evden e ticaret yapanlar hangi vergileri odemeli

Evden E-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti

Yiğit Nail Çiğdem Girişimcilik

Evden e-ticaretle uğraşarak ekonomiye aktif katkı sağlayanlara devletin sağlamış olduğu teşviklerden nasıl faydalanılır? Bu yazıda evden e-ticaret yapanlar için devlet teşvikleri hakkında merak edilenleri yanıtladık.

Evden ürettiği ürünleri çevrimiçi pazaryerleri ve e-ticaret siteleri üzerinden satış yapanlar için 1 Ocak 2021 tarihinde hayata geçirilen düzenlemede, devlet teşvikleri de yer alıyor. Resmi Gazete’de yayınlanmış olan genelge ile, evden e-ticaret yapanların, bazı vergilerden muaf olacağı belirtildi.

Evden Satış Yapanlara Vergi Muafiyeti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayladığı ve 2021 yılı Ocak ayı itibariyle uygulamaya konulan düzenlemeye göre, evde üretim yaparak ekonomiye katkı sağlayan insanların internet üzerinden satış yaparken, esnaf muaflığı çerçevesinde değerlendirilmesine karar verildi.

Yasaya göre, evde üretilen çorap, çarşaf, havlu, örtü, dantel ürünleri ve benzeri dijiş nakış işlerinin herhangi bir işyeri olmaksızın internet üzerinden satılmasının önünü açmak için teşvikler verildi. Böylece, özellikle evden hem ekonomiye hem de hane bütçesine katkı sağlamak isteyen herkes muafiyetten yararlanabilecek.

Muafiyetin Vergi Sınırı Ne Kadar?

Evlerinde üretim yapan ve e-ticaret sistemiyle satış gerçekleştiren vatandaşlar, elde ettikleri gelirin yıllık brüt asgari ücret tutarı kadarıyla vergiden muaf olacak. Yani internet üzerinden satış yapan vatandaşlar için vergi muafiyet tutarı her yıl değişiyor olacak. Ancak vergi muafiyetinden faydalanabilmek için yıllık gelirin her yıl belirlenen tutarı aşmaması da gerekiyor.

Evden E-Ticaret Yapanlar Vergi Muafiyetinden Nasıl Faydalanacak?

Evde üretim yaparak e-ticaret yapan kişilerin öncelikle “Vergiden Muaf Esnaf Belgesi” almaları gerekmektedir. Bunun için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine dilekçe verilmelidir.

Belgenin alımı esnasında herhangi bir ücret ödenmemektedir. Belgeyi aldıktan sonra 3 yıl boyunca geçerliliği bulunur ve süre bitimlerinde yenilenmesi şarttır. Aynı zamanda bu 3 yıl içerisinde vergi muafiyetini kaybedenlerin ya da muaflıktan çıkmak isteyenlerin ilgili vergi dairesine başvurması ve belgelerini iptal ettirmeleri gerekir.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım.