b2b e ticaret nedir nasil yapilir

B2B e-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

Yiğit Nail Çiğdem Girişimcilik

Günümüzde hızla artan dijitalleşme, beraberinde e-ticaretin yükselmesini sağladı. Bu da aslında dolaylı yoldan B2B e-ticaretin çok daha fazla önem kazanmasına sebep oldu.

B2B pazarlamanın geleceği oldukça parlak görünüyor. Çünkü şimdiden çevrimiçi satın alımların yüzde 75 gibi büyük bir oranı, B2B satın alımlarından oluşuyor. 2020 yılında Meticulous Research’ın yaptığı bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar küresel e-ticaret pazarının 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Peki, B2B e-ticaret neden bu kadar hızlı büyüyor?

  • Artan internet ve mobil cihaz kullanımı,
  • Büyük veri ve bulut tabanlı e-ticaret platformlarında meydana gelen teknolojik gelişmeler,
  • Gelişen nakliye ve ödeme seçenekleri,
  • Pandemi ile beraber e-ticaretin hızlanması ve rekabete bağlı fırsatların çoğalması.

B2B Türleri

B2B açılımı “business-to-business” olan, bir işletmenin diğer işletmelere ürün veya hizmet sağlamasını ifade eder. B2B türleri arasında üreticiden perakendeciye, toptancıdan distribütöre ve üreticiden son kullanıcıya ürün sağlayan üretici dahil olmak üzere çeşitli yapılar bulunmaktadır. B2B e-ticaret örnekleri arasında Alibaba ve Amazon Business gibi platformlar sayılabilir. Bu tür b2b e-ticaret siteleri, işletmeler arası alım-satım işlemlerini kolaylaştırarak büyük ölçekte etkileşim ve işlem yapılmasına olanak tanır.

B2B E-Ticaretin Avantajları

Dijital geleceğin öncülerinden B2B e-ticaretin avantajları arasında maliyet tasarrufu, süreçlerin hızlanması ve geniş bir pazar erişimi bulunmaktadır. B2B siteleri, işletmelerin ürün ve hizmetlerini daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştırmasını sağlar. Böylece marka bilinirliğini ve pazar payını artırır. E-ticaret programları, sipariş işleme ve müşteri yönetimi gibi iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılarak iş verimliliğini artırır.

B2B ve B2C Arasındaki Farklar

B2B ve B2C iş modelleri temel olarak kimin hedef müşteri olduğuna göre ayrılır. B2B, işletmeler arası işlemleri ifade ederken; B2C, işletmelerin doğrudan tüketiciye satış yapmasını kapsar. B2B satış süreçleri genellikle daha karmaşık olup, daha büyük sipariş miktarları ve daha uzun satış döngüleri içerir. Buna karşın, B2C daha hızlı satın alma kararları ve bireysel müşterilere odaklanmayı gerektirir. Ayrıca B2B e-ticaret işletmelerin birbirleriyle etkileşimde bulunarak çözüm ve hizmet sağlama üzerine kuruludur. Bu da B2C’den önemli ölçüde farklıdır.

B2B e-Ticaret Siteniz İçin Yapmanız Gerekenler

B2B şirketleri, e-ticaret sitelerinden müşterilerine sadece ürünlerini değil, aynı zamanda kendi marka imajlarını da sunabilmelidir. İşte tutarlı bir şekilde uygulandığında zaman içinde başarıya ulaştıracak adımlar:

  1. Markanıza Özel Bir Blog Oluşturun
  2. Kaliteli Backlinkler Alın
  3. URL Optimizasyonu Yapın
  4. Site Hızınızı Artırın
  5. Takip Edebileceğiniz Hedefler Belirleyin

1. Markanıza Özel Bir Blog Oluşturun

B2B e-ticaret siteniz, diğer şirketlerin profesyonelleri tarafından ziyaret edilir. Onlara akılcı kararlar verebilecekleri rehberler oluşturun. Eğer markanıza özel bir blog oluşturursanız, hem sitenizi SEO açısından destekler hem de topluluğunuzu büyütürsünüz.

2. Kaliteli Backlinkler Alın

Backlinkler veya sayfanıza yönlendiren bağlantılar, e-ticaret sitenizin kendi sektörü içerisinde otorite kazanmasına yardımcı olur. Backlinkler, B2B e-ticaret siteleri için en önemli B2B pazarlama stratejisi olarak kabul edilir.

3. URL Optimizasyonu Yapın

URL optimizasyonu, hem arama motorlarına hem de ziyaretçilere sayfada ne bulmayı beklemeleri gerektiğini söyler. URL’leri sayfanın içeriğine uygun olarak güncelleyin.

4. Site Hızınızı Artırın

İnsanlar bir e-ticaret sitesinin yüklenmesi beklemekten nefret eder. İster B2C, ister B2B e-ticaret siteniz olsun, eğer hızlı bir siteye sahip olmazsınız çok sayıda satışı kaçıracağınızı bilin! Site hızı SEO’nun temelidir ve üzerine özel olarak düşülmesi gerekir.

5. Takip Edebileceğiniz Hedefler Belirleyin

B2B müşterileri ile B2C müşterileri arasında keskin bir fark vardır. B2B müşterileri, aynı zamanda işiyle ilgili bir karar verdiği için daha fazla araştırma yaparlar. Bu yüzden B2B e-ticaret sitenize gelen müşterilerinizin neye ihtiyaç duyduğunu keşfetmeniz ve onların karşısına fırsatlar çıkarmalısınız. Bunun için hedefler belirleyebilir ve Analytics gibi platformlardan bu hedeflere ne kadar ulaştığınızı takip edebilirsiniz.

B2B E-Ticaretinizi Güçlendirecek Adımlar Nelerdir?

Talep oluşturmak, müşterilerle daha iyi ilişkiler kurmak ve satışları artırmak için B2C gibi faaliyet göstermeniz gerekir. B2B e-ticaret sitenizi güçlendirecek adımları şöyle sıralayabiliriz:

Müşterilerle Sürekli İletişim

Dönemsel olarak satışları yükselen bir B2B e-ticaret siteniz mi var? Hiç önemli değil. Müşterilerinizle yılın her ayında iletişim halinde olarak, talep yaratabilirsiniz. Bunun için sosyal medyayı etkin kullanabilir ve mümkün olan her platformdan içerik üretmeye çalışabilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimini Geliştirin

B2B e-ticaret sitelerinin en büyük sorunu, B2C e-ticaret siteleri kadar kullanıcı deneyimini önemsememeleridir. Bu yapılabilecek büyük yanlışlardan birisidir. Her ne kadar başka bir şirkete satış yapıyor olsanız da, karşınızdaki satın alımcının da bir insan olduğunu unutmayın. Müşterilerinizin ilgi çekeceği içeriklere, grafiklere ve özünde karakteri olan bir web sitesine sahip olmaya çalışın.

Mobil Optimizasyon Olmazsa Olmaz

B2B pazarı artık mobil gelişime hız veriyor. B2C e-ticaret siteleri bu işin üstesinden çoktan gelmiş durumdalar. Aynı gereklilik B2B siteleri için de geçerli!

Referansları Kullanın

B2B sitenizi ziyaret eden şirketleri etkileyebilmek için eski müşterilerinizin sizin hakkınızdaki görüşlerini internet sitenizde yayınlıyor olun. Bu hem yeni müşterilere güven verecek hem de eski müşterileriniz ile ilişkilerinizi güçlendirecektir. Bir taşta iki kuş vurmak istemez misiniz?

Doğru e-Ticaret Platformunu Seçin

Siteniz için doğru bir altyapı oluşturduğunuzdan emin olun. Bu anlamda DİA e-Power, iyi bir B2B e-ticaret sitesi yatırımı için biçilmiş kaftandır. Neden mi?

  • Mobil Uyumluluk: Şirketlerin satın alım departmanları gün geçtikçe daha fazla mobil cihaz kullanmaya devam ediyor. Mobil uyumluluğu olmayan bir altyapı, size ciddi zararlar verecektir.
  • Uyumluluk: Seçeceğiniz platform, kullanıcı gizliliği ve erişilebilirlik açısından tüm yönergeleri barındırıyor olmalıdır. Bu yüzden sürekli güncel bir altyapı tercihinde bulunmalısınız.
  • İşlevselliği: Seçeceğiniz platform ideal olarak B2B alıcılarına yönelik toplu sipariş, fiyatlandırma, hesap yönetimi ve çoklu nakliye/ödeme özelliklerine sahip olmalıdır.
  • Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı dostu bir deneyim için özelleştirilebilir bir pazar yeri şablonu muhakkak işinize yarayacaktır.
  • 7/24 Erişilebilirlik: Müşterilerinizin yanıtınızı beklemesi gereken geleneksel yöntemlerin aksine, anında cevap alabilecekleri bir sistem oluşturmalısınız. Bu sistem isterseniz chat botlarla oluşturulabilir. Bir platformu 24 saat iletişime açık olmalıdır.
  • Güçlü SEO: Web ve mobil cihazlar üzerinden arama yapıldığında, SEO kuralları çerçevesinde optimize edilmiş bir e-ticaret platformu fark yaratacaktır.

E-Ticaretin Yükselişi

E-ticaretin yükselişi, B2B işletmelerinin B2C e-ticaret sitelerinin kalitesini yakalamaya başlamalarıyla hız kazandı. Elbette B2B e-ticaret alışveriş deneyimi, B2C müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerinden çok daha karmaşıktır. Doğası gereği B2C satın alma çalışanları, bir satın alımı gerçekleştirmeden önce genellikle satış temsilcisi etkileşimi, müzakere ve onay beklerler. Bu yüzden bir e-ticaret sitesinde tüm bu beklentileri karşılayacak işlevsellik bulunmalıdır. Bu süreçte firmalar verimliliğini arttırmak, B2B yönetimi için farklı bulut bilişim teknolojilerinden yararlandı. Bunlardan biri de ERP çözümleri. Siz de bu aşamada Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı ve muhasebe yazılımı DİA hakkında bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.