evden çalışma tüyoları

Evden Çalışma Tüyoları

Gözde Sünbül Girişimcilik

Uzaktan çalışma (remote work), ofis dışında da çalışanların çalışabilmesine olanak veren günümüzün popüler bir çalışma yöntemidir. Teknolojik iletişim araçları ile uzaktan, evden veya iş yeri dışında herhangi bir yerden çalışmak oldukça kolay hale gelmiştir.

Dünya genelinde salgın hale gelen Corona virüsüne karşı Türkiye’de de bir çok firma önlemler alarak geçici süreyle evden (home office) çalışma modeline geçiş yapmaya başlamışlardır. 

Evden Çalışmanın Avantajı Nelerdir?

Ev ve işyeri arasındaki ulaşım sürecinin olmaması, çalışanın kendisine uygun bir ortamdan işini yapabilmesi evden çalışmanın en temel avantajıdır.

Evden Çalışmanın Dezavantajı Nelerdir?

İş yerindeki sosyalleşme ortamının ve motive edici bir ortamın olmamasından dolayı dalıp gitme ve konsantre olamamak evden çalışmanın en temel dezavantajıdır.

Konsantre olabilmek ve çalışmak için yeterli motivasyona sahip olabilmek önemli. Eğer siz de evden çalışıyorsanız motivasyonunuzu üst düzeye çıkaracak ve iş kalitenizi yükseltebileceğiniz tüyolara göz atabilirsiniz. 

  • Rutinlerinizi Sürdürün: Her sabah yaptığınız dişlerinizi fırçalamak, duş almak, kahvaltı yapmak gibi rutin işleri devam ettirmelisiniz. Değişime alışmanızı ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.
  • İş Kıyafetlerinizi Giyin: Evden çalışırken rahat olduğu için eşofman ya da pijama giymeniz bir süre sonra işe olan isteğinizin azalmasına ve daha kolay uykunuzun gelmesine yol açabilir.  Sabah pijamalarınızı değiştirerek güne başlamanız verimliliği artırır ve sizi motive eder.
  • Düzenli Olun: Yatarak veya uzanarak çalışmak yerine iş disiplini ve motivasyon sağlayabileceğiniz bir iş ortamı oluşturmalı, bir masa, rahat edeceğiniz bir sandalye, iyi ayarlanmış bir ışık işe konsantre olmanızı kolaylaştırır.
  • Mola Verin: Sürekli sabit oturmak tehlikelidir. Düzenli olarak her saat veya belirli periyotlar belirleyerek 5’er, 10’ar dakikalık molalar verebilirsiniz. Evden çalışmada, yemek araları, tuvalet ihtiyacı gibi molalar daha kısa süreceği için mutlaka ara sıra oturduğunuz yerden kalkın, biraz hareket edin sonra işinize geri dönün.
  • Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın: Evde sizden başkaları varsa (eş / çocuk / anne-baba) ayrı bir odada, kapınız kapalı tutarak çalışın.
  • Sosyal Medyadan Uzak Durun: Evden çalışanlar için sosyal medyada zaman geçirmek iş verimliliğini düşüren etkenlerden. İş zamanında sosyal medya kullanımınıza ara vererek molalarda sosyal medya turunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İş zamanında sosyal medya bildirimlerinizi sessizde tutmanız dikkatinizin dağılmasını engeller.
  • Yalnızlıktan Kaçının: Bir çok insanın ekibiyle kişisel temasa ihtiyacı vardır. Ekibinizle canlı görüşmeler planlayarak sohbet etmek motivasyonunuzu artırır.
  • Abur Cuburdan Uzak Durun: Yanınızda çok miktarda abur/cubur tarzı yiyecek bulundurmayın. Yiyecekseniz de, çalışma ortamınızdan uzak bir yerden az miktarda alıp, masanıza gelip tüketmelisiniz. Bu sizin hareket etmenizi ve daha az yemenizi sağlayacaktır.
  • Cam Kenarına Yakın Olun: Mümkünse, kafanızı kaldırdığınızda dışarı görebileceğiniz bir pencere yakınını tercih etmelisiniz. Cama yakın bir ortamda çalışarak bol oksijen alabileceğiniz şekilde çalışma alanınızı düzenleyebilirsiniz. Bol oksijen beyninizin daha hızlı çalışmasına yardımcıdır. 
  • Uyku Düzeninizi Bozmayın: Normalde hangi saatlerde yatıp kalkıyorsanız aynı rutinde devam edin.
  • Yapılacaklar Listesi Oluşturun: Sabah ilk iş olarak yada bir gün öncesinde mutlaka o gün bitirmeniz gereken işlerin listesini oluşturun ve ona sadık kalmaya çalışın. Üzerini çizdiğiniz her iş için kendinizi ödüllendirin. 

Evden çalışmak çok kolay değil; özellikle de alışkın olduğunuz, çok sosyal ve ekip çalışmasının olduğu bir çalışma ortamınız varsa. Umarız bu tüyolar işinize yarar ve en azından Corona günlerini kolay atlatmanıza yardımcı olur. Sizde işe yarayan farklı uygulamalarınız varsa lütfen yorumlarda bizimle paylaşın. 

Sağlıklı ve verimli çalışma günleri dileriz.