fason uretim nedir nasil yaptirilir

Fason Üretim Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Editör Diğer

Bir markanın, kendi adına olması için başka bir işletmeye ürün ürettirmesine fason üretim adı verilir. Bu ürüne ait her türlü tasarım ve özellikler, marka sahibi olan firmaya aittir. Ürünün tüm üretim süreci ise tercih edilecek olan firmaya devredilir. Fason üretim yaptırmak, çok eski tarihlerden beri yapılan bir uygulamadır. Günümüzde de değişen teknolojiye başarılı bir şekilde ayak uydurarak varlığını sürdürmektedir.

Fason Üretimin Tanımı ve Temel Unsurları

“Fason üretim nedir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, üretim tesisi bulunmayan ya da tesisleri yeterli olmayan bir firmanın ürettirmek istediği bir ürünü başka bir işletme aracılığı ile yapmasıdır. Fason üretim süreci son derece kapsamlı olmakla birlikte birtakım zorunlulukları da beraberinde getirir. Özellikle üretici firma seçimi esnasında seri üretim kapasitesi, numune çeşitliliği ve teknik donanımlara son derece dikkat edilmelidir. Fason üretim, başta giyim sektörü olmak üzere gıda ve kozmetik gibi üretim içeren çoğu sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Fason Üretim Süreci Adım Adım Nasıl Gerçekleşir?

Fason üretim süreçleri, doğru bir üretici firma ve ürüne ait detayların doğru bir şekilde planlanması ile son derece kolay gerçekleşir. Fason üretim için uygulanması gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak üretici firmanın seçilmesi gerekir. Günümüzde çok sayıda üretici firma olsa da, üretimi yapılacak olan ürünün ait olduğu sektörde deneyimli bir firma seçilmesi son derece önemlidir. Üretici seçimi esnasında numune üretimi, seri üretimin olup olmadığı, teknik donanımlar ve bu gibi detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların yanı sıra üreticinin sahip olduğu sertifikalar, sunduğu ücretlendirme politikaları ve referansları da incelenmelidir.
  • Üretilmesi istenen ürüne ait birtakım numuneler alınmalıdır. Bu numunelerin kalite kontrolleri yapılarak üretime devam edilip edilmeyeceğine karar verilir.
  • Alınan numunelerin isteklerle örtüşmesi durumunda firma ile anlaşarak karşılıklı sözleşmeler hazırlanır ve imzalanır.
  • Anlaşmaların tamamlanmasının ardından seri üretime geçilerek bu süreç başarıyla tamamlanır.

Fason Üretimin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok firma için kaliteli ve aynı zamanda uygun maliyetli üretim yapabilmek dikkat edilmesi gereken süreçlerdir. Fason üretim avantajları, üretim tesisine sahip olmayan firmalar için birçok faydayı da beraberinde getirir. Bu üretim sisteminin en büyük avantajı, maliyetlerin azaltılmasıdır. Ayrıca marka sahibi firmalar üretim süreci ile ilgilenmediği için sipariş yönetimi konusuna çok daha fazla zaman ayırabilir.

Yatırım Maliyetlerini Düşürür

Depolama ve üretim gibi tüm maliyetler fason üretim ile ortadan kaldırılır. Fason modelin sunduğu bu özellik, özellikle KOBİ ve yeni girişimciler için büyük bir avantajdır. Bu doğrultuda, firmalar kaliteli bir ERP programı aracılığı ile sunulan üretim maliyet hesaplama modülleri sayesinde tüm süreci takip edebilir.

Zaman ve Kaynak Tasarrufu Sağlar

Zaman ve kaynak maliyeti, üretim yapan/yaptıran firmalar için oldukça önemli bir konudur. Fason üretim süreçleri, marka sahiplerinin kendi işlerine daha çok odaklanabilmesi için zaman ve kaynaktan önemli ölçüde tasarruf sağlar. Firmalar, üretim için mesai harcamayacaklarından dolayı, siparişler, satışlar ve üretim gibi tüm süreçlere çok daha fazla hakim olabilirler.

Esnek Üretim Kapasitesi ile Büyümeye Destek Olur

Müşterilerin üretilen ürüne karşı gösterdikleri ilgi doğrultusunda hızlı bir şekilde yeniden seri üretim yaptırabilme imkanı sunar. Özellikle online mağazalarda hızla biten stokların hızlı bir şekilde yenilenmesine olanak tanır.

