Açık Bankacılık Hakkında Merak Edilenler

Açık Bankacılık Hakkında Merak Edilen Her Şey

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

Dijitale geçiş, günden güne daha önemli hale gelmektedir. Bankacılık sektörü de dijital dünyanın sunduğu imkanlardan faydalanarak açık bankacılık gibi geleceğin teknolojilerini günümüze taşımaya devam ediyor. Gündelik yaşamımızda kullandığımız her hizmetin artık dijitale geçiş yapması yeni normal olarak tanımlanırken, bankacılık sektörü ve ERP sistemleri devrim niteliğindeki yenilikleri kullanıcılarıyla buluşturur.

Açık bankacılık (Open Banking), bankacılık sektörünün tarihi gelişimlerinden birisi olarak kabul edilir. Bu yeni bankacılık kavramının hayatımıza girmesiyle beraber, banka entegrasyonu sağlayan ERP programları da kullanıcılarına büyük kolaylıklar sunabilir hale geldi. Gelin hep birlikte bu kavramın hem finans hem de iş dünyasında neleri değiştireceğine bakalım.

Açık Bankacılık Nedir?

Dünya genelinde kullanılan adıyla open banking, bir kişi ya da kuruluşun finansal verilerinin daha iyi bir bankacılık hizmeti alabilmek adına üçüncü parti programlarla paylaşılmasını sağlayan bir hizmet modeli olarak tanımlanabilir. Bu bankacılık kavramının ortaya çıkmasıyla beraber, ERP sistemleri de banka entegrasyonu sağlayabilir hale geldi. Böylece kullanıcılar, çalıştığı bütün bankalardan alınan finansal verileri tek bir platform üzerinden izleyebilir hale geldi.

Verinin en değerli varlık haline geldiği günümüz dünyasında, açık bankacılık güvenilirliği ve sağlamış olduğu yenilikçi hizmetlerle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Öte yandan bankalar tarafından üçüncü parti kuruluşlarla paylaşılan veriler, tümüyle kullanıcı rızası alınarak paylaşılıyor. Böylece kullanıcı gizliliği ve güvenliği üst düzeyde sağlanabiliyor.

Açık Bankacılığın Ortaya Çıkışı

İngiltere’nin bankacılık ve iş dünyasına yenilikçi bir dokunuşu olan açık bankacılık, özünde ilk olarak 2015 yılında Avrupa Birliği’nin çeşitli kurumları tarafından kullanılmıştı. Daha sonra İngiltere bu hizmet modelini revize ederek son haline getirdi ve altına imzasını atmayı başardı. İlk olarak ismi “Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (Payment Services Directive 2)” olarak koyulmuştu. Bu hizmet modeli açık bankacılığın çıkış noktası olurken, kişi ve kuruluşların bankacılık verilerinin üçüncü parti oluşumlarla paylaşılmasını sağladı. Böylece kullanıcı deneyimini geliştirecek bir strateji ortaya çıkmış oldu.

Açık Bankacılığın Avantajları

Yeni hizmet modeliyle birlikte güvenilirlik, şeffaflık, verimlilik ve zamandan tasarruf gibi kavramlar öne çıkmaya başladı. Özellikle açık bankacılık entegrasyonu sağlayabilen e-banka programı veya uçtan uca çözüm sunan ERP programları ile verimlilik ciddi oranda artmıştır. Kişiler veya işletmeler tek bir platform üzerinden tüm bankalardaki verilerine ulaşabildiği için, anlık olarak tüm bankalardaki maddi varlıklarını, borçlarını ve ödeme tarihlerini görebilmektedir.

İlk etapta karmaşık olarak görünüyor olsa da banka entegrasyonu sağlayan ERP, finansal hareketliliğin yönetimini ciddi oranda kolaylaştırmaktadır. Bu bakış açısından bakıldığında banka entegrasyonu sağlayan ERP programları, yeni bankacılık hizmet modelinin mihenk taşı olarak kabul edilmektedir.

Açık Bankacılığın Önemi

Bankacılık verileri günden güne giderek önemini artırıyor. Çünkü hem kişiler hem de firmalar için banka verileri, aylık giderlerin kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Harcama alışkanlıklarının belirlenmesi, tasarrufların ve borçlanmaların gün yüzüne çıkması gibi veriler, şirketler için oldukça önemlidir. Şirketler sistem üzerinden gelir ve giderlerini analiz ederek, çok daha iyi bütçeler oluşturabilirler.

Açık Bankacılık ile Geleneksel Bankacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bütün finansal bilgilerin ayrı ayrı banka uygulamaları üzerinden manuel bir şekilde derlenmesi oldukça zorken, açık bankacılık sayesinde bu işlemler tek bir platformdan yönetilebiliyor. Öte yandan banka entegrasyonu sağlayan üçüncü parti uygulamalar, kişiye özel olarak hazırlanmış fırsatlar ve farklı hizmetler de sunabiliyor.

Türkiye’nin en iyi bulut tabanlı ERP sistemine sahip olan DİA Yazılım, gerçekleştirmiş olduğu banka entegrasyonu sayesinde kullanıcılarına tüm banka hesaplarına tek bir platform üzerinden ulaşabilme imkanı sağlıyor. Böylece firmalar, tüm banka hesaplarını, varlıklarını, borçlarını ve ödeme tarihlerini tek bir ekrandan anlık olarak görüntüleyebiliyor. Bu da harcamaları, tasarruf alışkanlıklarını ve önemli tarihleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde görebilmeyi sağlayarak minimum riskle karar almayı mümkün kılıyor.

Açık Bankacılık Güvenlik Önlemleri

Bankacılık verilerinin güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlayarak açık bankacılık, tüketicilere daha iyi hizmetler sunar. Bu sistemde güvenlik, öncelikli konudur. İlk güvenlik önlemi, veri şifrelemesidir; tüm hassas bilgiler uçtan uca şifrelenir. İkinci önemli güvenlik tedbiri ise çok faktörlü kimlik doğrulamadır. Kullanıcıların işlemleri onaylaması için birden fazla doğrulama katmanı gereklidir. Ayrıca API güvenliği de büyük önem taşır. Bankalar ve üçüncü parti sağlayıcılar, sızdırmazlık ve yetkisiz erişimi önlemek için güçlü API koruma sistemleri kullanır.

Açık Bankacılıkta Hangi İşlemler Yapılır?

Kullanıcılar, açık bankacılıkta çeşitli finansal işlemler yapabilirler. En yaygın işlemler arasında hesap özetlerinin görüntülenmesi, farklı banka hesaplarından tek bir noktadan erişim, ödemelerin yapılması ve otomatik fatura ödemeleri ayarlama bulunur. Ayrıca Türkiye’de açık bankacılık örneklerinde kullanıcılar birikim ve yatırım ürünleri arasında karşılaştırma yapabilir, en iyi kredi tekliflerini değerlendirebilir. Tüketiciler için kişisel mali durumlarını daha iyi yönetmelerine olanak tanıyan bu işlemler, aynı zamanda daha rekabetçi ve şeffaf bir finansal hizmet ortamı yaratır.