2023 mobil uygulama trendleri

2023 Mobil Uygulama Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem Teknoloji

2023’e yaklaştıkça, yeni teknoloji trendleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Mobil uygulama geliştirme eğilimleri, yeni Android ve iOS sürümleri çıktıkça kendisini geliştirmeyi sürdürüyor. Mobil uygulamaların ortaya çıkışı şu anda AI, ML, AR/VR ve diğer benzer teknolojilere ve uygulamaların daha akıllı olmasına yardımcı olan API’lere odaklanıyor. Peki, 2023 yılının mobil uygulama trendleri neler olacak?

Küresel Covid-19 salgınıyla beraber tüm sektörlerde mobile öncelik veren çözümler hız kazandı. Faturaları ödemek, iş arkadaşlarıyla bağlantı kurabilmek ve yeni arkadaşlar edinmek gibi çeşitli amaçlarla akıllı telefon kullanan insanların oranı arttıkça, daha kaliteli mobil uygulamalara olan talep de artıyor. İnsanlar, mobil uygulama dünyasında yaşanan çok sayıdaki güvenlik ihlali nedeniyle faaliyetlerinin özel ve güvenli olmasını istiyor. İşletmeler ise, müşteri sadakatini artırabilmek için uygulamalarının daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına ihtiyaç duyuyor.

Mobil uygulama pazarı hızla genişliyor. Geliştiriciler, yeni işletmeler için IoT uygulamalar, mobil uygulamalar, isteğe bağlı uygulamalar, web uygulamaları ve çok daha fazlasını sunmak için çözümler geliştiriyor. Bir araştırmaya göre, 2026 yılına kadar mobil uygulama pazarının 542 milyar dolara çıkması bekleniyor. İşletmelerin bu hızla büyüyen pazarda yer alabilmesi için trendleri takip etmesi gerekiyor.

Peki, 2023’te takip edilmesi gereken en önemli mobil uygulama geliştirme trendleri nelerdir?

1. 5G

Mobil internet inanılmaz bir gelişim gösterdi ve bu gelişime kullanıcılar da önemli harcamalarla katıldı. 2023 yılının en önemli trendlerinden birisi, 4G/LTE formatının yerini alan 5G teknolojileridir. 5G ile ilgili büyük umutlar besleniyor ve 2025 yılına kadar dünyada 3 milyar insanın 5G internete geçiş yapmış olması bekleniyor. Üstelik 5G ile veri aktarım hızı 100 GB/sn’ye kadar çıkacak. Böylece AR/VR, nesnelerin interneti ve diğer teknolojilerinin gelişimi büyük oranda hızlanacak.

5G Nedir?

5G ile birlikte gelecek olan hız artışı, akıllı telefonların şarjlarını bitiren işlemlerin sürelerinin de kısalmasını sağlayacak. Ayrıca, 5G’nin sahip olduğu radyo frenkansı ve daha kısa dalga boyları ile mobil uygulamalar gelecekte coğrafi hedeflemede daha hassas performans gösterebilecek.5G teknolojisi, mobil uygulama geliştiricilerinin, uygulama performansını etkilemeden ek özellikler ekleyebilmelerini sağlayacak ve hem mobil akış hem de uygulama işlevselliği daha optimize olacak.

2. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

2023 yılında öne çıkacak trendlerden birisi de yapay zeka ve makine öğrenimi. Özellikle makine öğrenimi sayesinde uygulama geliştirmek için gereken süre önemli ölçüde azaltılabilecek. Bununla beraber yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde uygulama geliştirmenin kolaylaştırılmasının yanında, insan kaynaklı hatalar da en aza indirilebilecek.

Halihazırda mevcut olan bazı mobil uygulamalar, örneğin bir tüketicinin siparişini yapay zeka ile kişiselleştirebiliyor. Ayrıca yapay zeka bileşenleri içeren sohbet robotları gibi özellikler de mobil uygulamalarda mevcut. Tüm bunlar 2023 yılında da gelişmeye devam edecek. Sağlık ve perakende gibi büyük sektörlerde önümüzdeki yıllarda yapay zeka destekli uygulamalarda büyük artış yaşanacak.

3. AR/VR

Covid-19’un imalat da dahil olmak üzere çeşitli sektörleri etkilemeye başladığı 2020 yılından bu yana, AR/VR (Artırılmış gerçeklik/Sanal gerçeklik) teknolojileri varlığını artırmaya devam ediyor. Birçok imalat firması, ek çalışanlarla sanal üretim hatları kurulabilecek ürünlerinde artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kullanıyor.

Ar Vr Nedir?

