depo yonetim sistemi wms nedir avantajlari nelerdir

Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Yiğit Nail Çiğdem ERP

Büyümekte olan işletmeler, iyi bir depo yönetim sistemi (WMS) kullanmaktan büyük fayda sağlar. WMS, depo ve stok takibi yapmayı kolaylaştırarak, verimliliği artırır ve envanter kullanımını optimize eder. Depo yönetim sistemleri, hem işgücü hem de fiziksel alan bakımından işletmelerin seviyesini yükseltir.

Depo yönetim sistemi, otomasyonu, kesinliği, üretkenliği ve operasyonel hızı arttırarak, stok yönetimine yardımcı olur. Genel olarak depo – stok programı kullanmanın avantajları şunlardır:

1. Optimize Depo İşleyişi

WMS, stokların özelliklerine göre en verimli kullanımı belirleyerek depo işleyişini iyileştirir. Aynı zamanda WMS ile beraber, fiziksel olarak depoların en verimli şekilde nasıl kullanılması gerektiği de belirlenir. Atıkların azaltılmasını sağlarken, pahalı depoların yanlış kullanımının da önüne geçer. Raf entegrasyonuyla birlikte, stokların yerini belirlemek için harcanan zaman kaybı azalır.

Gelişmiş bir WMS kullanıldığında, aşırı stok hareketliliği ve fazla zaman alan stok yerleştirme süreçleri azalır. Depolarda, malzemeleri, hammaddeleri ve ekipmanları depolamak için en uygun konumlar belirlendiğinde, işletme maliyetlerinde ciddi azalmalar gözlemlenir.

2. Stok Takibi

Depo yönetim sistemlerinin en büyük faydalarından birisi de stok takibini verimli hale getirmesidir. Barkodlama, seri numaraları ve etiketler aracılığıyla, stoklar hakkında gerçek zamanlı veri sunabilir. WMS sayesinde depolara giren her bir malzemenin yolculuğu baştan sona izlenebilir.

Stokların şeffaf şekilde izlenmesi, yılın farklı zamanlarında hangi ürünlerin müşteriler arasında popüler olduğunu da ortaya koyar. Böylece nelere yatırım yapılması gerektiği veya hangi ürünlerde pazar payı kaybı yaşandığı da belirlenebilir.

3. Çalışan Verimliliği

Bir depo – stok programı, çalışanların beceri seviyelerini, depolara yakınlıklarını, stokları ve mevcut depo görevlerini dikkate alarak, doğru görevi, doğru kişilere ve doğru zamanda verir. WMS, personelleri en önemli görevlere yönlendirirken, iş için en iyi işçiyi de belirleyebilir.

WMS, işleri günlük olarak dağıtabilir ve işgücü tahminleri kullanarak verimli bir şekilde iş programı oluşturabilir. Çalışanların depolara giriş çıkışlarını kayıt altına alabilir, çift kontrol ihtiyacını azaltabilir ve kayıt işlemlerini hızlandırabilir. Stoklarda yapılan hataları azaltarak, müşteri memnuniyetini artırabilir. İşlerin uygun dağıtımı, işgücü ve depoların fiziksel verimliliğini arttırırken, çalışan maliyetlerini azaltabilir.

4. İzlenebilir Envanter

WMS ile, parti ve seri numaralarını kullanarak, envanter kolayca izlenebilir. Parti no ile malzeme kümeleri takip edilebilirken, seri numarası tek tek her malzemeyi benzersiz şekilde tanımlar. Böylece lot/parti veya seri numaralarını faturalarla eşleştirerek, stoklardan çıkan ürünlerin tam izlenebilirliği sağlanır. Genel olarak envanter izlenebilirliği, fazladan stok yedeklemeyi azaltır, envanter tahsisini mümkün kılar ve gelecekteki servis, bakım ya da gelebilecek iadeler için anlık bilgiler sunar.

5. Çalışanlarda Moral Artışı

Operasyonlar sorunsuz bir şekilde yürütüldüğünde, çalışanlar çalışma ortamlarına karşı olumlu bir tutum sergilerler. Özellikle zamanlarının doğru yönetilmesi için çaba harcandığını gördüklerinde, akıllıca çalıştırıldıklarını hissederler. Stres azalır ve artam verimlilik ile kendilerine dönecek olan şirket kârlılığı, çalışan moralini arttırır.

