E-İrsaliye Mükellefi Nedir?

E-İrsaliye Mükellefi Nedir?

Yiğit Nail Çiğdem E-Dönüşüm | ERP

İşletmelerin sevkiyat süreçlerini takip etmeyi sağlayan ve karşılıklı güven ortamını oluşturan irsaliye sisteminin dijital versiyonuna e-irsaliye denir. Peki, e-irsaliye mükellefi nedir? Kimler e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu kapsamına alınmaktadır?

E-İrsaliye Nedir?

E-irsaliye ile matbu irsaliye tümüyle aynı nitelikleri taşır. Yasal düzlemde e-irsaliyenin matbu irsaliyelerden hiçbir farkı yoktur. İrsaliyeler kendi içinde ikiye ayrılır. Birisi sevk irsaliyesi, diğeri de taşıma irsaliyesidir. Taşıma irsaliyesi, sevk irsaliyesinden farklı olarak halen basılı olarak araç içerisinde bulundurulmaya devam etmektedir. E-irsaliye ise sevk irsaliyesi olarak dijital yollarla gönderilmektedir.

Kimler E-İrsaliye Mükellefidir?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile işletmeler için e-fatura, e-irsaliye, e-defter gibi e-belgelerin kullanımı zorunluluğu getirilmektedir. Zorunluluk kapsamına giren işletme sayısı her geçen yıl giderek artmaktadır. Çünkü Vergi Usul Kanunu ile belirlenen şartlar her sene daha da genişletilmektedir. Bu da bazı işletmelerin e-irsaliye mükellefi olmalarını sağlamaktadır.

Peki, e-irsaliye mükellefi nedir? Mükellef kelimesi Arapça kökenli olup, bir şey yapmak zorunda olan ya da zorunda bırakılan anlamına gelmektedir. Özellikle finans dünyasında sık kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar ve vergi mevzuatına uygun şekilde vergi ödemek zorunda olan kişi anlamında kullanılır. Zorunlu veya yükümlü anlamına gelen mükellef kelimesi, e-irsaliye mükellefi olarak sıkça kullanılır. E-irsaliye kullanmak zorunda olan anlamına gelir.

E-İrsaliye Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler

E-irsaliye sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olup, yayınlanan Vergi Usul Kanunu tebliğleri ile yürütülmektedir. Peki, e-irsaliye mükellefi bir işletme e-irsaliye hazırlarken nelere dikkat etmelidir?

  • İrsaliyeyi hazırlayan şirketin genel bilgileri (ad soyad, ticari unvan, adres, hesap numarası, vergi dairesi vb.)
  • Alıcı bilgileri (Ad soyad, vergi dairesi, ticari unvan, hesap numarası ve adres vb.)
  • İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası
  • Fiili sevk tarihi (Saat ve dakika dahil)
  • Taşınan ürünlerin türü ve miktarları

Neden E-İrsaliye Kullanılmalıdır?

E-irsaliyeye geçiş yapan işletmeler, matbu irsaliye kullanımına göre işletmelerinde büyük oranda pratiklik kazanırlar. Özellikle de halihazırda e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olan işletmeler, irsaliye süreçlerini de dijitale taşıdıklarında büyük bir rahatlık elde ederler. E-irsaliye ile irsaliyelerin kaybolması, kargolanması, arşivlenmesi gibi olumsuz durumlar rafa kaldırılmış olur. E-irsaliyelerin dijital olarak hazırlanması ve karşı tarafa gönderilmesi işletmelye hem maliyetlerden hem de zamandan tasarruf sağlar. En önemlisi de işletmeler, dijital belge kullanımına geçiş yaparak daha doğa dostu bir işletme olmanın kapısını aralamış olurlar.

E-irsaliye mükellefi olup olmadığınızı öğrenmek için www.eirsaliyezorunlulugu.com adresini ziyaret edip, anasayfada yer alan e-irsaliye zorunluluğu sorgulama testini doldurabilirsiniz.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA ile, e-irsaliye hazırlamak ve göndermek çok kolay. Siz de değişime ilk adımı atmak istiyorsanız, aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.