işletmelerin ön muhasebe programı kullanmalarının en önemli maddeleri

İşletmeler Neden Ön Muhasebe Programı Kullanmalıdır?

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

Ön muhasebe programı, bir işletmenin tüm finansal süreçlerinin yönetiminin ve takibinin yapılabildiği programlara denir. Fatura düzenleyen, tahsil eden, vergi ödeyen, stok takibi yapabilen ve hatta nakit akışını bile izlemeyi mümkün kılan bu programlar, hemen hemen her ölçekten işletme için neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir.

Ön Muhasebe Programı ile Neler Yapılır?

Bir ön muhasebe programının hangi işleri yapabileceği ön muhasebe programı markalarına göre değişiklik gösterse de, genel olarak finansal işlemler ve bu işlemlerin takibini yapmak denebilir. Bir ön muhasebe programı ile yapılabilecekler genel olarak şunlardan oluşmaktadır:

  • Stok takibi
  • Fatura hazırlama
  • Fatura alma ve gönderme
  • Alacak takibi
  • Bordro takibi
  • Nakit takibi
  • Çek, senet takibi
  • Banka işlemleri

Ön Muhasebe Tutma Yöntemleri Nelerdir?

Ön muhasebe tutmak işletmenin büyüklüğüne ve finansal işlem yoğunluğuna göre farklılıklar gösterebilir. Defterle veya Excel ile ön muhasebe tutmak, en bilinen iki geleneksel yöntemdir. Defter ile ön muhasebe tutma yöntemini genellikle küçük işletmeler tercih eder. Ancak bu yöntem özellikle de finansal işlemleri yoğun olan işletmelere katiyen tavsiye edilmez.

Diğer bir ön muhasebe aracı da Excel’dir. Her ne kadar Excel ile ön muhasebe yapmak deftere göre karmaşık ve zor gelse de, zamanla çok daha kolay olduğu anlaşılır. Excel kullanmayı bilen birisi bu işi yürütebilir. Ancak formülleri ezberlemek ve her işlemi tek tek elle girmek zorlayıcı olabilir.

Genel olarak her ölçekten işletme için en iyi yol, bir ön muhasebe programı kullanmaktır. Ön muhasebe programları sayesinde bir işletmenin ihtiyacı olan tüm ön muhasebe süreçleri kolayca yönetilebilir.

Ön Muhasebe Programı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bir ön muhasebe programı kullanmak her ölçekten işletme için çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Genel olarak ön muhasebe programlarının avantajları şunlardır:

  • İşletmenin tüm fatura faaliyetleri detaylıca takip edilebilir. Matbu fatura kesmenin getireceği tüm riskler büyük oranda ortadan kaldırılmış olur.
  • İşletmenin elinde bulunan nakit ve likidite güncel olarak takip edilebilir. Böylece ödemeler ve alacaklar planlanabilir.
  • Stok takibi düzenli olarak yapılabilir. Böylece satın alma gibi süreçler de programlanabilir.
  • Gecikmesi halinde yasal problemlere sebep olabilecek vergiler ve diğer ödemeler kolayca takip edilerek, ödeme tarihini kaçırma gibi riskler ortadan kaldırılır.

Ön Muhasebe Programı Neden Kullanılmalı?

İşletmeler için belki de en önemli konu finansal verilerdir. Bu verilerin bir defter üzerinde ya da Excel üzerinde kaydının tutulması, hem vakit alıcı hem de zordur. Aynı zamanda işlemlerin tek tek yapılması hatalara gebedir. Diğer bir yandan bunun için çalışan personel de çok daha fazla emek harcamak zorunda kalır. Öte yandan işletmenin neredeyse atacağı her adımda finansal raporlara ihtiyacı olur. Bu raporların anlık olarak alınabilmesi, ileriye yönelik atılacak her adımın daha az riskli olmasını sağlar. Bu yüzden finansal verilere anında ulaşılabilmesi çok önemlidir.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut muhasebe programı DİA ile herkes kolay ve pratik bir şekilde ön muhasebe süreçlerini yönetebilir. DİA’nın yüzde 100 bulut altyapısında olması, ön muhasebe süreçlerinin internetin olduğu her yerden ve tüm cihazlardan yürütülebilmesini sağlar. Siz de değişime ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!