e defter mukellefi nedir

E-Defter Mükellefi Nedir?

Yiğit Nail Çiğdem E-Dönüşüm

E-defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketlerin kayıt altına alması gereken bilgilerin tutulduğu defterlerin dijital versiyonu olarak tanımlanabilir. Peki, e-defter mükellefi nedir? Kimler e- deftere geçiş zorunluluğu kapsamına alınmaktadır?

E-Defter Nedir?

E-defter, VUK ve TTK hükümlerince tutulması elzem olan yevmiye defteri ve büyük defterin istenilen formal ve standartlarda uygun olarak elektronik ortamda hazırlanması, korunmak için kayıt altına alınması, değişmezliğinin, bütünlüğünün, kaynağının doğruluğunun kesinleşmesini sağlayarak, bir ispat aracı olarak kullanılmasını sağlayan bir uygulamadır. İbraz edilebilmesi ile açılış ve kapanışlarıyla ilgili işlemlerinin sanal ortamda yapılabilmesi mümkün olan bir hukuki ve teknik düzenlemedir.

E-deftere geçişle birlikte çok daha hızlı ve düzen içerisinde bir denetleme süreci elde edilir. E-deftere geçen işletmeler matbu defter tutmayı bırakırlar. Bu yüzden işletmeler, e-deftere geçiş yaptıktan sonra, matbu defterleri için kapanış tasdiki yaptırmak zorundadırlar.

E-Defterin Avantajları Nelerdir?

E-defter kullanımının pek çok avantajı vardır. Genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletme verilerinin güvenli bir dijital ortamda saklanıyor olması
  • Sayfa sayısına göre kağıt bastırmanın ve notere onaylatmanın gerekmemesi
  • Mürekkep masraflarının olmaması
  • Defterler için yazıcılardan çıktı almaya gerek kalmaması
  • Arşivleme maliyetlerinin ortadan kalkması
  • Matbu defter hazırlamadaki harcanan operasyonel zamanın azalması
  • En önemlisi de, doğa dostu bir işletme olunması

Özetleyecek olursak, e-deftere geçen bir işletme hızlı ve maliyetli bir sisteme geçmiş olur. Defterler için kullanılacak olan kağıt masraflarından tümüyle kurtulurken, öte yandan matbu defterlerin hazırlanması için harcanan yoğun emekten de tasarruf edilir.

Bununla beraber işletmeler genel olarak e-belge kullanımına geçişle yani dijitalleştikçe, büyük oranda verimlilik artışı sağlarlar. İşletmeler için dijitalleşmeye harcanan para bir cepten çıkarken, sağlanan verimlilik ile fazlasıyla diğer cebe geri girer.

E-Defter Mükellefi Nedir? Kimler Mükelleftir?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile işletmeler için e-fatura, e-irsaliye, e-defter gibi e-belgelerin kullanım zorunluluğu getirilmektedir. Zorunluluk kapsamına giren işletme sayısı her geçen yıl giderek artmaktadır. Çünkü Vergi Usul Kanunu ile belirlenen şartlar her sene daha da genişletilmektedir. Bu da işletmelerin e-defter mükellefi olmalarını sağlamaktadır. Peki, e-defter mükellefi nedir? Gelin, pek çok işletme sahibinin aklında bulunan “E-defter mükellefi ne demek?” sorusunun yanıtına birlikte bakalım.

Mükellef kelimesi Arapça kökenli olup, bir şey yapmak zorunda olan ya da zorunda bırakılan anlamına gelmektedir. Özellikle finans dünyasında sık kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar ve vergi mevzuatına uygun şekilde vergi ödemek zorunda olan kişi anlamında kullanılır. Zorunlu veya yükümlü anlamına gelen mükellef kelimesi, e-defter mükellefi olarak sıkça kullanılır. Kısacası, e-defter kullanmak zorunda olan anlamına gelir.

E-defter zorunluluğunuzun olup olmadığını öğrenmek için www.edefterzorunlulugu.com adresini ziyaret edip, anasayfada yer alan e-defter zorunluluğu sorgulama testini doldurabilirsiniz.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP yazılımı DİA ile e-deftere geçmek oldukça kolay. Online muhasebe programı DİA ile e-defter kullanımına geçiş yapmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.