Dijitalleşen Çağda Fason Üretim Yönetimi

Günümüz koşullarında çok sayıda marka, kendi üretim tesisini kurmak yerine fason üretim seçeneğinden faydalanmayı tercih etmektedir. Maliyet açısından son derece önemli tasarrufları sunan bu modelde, üretim de uzman ellere bırakılır. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte tüm bu süreçler de büyük bir hız kazanmıştır. Marka sahipleri, üretilmesi istenen ürüne ait tüm tasarımları en ince ayrıntısına kadar dijital ortamda tasarlayabilir. Yine bu tasarımlar, üretici firmaya online kanallar aracılığıyla ulaştırılabilir. Üreticiler, sanal ortamda aldıkları bu tasarımlar ile hızlı bir şekilde numune üretimine başlayabilirler.

Dijitalleşme sayesinde, üretimin tamamlanmasının ardından numuneler firmaya iletilir ve gerekli tüm düzenlemeler hızlıca yapılabilir. Fason üretim bu gibi işlemleri hızlandırırken aynı zamanda üretici firmaların işlerini de olabildiğince hızlandırmıştır. Neredeyse tüm üretim makineleri artık son teknolojilerle desteklenmektedir. Tek bir tuş ile binlerce ürünün üretilmesi artık mümkündür. Bu sayede seri üretim son derece hızlı bir şekilde yapılabilir. Teknolojinin, üretim sürecine bu denli dahil olması üretici firmaların çok sayıda marka ile aynı anda çalışabilmesine de olanak tanır.

Son zamanlarda fason üretim yapmak hem üretimi yapan hem de marka sahibi firmalar için çok daha pratik olmuştur. Dijitalleşen üretim takip sistemleri ile süreçler tek bir ekrandan yönetilebilir. Tüm bunların yanı sıra kaliteli bir ERP programı ile üretim planlama da yapılabilir.

Tüm dünyanın giderek teknolojiye ayak uydurmaya devam etmesiyle beraber günümüzde artık çok sayıda işlem online olarak gerçekleştirilmektedir. Üretim sürecinin ardından kalan tüm süreçlerde de teknoloji yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Başarılı bir iş süreci yönetimi yapmak isteyen firmalar için ERP programları hayati bir önem taşır. DİA Yazılım tarafından sunulan ön muhasebe programı entegrasyonu ile üretilen ürünlere ait faturalar, satışlar ve ödemeler gibi tüm işlemler tek bir program aracılığıyla tamamlanabilir. Fason üretim modelinde, üretilen ürünlerin teslimi esnasında düzenlenmesi gereken irsaliyeler de online olarak hazırlanabilir. E-fatura, e-arşiv ve e-irsaliye uygulaması ile basılı kağıt olmasına gerek kalmadan tüm süreçler büyük bir hızla tamamlanır. Fason üretim, günümüz koşullarına başarılı bir şekilde entegre edilmesi durumunda hem üretici hem de marka sahiplerine pek çok avantaj sunmaktadır.

Fason Üretim Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dış kaynak üretim modeli olarak da tanımlanabilen fason üretim, marka sahipleri için faydalı olsa da bu süreçte dikkat edilmesi gereken başka hususlar da bulunur. Fason üretim esnasında marka sahiplerinin tüm süreci yönetebilmeleri ve izleyebilmeleri son derece önemlidir. Günümüz koşullarında bu durum oldukça kolay gerçekleşir. Kaliteli bir ERP programı ile tüm bu üretim süreçleri kolay bir şekilde takip edilebilir. Söz konusu bu ERP programlarında bulunan üretim, sipariş ve stok takibi gibi modüller sayesinde hem üretici firma hem de marka sahibi olan firma gerekli bilgilere kolay bir şekilde erişebilir. Bu sayede stoklar bitmeden talep olması durumunda anında yeniden seri üretime geçilebilir. Marka sahipleri, bu gibi teknolojik yeniliklere ayak uydurabilen üreticileri tercih etmeye dikkat etmelidir.

Marka sahibi firmalar, seçeceği üretici firmanın donanımının teknolojilerini yakından takip etmelidir. Bu sayede herhangi bir mağduriyet oluşmadan müşterilere eksiksiz ürün temini sağlamak mümkündür. Tüm bunların yanı sıra üretici firmanın sözleşme şartlarına uyum göstermesi, ürünleri belirttiği sürede teslim etmesi, kalite kontrolleri gerçekleştirmesi ve sahip olduğu sertifikalar ve fiyat politikalarını düzenli olarak takip etmesi önerilir.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/e-retailing-e-perakendecilik-nedir/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.