on muhasebe programi nasil kullanilir

Ön Muhasebe Programı Nasıl Kullanılır?

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

İşletmelerin en temel finansal işlemleri ön muhasebe programlarıyla yapılabilir. Ön muhasebe özünde genel muhasebenin temelini oluşturur. Bir işletmenin finansal yönetimini yapan tüm bilgilerin işlenmesine ve takip edilmesine ön muhasebe denir.

Firmaların çek, senet, nakit, stok, müşteri, fatura ya da banka gibi hesaplarının ve kayıtlarının işlenmesi ve takibi ön muhasebe programları aracılığıyla yapılmaktadır.

Ön Muhasebe Programı ile Neler Yapılır?

Banka Hesap İşlemleri

İşletmelerin bankalar üzerinden yaptığı tüm havaleler, tahsilatlar, ödemeler ve çek işlemlerinin takibi ön muhasebe programlarıyla yapılabilmektedir.

Kasa İşlemleri

İşletmelerin günlük nakit akışı, gelir ve gider takibi için ön muhasebe programı kullanılabilir. Nakit akışını kayıt altına almak ve yapılan tahsilatları ya da ödemeleri izlemek de ön muhasebenin sorumluluğu altındadır.

Çek ve Senet İşlemleri

Alınan veya verilen fark etmeksizin tüm çek senet süreçleri ön muhasebe ile yürütülür. Çek ve senetlerin miktarlarını ve vadelerini takip etmek, işletmenin nakit akışına dair bilgileri izlemek ön muhasebe programı ile mümkündür.

Stok İşlemleri

Al – sat yapan işletmelerin stoklarındaki ürünlerin takibini yapmak da ön muhasebenin konusuna dahildir. Ürünlerin alımları yapılırken faturaları ile sisteme girişleri yapılır ve ürün satıldığında yine aynı şekilde satış faturası ile stoktan düşürme sağlanır. Bu sayede hangi ürünün ne kadar satıldığı, hangi üründe satışların düşük olduğu da kolayca gözlemlenebilir.

Fatura ve İrsaliye İşlemleri

Hizmet veya ürünlerin alış ya da satışlarında bilindiği üzere fatura kesilir. İrsaliye ise ürünlerin sevki esnasında sevk belgesi olarak kesilir. İşte tüm bu fatura ve irsaliye işlemleri ön muhasebenin konusu olarak ön muhasebe programı tarafından gerçekleştirilir.

Çalışan İşlemleri

Şirket çalışanlarının avans, vergi, prim ve maaş işlemlerinin takibi ve ödemelerinin yapılması ön muhasebe konusudur. Tüm bu işlemlerin planlamasını yapmak ön muhasebe programlarının görevidir.

Cari Hesap İşlemleri

Müşterilerin ve tedarikçilerin cari hesaplarının tanımlanması, takibi ve yönetilmesi ön muhasebeye dahildir. Tüm alım, satım işlemleri, ödeme, borç, tahsilat ve alacak takipleri de cari hesaplar aracılığıyla yapılır. Bu süreçlerin yürütülmesi ve raporlarının alınması ön muhasebe programı ile mümkündür.

Ön Muhasebe Programı Kullanma

Şirketler önceden ön muhasebe süreçlerini excel veya defter kayıtları ile yürütürken, günümüzde yerini bulut ön muhasebe programı gibi programlar almıştır. Böylece işletmeler hem maliyetlerden hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf eder hale gelmiştir. Excel ile ön muhasebe tutmak için özel bir personel çalıştırmak gerekirken, ön muhasebe programı kullanmak için temel bilgisayar bilgisi yeterlidir.

İşletme verilerinin sürekli güncel kalmasını sağlamak ön muhasebe programı kullanarak mümkündür. Aynı zamanda işletmeye giren ve çıkan nakdin takibi de pratik bir şekilde yapılabilir. Bu sayede işletmenin güncel bakiyesi ve anlık finansal tabloları her zaman yöneticilerinin elinin altında olur.

DİA Ön Muhasebe Programı kullanan işletmeler, sadece ofiste değil, internetin olduğu her yerde ve tüm cihazlarda ön muhasebe süreçlerini yürütebilirler. DİA Ön Muhasebe Programı hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım.