Stoksuz E-Ticaret Nedir?

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Yapmanın Yolları

Gözde Sünbül E-Ticaret

Özellikle pandemi sonrası e-ticarete olan ilginin artması nedeniyle artık birçok kişi e-ticarete atılmanın yollarını arıyor. Dropshipping online satışa başlamak için en risksiz yöntemlerden biri. Sermayesiz ya da düşük sermayeyle ek iş yapmak isteyen ya da kendi işini kurmak isteyenler için bugünlerde stoksuz satış konusu  merak edilen konulardan biri. İşte bu yüzden sizler için stoksuz e-ticaret yapmanın yollarını sıraladık.

Pazar Yerleri

Stoksuz e-ticaret, diğer bir deyişle de dropshipping denilince Türkiye’de akla ilk olarak HepsiBurada, N11 gibi pazar yerleri geliyor. Ürünler için sipariş aldığınızda tedarikçi firmalara yönlendiriyorsunuz ve satışınız gerçekleşiyor. Ürünlerin paketlenme ve müşteriye ulaştırma kısmı, tedarikçiye ait. Siz yalnızca diğer mağazalar arasındaki rekabete ortak oluyorsunuz. Bir nevi aracılık da diyebiliriz.

E-Ticaret Sitesi

Dropshipping adı verilen yöntem ile stoğunuz olmadan e-ticaret yapmanız mümkün. Bunun için öncelikle e-ticaret sitenizde satacağınız ürünlerin tedarikçileriyle anlaşmanız gerekiyor. Ürün satıldığında tedarikçi firmanıza iletiyorsunuz ve kargolama işleriyle tedarikçi firma ilgileniyor.

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Yapmanın Avantajları

  • Stok maliyetini ortadan kaldırır.
  • Paketleme, kargolama vb iş yükünüzü ortadan kaldırır.
  • Personel maliyetlerini ortadan kaldırır.
  • Sermayeniz azsa veya e-ticaret tecrübeniz yoksa mali riskleri ortadan kaldırır.
  • Ek iş olarak yapmayı düşünüyorsanız, çok fazla vaktinizi almayacağı için rahatlıkla yürütebilirsiniz.
  • Kargo firmalarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Yapmanın Dezavantajları

  • Genellikle kar marjları çok düşüktür. Bu nedenle gelirinizi artırmak için çok satmanız gerekir.
  • Doğru tedarikçi ve doğru ürün seçilmezse müşteri memnuniyetsizliği sonucu çok fazla iade ürün nedeniyle zarar etmenize neden olabilir.
  • Kargo takibi iyi yapılamazsa müşteriyle sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Tedarikçi stokları ile ilgili doğru bilgi akışı olmazsa, olmayan ürün satılabileceği için satış iptali nedeniyle müşteri memnuniyetsizliğiyle uğraşmanız gerekir.
  • Herkesin sattığı ürünleri satıyorsanız rekabet avantajı yaratmak zorundasınız.

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Yapmaya Nasıl Başlayacağım?

Öncelikle kendinize en uygun yöntemi belirleyin. Seçiminiz pazar yerlerinden yanaysa N11.com, hepsiburada.com, ciceksepeti.com, trendyol.com, amazon.com.tr gibi pazaryerleriyle görüşmelere başlayabilirsiniz. Satacağınız ürüne göre zet.com gibi daha niş sitelerle de görüşmenizde fayda var. Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirip komisyon oranlarında anlaşma sağlarken bir yandan da satacağınız ürünleri belirlemeniz gerekmektedir. Tedarikçilerini tanıdığınız ya da tecrübeli olduğunuz bir ürün grubu yoksa bir araştırma yaparak işe başlayabilirsiniz. Hangi ürünler daha çok satılıyor, hangi ürünler daha fazla kar getiriyor gibi araştırmalar yapabilirsiniz. Ürün grubunu netleştirdikten sonra tedarikçi anlaşmaları yapmalı ve pazar yerleri satışıyla ilgili satış stratejisi oluşturmalısınız. Stoksuz e-ticaret için strateji çok önemlidir.

E-ticaret siteniz ile işe başlamak istiyorsanız, altyapınızı kurmanız gerekiyor.

DİA E-Power ile birbirinden farklı birçok temayla hayalinizdeki e-ticaret sitesini hızlıca kurabilirsiniz.

Tabi web sitesi kurmak pazar yerleriyle çalışmaya göre daha maliyetli olacaktır ama uzun vadede pazar yerleri komisyonlarına katlanmak zorunda kalmayacağınız için daha karlı bir hale dönüşebilir. Tabi e-ticaret sitenizi oluştururken ürün grubunuza da karar vermiş olmanız gerekiyor ki sitenizin tasarımını ürün grubuna uygun yaptırabilin ya da hazır bir tema seçecekseniz uygun bir tema seçebilin. Ürünlerinizi seçerken bu ürünleri satın almış kişilerin yorumlarını okuyabilirsiniz. Böylelikle görmeden satacağınız ürünler için daha az memnuniyetsizlik riskiyle karşılaşırsınız.

Droppshipping, ek gelir oluşturmak isteyen herkes için oldukça avantajlı. Boş zamanlarınızı değerlendirmek veya fazla mali riske girmeden bir işe başlamak istiyorsanız deneyebilirsiniz.

İlgilenebileceğiniz Diğer Yazılarımız