Bir WMS, tek başına çalışan moralinde artış sağlayamasa da, manuel halledilmesi gereken işlerin büyük bölümünü otomatize ederek, işçi sorunlarını önemli ölçüde hafifletebilir. Daha rahat ve düzenli bir çalışma ortamı güvenliği de artıracağı için, depolardaki iş kazaları azalır. Tüm bunlar daha güvenli, daha hevesli ve daha memnun iş gücüne katkıda bulunarak, işletmenin genel kârlılığını arttırır.

6. Fatura Yönetimi

Önde gelen WMS çözümleri, işlevselliği artırmak için fatura entegrasyonuna sahiptir. Böylece, belirli bir tedarikçiyle ilişkili bir depodaki tüm işlemleri izleyen ve uygun şekilde ücretlendiren faturalandırmadan fayda sağlanabilir. Bir WMS, tedarikçilerin ve distribütörlerin e-faturalarını kabul etmeyi sağlayan entegrasyona sahip olmalıdır.

7. Alım – Gönderim Çözümleri

Stok hareketliliğini yönetebilen bir WMS ile, gelen ve giden planlaması sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Depoya malzeme geleceği zamanlarda, mevcut personel ve depolama ekipmanlarına göre uygun tarih ve saat optimize edilebilir. Bazı depo yönetim sistemleri, tedarik süreçlerini geliştirebilmek için nakliye yönetim sistemleri (TMS) ile entegre olabilir. Bununla beraber tüketiciler, ürünler gelirken bildirim alabilirler. WMS, depolara gelen ve depodan çıkan malzemeler için gelişmiş bir çözüm sunar.

8. Gelişmiş Denetim ve Güvenlik

Çalışanların depoya girişlerde kendilerine ait kimlikleri kullanmaları gerekir. Böylece belirli personellerle belirli işlemleri ilişkilendiren bir denetim sistemi kurulmuş olur. Bu da hesap verilebilirliği artırır ve hırsızlık gibi riskleri azaltır. Ek olarak, işletmelerin personel davranışlarını geliştirmek için eğitimler ve stratejiler belirlemelerinin de önünü açar. Kullanıcı tanımlı giriş kartları sayesinde erişim düzeyleri de belirlenebilir ve istenmeyen erişimlere karşı koruma sağlar. Bir başka deyişle WMS’ler sayesinde depolarda yetkilendirmeler yapılabilir. Şirket sırları korunur ve rekabet avantajı kaybı riskinin önüne geçilir.

9. Otomasyon

Stok – depo yönetim sistemleri, depo içerisinde otomasyon çözümleri sunarlar. Mobil kullanım sunan WMS’ler, dijitalleşmeyi artırır ve personellere kişisel olarak atanan görevleri kolaylaştırabilir. Aynı zamanda kağıt tabanlı işlerden dijitale geçiş zaman içerisinde yoğun şekilde artar. Böylece operasyonlar kolaylaşır, ölçeklenebilirlik artar ve veri doğruluğu sağlanmış olur.

Otomasyon, daha etkili taktikler uygulayarak, mevcut faaliyetlerde devamlı iyileştirme sağlar. Dünya genelinde otomatik toparlama, robotik paketleme, analitik odaklı faaliyetler ve yapay zeka kullanımı gibi çok sayıda otomasyon türü bulunur. Depo yönetim sistemleri, faaliyetleri izleme, kaydetme ve iletme için temel unsurlar sağlayarak bu otomasyonların uygulanabilmesine yardımcı olur.

Sonuç

Stok programı, depo programı, stok – depo yönetimi… Ülkemizde isimleri farklılıklar gösterse de, genel olarak depo yönetim sistemlerinin faydaları bunlardır. İyi tasarlanmış bir WMS ile, işletmelerin başarısı ve kârlılığı hızla artar. İşletmesi için depo yönetim sistemi arayanlar, kendi ihtiyaçlarına uygun tercih yapmalılar. Söz konusu depo ve stok yönetimi olduğunda, her işletmeye uyan tek bir yaklaşım yoktur. En uygun WMS çözümü, iş kültürüne ve modeline en uygun olandır. İşletmeler, gelişmek ve genişlemek için gereken esnekliği, işlevselliği ve teknolojiyi sağlayan yazılımları tercih etmek zorundalar.