller, doğru ERP programını seçerek işletmelerini daha verimli ve etkili bir şekilde büyütebilirler. Fonksiyonel yetenekler, esneklik, kullanıcı dostu arayüz, entegrasyon, veri güvenliği, destek ve eğitim, ölçeklenebilirlik, ROI gibi kriterleri dikkate alarak doğru ERP programı seçilebilir. Böylece otel işletmeleri rekabet avantajı ve müşteri memnuniyeti de elde edebilirler.

Unutulmamalıdır ki, her otel işletmesi farklıdır ve ihtiyaçları da farklılık gösterir. Bu nedenle ERP programı seçerken işletmeler, kendi ihtiyaçlarını, gereksinimlerini ve hedeflerini göz önünde bulundurmalıdır.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP yazılımı DİA, otellere uçtan uca çözümler sunar. Siz de DİA’nın üstün ERP deneyimini keşfetmek istiyorsanız aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.