2023 Siber Güvenlik Trendleri

2023 Siber Güvenlik Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem ERP | Teknoloji

Günümüz internet teknolojilerinin gelişimi ile beraber şirketler, kuruluşlar ve hatta hükümetler, günlük faaliyetlerini yönetebilmek için bilgisayarlı sistemlere güveniyor. Bu yüzden siber güvenliği, verileri çeşitli siber saldırılardan ya da herhangi bir yetkisiz erişimden korumak için yoğun olarak kullanıyorlar. Veri ihlalleri, fidye yazılımları ve bilgisayar korsanlığı haberleri giderek daha fazla duyuldukça, siber güvenlik trendlerinde de değişimler meydana geliyor. Peki, 2023 siber güvenlik trendleri nelerdir?

1. Yapay Zeka Potansiyeli

Yapay zekanın neredeyse hayatın her alanında görülmeye başlaması ve makine öğrenimiyle kombinasyonu, siber güvenlik alanında muazzam değişiklikleri beraberinde getirdi. Yapay zeka, otomatik güvenlik sistemleri, doğal dil işleme, yüz algılama ve en önemlisi otomatik tehdit algılama gibi konularda önemli bir yer edindi. Ancak yapay zeka, tam tersi amaçlarla akıllı kötü amaçlı yazılım geliştirme ve verileri kontrol eden güvenlik protokollerini atlama gibi siber saldırı yöntemleri için de yoğun olarak kullanılmaya başladı. Terazinin hangi tarafı ağır basarsa, onun kazanacağı bu mücadelede işletmeler, verilerini korumak için yapay zeka teknolojilerinden faydalanırken, hackerlar da yapay zeka teknolojilerini kullanmaktan geri kalmıyor.

2. Otomotivde Siber Saldırı Tehdidi

Günümüzde modern araçlar, hız sabitleyici, otomatik kapı kilidi, hava yastıkları, otonom araç (sürücüsüz araba sürüşü) gibi çeşitli teknolojilere sahip. Bu teknolojiler, aracın içindeki otomatik yazılımlarla birlikte gelmektedir. Elbette böyle araçlar, iletişim kurmak için Bluetooth ve WiFi teknolojilerini kullanmaktadır. İşte tam da bu noktada bilgisayar korsanları için çeşitli açıklar meydana gelir. Araçlardaki yazılım teknolojilerinin böylesine gelişmesi, yakın gelecekte araç kontrolünü ele geçirme veya araç içini gizlice dinleme gibi çeşitli açıkların da büyük oranda artmasına neden olacak. İşte bu yüzden 2023 yılında araç güvenliği üzerine yapılacak olan siber güvenlik çalışmaları güçlü bir trend olacak.

3. Yeni Hedef: Mobil

Mobil bankacılığın güçlenmesi, kötü amaçlı yazılımlar ve saldırılar için ciddi bir potansiyel doğurmuştu. Mobil cihazlar bilgisayar korsanları için önemli bir alan haline gelmişti. Şimdilerde gelişen mobil teknolojiler, bilgisayar korsanları için de çeşitli fırsatlar sunar hale geldi. Fotoğraflarımız, e-postalarımız, finansal işlemlerimiz ve tüm özel yazışmalarımız birer tehdit haline geldi. Akıllı telefonlar için virüs ya da kötü amaçlı yazılım koruma sistemleri, 2023 siber güvenlik trendleri arasında dikkat çekici bir yere sahip olabilir.

4. Bulut Güvenliği

İşletmelerin ve kuruluşların verilerini günden güne daha fazla buluta aktarması, bulut teknolojisinde ortaya çıkabilecek tehditlere karşı siber güvenlik gelişimini hızlandırdı. Uzmanlar bulut teknolojisinin fazlasıyla güvenli olduğunu belirtmeye devam ediyor. Ancak, bulut altyapılarının ve güvenlik önlemlerinin de sürekli güncel tutulması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da bulut altyapısı güvenliği önemli bir siber güvenlik trendi olmaya devam edecek.

5. Veri İhlalleri

Veriler, dünya çapında kuruluşlar için önde gelen endişe kaynağı olmaya 2023’te de devam edecek. İster kişi, ister kuruluş olsun, dijital verileri korumak artık birincil hedef haline gelmiş durumda. Bilgisayarda, telefonda veya bilgisayardaki tarayıcıda bile bir güvenlik açığı varsa, bu durum bilgisayar korsanlarının kişisel verilere erişim sağlaması için potansiyel bir güvenlik açığıdır. Dünya çapında veri koruma yönetmelikleri birer birer devreye girerken, bir yandan da veri koruma çalışmaları 2023 yılının önemli trendlerinden birisi olacak.

