backlink nedir seo icin neden onemlidir

Backlink Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir?

Yiğit Nail Çiğdem Pazarlama

İnternet sitenizin SEO gücü ve arama motoru sonuçlarında öne çıkması için backlink olmazsa olmazlarındandır. En büyük amacı ise internet siteniz ile başka siteler arasında bağlantı kurmasıdır. Sektörünüzdeki ilgili kişilerin veya kuruluşların size referans olduğu bir ortam yaratır. Bu yazımızda backlink nedir sorusunun yanıtını ararken, SEO’ya sağladığı faydaları da tartışacağız. Sektörünüzün önemli kişileri ve kuruluşlarıyla güçlü ilişkiler kurarak, web siteniz için değerli bir backlink kazanabilirsiniz. Böylece sektörünüzün otoritesi güçlü bir sitesinden faydalanmış olursunuz.

Backlink Nedir?

En basit tanımla backlink, bir internet sitesinden başka bir internet sitesine link vererek referans olma işlemidir. Doğrudan sizin anasayfanızı ya da özenle hazırladığınız bir içeriği paylaşabilirler. Bu tür bir bağlantı, ilgili ve destekleyici içerikler bulmamızı sağlar. Kullanıcıların internetteki sayfalar arasında gezinmelerini sağlayan değerli bir köprüdür. Örneğin, arabanızı satmak istiyorsunuz ve bunun için en doğru zamanın ne zaman olacağına dair bir blog yazısı okuyorsunuz. Aynı sayfada, ilgili içeriklere yönlendiren bağlantılar bulunur. Yazın araba satmanın sağlayacağı fiyat avantajları ya da araba satarken dikkat edilmesi gerekenler gibi çeşitli yazının içerisinde bulursunuz. Aksi halde kendinizi izole bir sayfanın içerisinde hissedebilirsiniz. Google gibi arama motorları, internet sitelerini tararken linkleri kullanırlar. Bu yüzden her sayfada, o sayfayla ilgili sayfaların linkleri olması faydalıdır.

Dışarıdan sitenize bağlantı verilmesi, işinize ve sektörünüze güven oyu verilmesi gibidir. Birisi web sitenize bağlantı verdiğinde, aslında sizin iyi bir kaynak olduğunuzu veya faydalı bir sayfaya sahip olduğunuzu söylüyor demektir. Aksi takdirde, sizin sitenize ait bir bağlantıyı paylaşmazlar. İyi bir restoran keşfettiğinizi ve arkadaşlarınızla paylaşmak istediğinizi hayal edin. Hemen o restoranın varsa sosyal medya hesaplarını veya internet sitesini bulup arkadaşlarınıza linkini atarsınız. İşte başka bir sitenin size verdiği bağlantılar da aynı şekilde başka bir internet sitesinin, sizin sitenizi kendi kitlesiyle paylaşmasıdır.

Backlink Türleri Nelerdir?

İyi bir backling profili, sitenizin arama motorlarında daha yüksek sıralara çıkmasına yardımcı olabilir. Bazı backlink türleri ise aşağıdaki gibidir:

  • DoFollow Backlinkler: Arama motorları tarafından takip edilen bağlantılar.
  • NoFollow Backlinkler: Arama motorları tarafından takip edilmeyen bağlantılar.
  • Kaliteli Backlinkler: Otoriter ve güvenilir sitelerden gelen kaliteli backlink kaynakları.
  • Kötü Backlinkler: Düşük kaliteli veya spam içeriklerden gelen bağlantılar.
  • Anahtar Kelime Bağlantıları: Belirli anahtar kelimelerle bağlanan linkler.

Backlinklerin Faydaları

İnternet sitesinin yüksek kalitede bilgi içerdiğini ve kendisine link veren siteyle alakalı olduğunun bir işareti olarak backlinkler, arama motorları için önem taşırlar. Eğer sitenize yönlendirilen bağlantılar varsa ve sayısı günden güne artıyorsa yüksek kalitede içeriğe sahipsiniz demektir.

Google aramalarında daha üst sıralarda yer almanıza da yardımcı olur. Bir siteye verilen bağlantı sayısı ne kadar fazlaysa, sitenin arama motoru sonuçlarındaki sırası da o kadar yukarıda olur. Diğer bir faydası da, markanızı büyütmesidir. Örneğin popüler ve güçlü bir web sitesi size bağlantı veriyorsa, kendi tüketicilerine sizin markanızla kendi markasını ilişkilendirdiğinin mesajını veriyor demektir. Böylece hem marka bilinirliğinizi artırır hem de tüketicilerin markanıza olan ilgisi artar.

