bulut altyapisinin cevre dostu olmasinin en onemli nedenleri

Bulut Altyapısının Çevre Dostu Olmasının 4 Nedeni

Yiğit Nail Çiğdem ERP | Teknoloji

Günümüzde yeşile dönme ihtiyacı her zamankinden daha önemli hale geldi. Bulut altyapısı kullanan teknolojiler, karbon emisyonunu azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlıyor. Üstelik, bulut tabanlı hizmet sağlayıcılarının büyük bir bölümü yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak bu etkiyi daha da artırıyor.

Son yıllarda popülerliği giderek artan bulut altyapısı, şirketlerin esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet tasarrufu gibi avantajları keşfetmesine olanak tanıyor. Ancak bulut bilişim yalnızca işletmelere değil, çevreye de önemli faydalar sunuyor. Kendi sunucularında veri yönetimi yapan şirketler, karbon emisyonunu artırırken, bulut tabanlı teknolojilere geçiş yapan işletmeler bu olumsuz etkileri büyük ölçüde azaltabiliyor.

1. Daha İyi Bir Altyapı Sunması

Bulut altyapısına sahip hizmet sağlayıcılarının sunucuları, elektrik enerjisinin uzun mesafelere iletilmesi sürecinde büyük kayıplar yaşanmasını önlemek için elektrik sağlayıcı tesislere daha yakın olarak konumlandırılmaktadır. Verilerini kendi bünyelerindeki sunucularda saklayan şirketlerin böyle bir imkanı bulunmaz. Bulut bilişim hizmet sağlayıcıları, üstün donanımları sayesinde güç ve soğutma sağlamak için daha az enerji tüketir.

2. Ölçeklenebilir Olması

Geleneksel yöntemlerle verilerini saklayan şirketler, verilerinde ani bir artış yaşanabilme ihtimaline karşı yüksek kapasiteli sunucuları tercih ederler. Ancak bu ani veri artışı oluşmadığı sürece gereksiz yere büyük bir enerji harcaması ve akabinde maliyetle karşılaşırlar. Bulut altyapısı, şirketler için ölçeklenebilir olduğundan, büyük bir enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca bulut tabanlı proje yönetimi programları, iş süreçlerini optimize ederek bu tasarrufu daha da verimli hale getirir. Yapılan araştırmalar, bulut bilişimi tercih eden firmaların 2 kat ile 4 kat aralığında verim artışı yaşadığını ortaya koymaktadır.

3. Donanım Yenileme Hızı

Verilerini geleneksel sunucularda saklayan firmalar, yüksek maliyetlerden ve sunucuları yenilemek için harcanacak vakitten tasarruf etmek amacıyla uzun yıllar boyunca aynı sunucuları kullanmaya devam ederler. Ancak bulut altyapısında sunucular, oldukça yoğun bir kullanımdan geçtikleri için büyük olasılıkla daha kısa bir yaşam döngüsüne sahip olur. Böylece daha sık yenilemeden geçerler. Öte yandan son teknolojilerle yenilenen sunucular, daha iyi enerji verimliliği sağlarlar. Bu da para tasarrufu ve uzun vadede sunuculara daha sık yenilenme imkanı sağlar. Bu döngü, çevre açısından bulut bilişimin ne kadar avantajlı olduğunu gösterir.

4. Daha Az Elektrik Kullanımı

Geleneksel veri saklama yöntemlerini tercih eden firmalar, kesintisiz güç kaynağı, soğutma sistemleri ve tonlarca elektrik faturası öderler. Öte yandan süreçlerini bulut altyapısına taşıyan şirketler, elektrik faturalarından büyük oranda tasarruf ederler. Yapılan araştırmalar, e-posta, CRM ve daha fazla iş yazılımının bulut bilişime taşınması halinde, bu uygulamalar için harcanan toplam enerjiden yıllık yüzde 87 oranında tasarruf edilebileceğini göstermektedir. Bu süreçte DİA Yazılım olarak, firmalara enerji tüketiminden büyük oranda tasarruf etmelerini sağlamaya devam ediyoruz. DİA’nın bulut tabanlı ERP programı çözümünü tercih eden firmalar, e-fatura gibi özelliklerden faydalanarak, kağıt tüketiminin de büyük ölçüde önüne geçmeyi başarıyorlar. Siz de enerji tüketimi giderlerinden tasarruf etmek ve DİA’nın çevre dostu hizmetlerinden yararlanmak için hemen aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.