6. 5G ve Nesnelerin İnterneti

5G internetin ortaya çıkması ve gelişmesiyle beraber, yıllardır gündemde olan nesnelerin interneti de çağ atlayacak. Çünkü nesnelerin interneti teknolojisi (IoT), güçlü bir ağ yapısına ihtiyaç duyuyor. Birden fazla nesnenin birbirleriyle iletişimde olması, onları dış etkilerden ve saldırılardan savunmasız bırakabilir. Genel olarak siber tehditlerin boyutunu anlayabilmek için şu örneği verebiliriz: Google’ın en çok kullanılan ürünü olan Chrome tarayıcı bile, çok sayıda güvenlik açığına sahip. Şimdi birbirleriyle iletişimde olan cihazların, nesnelerin ve hatta giyilebilir teknolojilerin tümünde ortak güvenlik altyapısı sağlamayı hayal edin.

5G teknolojisi, sektörde nispeten yeni ve sistemde çok fazla güvenlik boşluğu bulunuyor. Bu yüzden 2023 yılında 5G altyapısına yatırım yapacak kurum ve şirketlerin, siber güvenlik konusunda katı bir tutum sergilemeleri bekleniyor.

7. Otomasyon ve Entegrasyon

Dünya genelinde veri boyutları her geçen gün artıyor ve sağlıklı bir veri kontrol sistemi kurabilmek için otomasyon entegrasyonu giderek daha fazla önem kazanıyor. Modern iş dünyasındaki yoğun talep, profesyonelleri hızlı ve verimli çözümler sunmaya zorlayarak otomasyonu her zamankinden daha değerli hale getiriyor. Bu durum da siber tehdit oranının artmasına neden oluyor. Büyük ve karmaşık yazılımların otomasyonunun yapılabilmesi için siber güvenliğin kilit bir konsept haline gelmesi bir zorunluluk olarak görülüyor.

8. Fidye Yazılımı

Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer ciddi siber güvenlik eğilimi de, fidye yazılımdır. Fidye yazılımı (Ransomware), verilerin şifrelerini kırmaya, değiştirmeye ve daha sonra şifrenin tekrar kuruma verilmesi için fidye istemeye verilen isimdir. Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda işletmeler, günlük faaliyetlerini yürütebilmek için bilindik yazılımları kullanırlar. İşte böylesine yoğun kullanılan bilindik yazılımlar, bilgisayar korsanları için çok daha iştah açıcı olmaktadır. Çünkü sistemde yakalanan bir açığı kullanarak, birden fazla işletmeyi ve kurumu tehdit edebilirler.

Örneğin İskoçya’da gerçekleşen bir bir fidye yazılımı saldırısında, ulusal sağlık hizmeti veren devlet hastanelerinin tamamı hacklenmiş ve fidye ödenmeyince 70 binden fazla tıbbi cihaz hackerlar tarafından bozulmuştu. Ülkemizde de sık sık ransomware saldırılarına dair haberler görmekteyiz. Fidye yazılımları genel olarak fidye ödenmediği durumda zarar verici olsa da, fidye ödense bile veriler artık hackerların eline çoktan geçmiş olabilir. Bu durum kuruluşlara zarar verebileceği gibi, ülkelere zarar verebilecek boyutlara kadar çıkabilir. Bu yüzden 2023 yılında fidye yazılımlarına karşı alınacak tedbirler ve yapılacak geliştirmeler trend olmaya devam edecek.

Sonuç

2023 yılında beklenen siber güvenlik çalışmaları için kuruluşların dünya genelinde toplam 100 milyar dolar harcaması bekleniyor. Günümüzde altyapı güvenliğinin neredeyse her kuruluşun önemli bir parçası haline geldiği düşünülürse, bu anlamda en güvenli hizmeti veren bulut altyapısının büyük potansiyel barındırdığını görmek hiç de zor değil.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut altyapısına sahip ERP yazılımı olan DİA, 20 yıllık bulut tecrübesiyle kullanıcılarına en güvenilir ERP hizmetini sunuyor. DİA Yazılım hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.