İhracatta E-Fatura Dönemi Başladı

Suha Onay E-Dönüşüm

Yürürlükte olan mevzuata göre mal ihracatı yapan ve e-Arşiv faturası düzenleme izni almamış kurumların ihracat faturalarını kağıt olarak düzenleyip saklaması gerekiyor. e-Arşiv faturası düzenleme izni almış kurumlar ise ihracat faturalarını e-Arşiv izni kapsamında elektronik olarak oluşturuyor ve Gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere basımını matbu olmayan düz beyaz kağıda basıyor. 01.07.2017 tarihinden sonra “e-fatura zorunluluğu” olan bir mükellef e-Arşiv izni almış olsun olmasın, mal ihracı ve/veya yolcu beraberi eşya ihracı için düzenleyecekleri faturaları “e-fatura” olarak düzenlemek zorundadır.

Yasal düzenleme için http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/12/20151225-17.htm adresini ziyaret edebilirsiniz.

Buna Göre;

Mal ihracatı yapan firmalar e-fatura uygulama kapsamındadır.

Hizmet ihracatı yapan firmalar e-arşiv veya kağıt ortamında faturalarını göndermeye devam olunacaktır. Ancak, Mal ihracatı ile hizmet ihracatının beraber yapılması durumunda, hizmet ihracatının konusu GÇB ‘de yer alıyorsa e-fatura ile beyan edilecektir, yer almıyorsa beyan edilmeyecektir.

Transit kapsamındaki satışlar e-fatura kapsamında değildir. E-arşiv veya kağıt ortamında faturalarını göndermeye devam olunacaktır.

Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcıda e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek , değilse kağıt fatura düzenlenecektir.

Serbest bölgelerdeki firmaların yurt dışına ihracatları, Serbest bölgedeki aracı da e-Faturaya kayıtlı ise hali hazırda e-Fatura düzenlenmesi gerekir. Serbest bölgeye yapılacak ihracatlar da (Gümrük Çıkış Beyannamesine konu olmuş) e-Fatura ihracat beyannamesi ile beraber düzenlenerek ibraz edilecek. Ama serbest bölgeden çıkış yapacak eşya içine-Fatura söz konusu değil. Çünkü serbest bölgede ihracat beyannamesi söz konusu değil. Serbest bölgede düzenlenen beyanname transit beyannamesidir.

Konsinye ihracat yapan firmalar e-arşiv veya kağıt ortamında faturalarını göndermeye devam olunacaktır.

Proforma faturalar, 213 sayılı vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından ve bir teklif olarak kabul edildiğinden kağıt ortamda düzenlenmeye devam edecektir

Bedelsiz ihracatlar, Bedelsiz ihracatta da mal çıkışında GÇB düzenlenip düzenlenmediğine göre ihracat e-faturası düzenlenecek olup GÇB ekinde düzenlenmediği müddetçe gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Bununla birlikte bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çıkacaksa faturası mutlaka e-Fatura olmak zorundadır. Bilindiği üzere, e-Fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir.

Yansıtma ve fiyat farkı faturaları GÇB ekinde yollanıyorsa ve mal ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat e-faturası olarak kesilmelidir. Ancak hizmet ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat e-faturası olarak düzenlenmeyecek gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlenecektir.

Yabancılara özel fatura, Özel fatura diye adlandırılan uygulama fatura ve GÇB‟nin tek belgede birleştirilmiş halidir. Belgenin hukuki yapısında bir değişikliğe gidilmediği sürece uygulama eskiden olduğu gibi işlemeye devam edecektir.

Fason İşçilik, Gümrük Beyannamesine konu edilecek mal ihracı faturaları e-Fatura sistemine kayıtlı ihracatçılar tarafından kullanılacaktır. Faturada mal bedeli var ise bu kapsama girer ancak sadece hizmet bedelli bir fatura düzenleniyor ise ve ayrı bir fatura ile gönderme imkanınız var ise e-Fatura zorunluluğu olmadan da gönderebilirsiniz.

E-FATURA SÜRECİ

İhracat e-faturaları; DİA E-Fatura ve DİA Dış Ticaret modüllerinin entegrasyonu ile kolaylıkla düzenlenebilir.

Kurumlar e-fatura için GIB portal, özel entegratör ya da GİB’e doğrudan entegrasyon yöntemlerini kullanabilir. Ancak GİB portalında ihracat e-fatura özelliği desteklenmeyeceği için ihracat yapan firmaların bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. DİA ile bu işlemler direkt GİB entegrasyonu ile sağlanmaktadır.

İhracat e-fatura bilgileri teknik (ubl-tr xml) içeriğinde ihracat kapsamında özel olarak düzenlendiği belirtilmelidir ve alıcı bilgisi Gümrük ve Ticaret bakanlığı olacak şekilde tanımlanmalıdır. Alıcı bilgisi ise, GİB teknik kılavuzlarında belirtilen yeni alanlarda tanımlanmalıdır.

DİA’da İhracat E-Faturalarının  kullanımı ile ilgili bilgi bankasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

YABANCI DİLDE (İNGİLİZCE) E-FATURA DÜZENLEME

İhracat süreçlerinde hazırlanan ingilizce yabancı dildeki faturalar alıcı firmalar tarafından kendi gümrük işlemlerinde kullanılmaktadır. Yeni düzenleme bu tür faturalar için ek bir gereksinim getirmemiştir. Kurumlar mevcut durumda hazırladıkları farklı görüntü ve dil içerikli faturaları düzenlemeye devam edecektir ve alıcı firmalara mevcut iletişim şekilleriyle (e-posta, fax, vb.) iletebilecektir. Bu tür faturalarda yer alması önemli sahalar malın ilgili yabancı dildeki tanımı, GTIP no, döviz bilgileri, miktar, tutar, teslim şekli ve ödeme şekli) alıcı firmanın isteklerine göre faturaya eklenebilir.

Gümrük noktasına iletilecek proforma/gerçek faturalarda e-fatura görüntü özelliğine eklenmesi gereken ek bilgiler olabilir. Bu durumda, e-fatura xslt (görünüm bilgisi) ve ubltr xml (içerik bilgisi) değişebilir ve ihracat faturalarına gümrük gereksinimi nedeniyle ek sahalar eklenebilir.

Hizmet ya da fiyat farkı gibi (mal ihracı ve yolcu beraber kapsamın dışında kalan) faturalarda e-fatura zorunluğu olmayacaktır. Bu kapsamda yer alan ihracat faturaları, kurum e-arşiv kullanıyorsa e-arşiv ile kesilecektir, aksi durumda (e-arşiv kullanılmıyorsa) kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edilecektir.

Siz de İhracat E-Faturalarınızı sorunsuz bir şekilde işletme süreçlerinize entegre edebilmek için düşük maliyeti ile DİA E-Fatura ve DİA Dış Ticaret modüllerini tercih edebilirsiniz. Hemen deneyin!