Backlink Nasıl Alınır?

Peki, backlink nasıl alınır? İyi ve kaliteli bağlantılar almanın yolu, sektörünüzün tanınmış kişileriyle ve büyük kuruluşlarla iyi ilişkiler kurmaktan geçer. Oldukça uzun vadeli bir süreç olarak görünse de, gelecekte ciddi başarılar elde etmek mümkündür.

Küçük şirketler için ilk olarak, sosyal medyayı etkin kullanmak ve nasıl yeni bağlantılar kurabileceğini düşünmek gerekir. Böylece kendileri gibi küçük şirketlerle ilişkiler kurup, bağlantı alabilirler. Büyük şirketler için bağlantı almak daha kolaydır. Çünkü iş ortağı oldukları şirketlerle karşılıklı destek alabilirler. Ancak süreci yönetebilmek için kaliteli içerikler almak gerekir. Birisi size bir bağlantı vermeden önce içeriğinizi okuyacaktır. O yüzden bir içerik hazırlarken, bunu okuyacak olan ve size bağlantı verme potansiyeli olan tarafları da düşünmeniz gerekir. Eğer bir emlak yazısı hazırlıyorsanız, emlak sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden destek almayı hedefleyebilirsiniz.

Başka sitelerden bağlantı almanın felsefesine oldukça aykırı olsa da otoritesi güçlü siteler tarafından para karşılığında bağlantı satıldığı bilinmektedir. Bu tarz sitelere backlink hizmeti ödemesini yaptıktan sonra, sizin için bir tanıtım yazısı hazırlarlar ve içerisine sitenizden ilgili bir içeriğin bağlantısını verirler. Dolayısıyla bu işlem, SEO faaliyeti yürüten şirketler için olmazsa olmaz hale geldi. Bu yüzden işlemi gerçekleştirmek için özel çalışmalar yürütülmelidir. Bağlantı alabilmenin diğer bir yolu da, referans olabilecek yazılar hazırlamaktır. Bu doğrultuda hedeflediğiniz bir site için içerik hazırlayabilir ve daha sonra kendileriyle iletişime geçip yazıyı okumalarını isteyebilirsiniz.

Backlink Neden Bu Kadar Önemli?

Google gibi arama motoru sonuçları arasında backlink örnekleri, yüksek sıralar elde edebilmek için en önemli araçlardandır. Aynı zamanda şirketlere, farklı şirketlerle iyi ilişkiler kurmak için fırsatlar yaratır. Başka bir siteden bağlantıya tıklayarak sitenize gelen bir ziyaretçi, bir anda müşteriye dönüşebilir. Yazıyı okuduktan sonra bültene abone olabilir ya da call to actionlara tıklayarak form doldurabilir.

İnternet sitenize bağlantılar almanız, marka bilinirliğinizi de artırır. Böylece sektörünüzde otorite elde eder, pazar payınızı artırırsınız. Bunu yapan şirketler, kalitesiz içeriklere ya da tehlikeli internet sitelerine bağlantı vermezler. Eğer sitenize bağlantı verirlerse, kendi tüketicilerine “ilgi göstermeye değer” mesajı vermiş olurlar.

Sitenizin Backlinklerini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Sitenize gelen bağlantıları kontrol etmek, web sitenizin SEO performansını anlamanıza ve geliştirmenize yardımcı olabilir. İşte backlink sorgulama sürecini kolaylaştıracak bazı yöntemler:

  • Analiz Araçları: Ücretsiz veya ücretli araçlarla sitenizin bağlantılarını izleyebilirsiniz.
  • Google Webmaster Araçları: Sitenizin bağlantılarını ve hangi sitelerden geldiğini görebilirsiniz.
  • Manuel Kontrol: El ile bağlantılarınızı kontrol ederek spam bağlantıları tespit edebilirsiniz.
  • Rakip Analizi: Rakiplerinizin bağlantılarını inceleyerek kendi stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.
  • Backlink Raporları: Düzenli olarak rapor oluşturarak backlink kontrolü yapabilirsiniz

E-ticaret siteleri, SEO için bu önemli faktörü göz önüne alarak daha başarılı satışlara imza atabilirler. Bu süreçte ERP yazılımları ile entegre bir sisteme geçmek ise markanızın verimliliğini arttırabilir. Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP yazılımı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.