Satış temsilcileri veya servis sağlayıcılar, AR/VR mobil uygulamaları sayesinde artık müşterileriyle birebir etkileşime geçebiliyor. 2023’ün önemli mobil trendleri arasında yer alan AR/VR teknolojisi, önümüzdeki yıllarda daha heyecanlı ve ilgi çekici hale gelecek gibi görünüyor.

4. Chatbotlar

Günümüz ticaret dünyasında chatbotlar sayesinde müşterilere 7/24 yanıt vermek çok kolaylaştı. Chatbotlar işletmelerde halihazırda yaygın olarak kullanılıyor. Hem Android hem de iOS uygulama geliştiricileri için chatbotlar gerekliliklerini korumaya devam edecek. Çünkü chatbotlar, müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verebildikleri için, geleneksel müşteri hizmetlerinin yerini almayı sürdürecekler. Bununla beraber gelişen yapay zeka, makine öğrenimi ve doğal dil işleme (NLP) teknolojileri ile beraber sohbet robotları daha da verimli hale gelecek.

Özellikle 2023 ve sonrasındaki yıllarda sohbet botları, duyarlılık analizi, semantik arama, yüz ve ses tanıma gibi araçları da kullanmaya başlayarak, iletişimi daha doğal hale gelecekler.

5. Bulut Bilişim

2023 ve sonraki yıllarda mobil uygulama trendleri arasında önemli bir yeri bulunan bulut bilişim, geliştiricilerin ek uygulamalar yapmalarına gerek duymadan, web tabanlı ya da farklı platformlarda çalışabilen uygulamalar geliştirmelerini sağlayacak.

Bulut bilişim sayesinde veriler, akıllı telefonların hafızalarında fazladan yer kaplamayacak. Çünkü hepsi bir bulut sunucuda muhafaza edilebiliyor ve internetin olduğu her yerden erişim mümkün oluyor.

İleri Web Uygulamaları

Kullanıcılar, bulut tabanlı uygulamaların sağlamış olduğu avantajlar sayesinde mobil dünyayı farklı amaçlar için de kullanabilirler. Bulut tabanlı uygulamaların kusursuz çalışıyor olması, mobil hızı artırırken, uygulamaların merkezi sunucularda sürekli kullanımını da garanti eder. Sunucu her zaman erişilebilen tüm bilgileri ve önemli verileri depolar. Uygulamaları bulut sunucular çalıştırdığı için, uygulamaların çökmesinde kaynaklı veri kaybı yaşanmaz.

6. Platformlar Arası Mobil Uygulama Geliştirme

Platformlar arası uygulama geliştirme devamlı olarak gelişiyor. Bir kuruluş, platformlar arası bir mobil uygulama geliştirme yöntemi kullanarak web de dahil olmak üzere birçok platformda uygulama üretip, sunabiliyor. Özetle tek bir uygulama geliştirerek hem iOS hem de Android platformları hedeflemek mümkün oluyor.

Platformlar arası mobil uygulama geliştirmenin bir diğer avantajı da, sunmuş olduğu hızlı geliştirme sürecidir. Birden çok platform için tek bir kaynak kodu kullanmak, mobil uygulamayı geliştirmeyi büyük oranda hızlandırır. Bu yüzden 2023 yılında platformlar arası mobil uygulama geliştirme ciddi trendlerden birisi olmaya devam edecek.

7. Sınır Bilişim (Edge Computing)

Uç bilgi işlem olarak da çevrilen Edge Computing, istemci verilerinin ağ çevresinde, kaynağa mümkün olan en yakın seviyede işlendiği dağıtılmış bir bilişim teknolojisidir. Bir başka deyişle sınır bilişim, gecikmeyi ve bant genişliği kullanımını azaltmak için bilgi işlemi veri kaynağına mümkün olduğunca yaklaştırmaya odaklanan bir ağ türüdür.

Günümüz teknolojisinde bulut teknolojisi yavaş yavaş sınır bilişim ile entegre oluyor. Bulut sunucular yüksek oranda merkezileştiği için, özellikle de 5G’nin sunacağı teknolojiler de göz önünde bulundurulursa, gecikme önemli bir sorun haline gelebilir. Ancak sınır bilişimden faydalanmak, gecikmenin önüne geçmenin en iyi yollarından birisi.

Böylece nesnelerin interneti, sürücüsüz araçlar gibi pek çok 5G’den faydalanacak teknoloji için bulut, gecikmesiz bir şekilde sunulabilecek. 2023 yılının mobil uygulama trendleri arasında olan edge computing, adından daha çok söz ettirecek.

8. Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT, mobil uygulama sektöründeki en iyi trendler arasında yer alıyor ve son birkaç yıldır kullanıcılar ve geliştiriciler için çok fazla potansiyel yarattı. Her düzeyde iletişim ve etkileşimi destekleyebilen nesnelerin interneti, internete bağlanabilen hemen hemen her cihazda geliştirilebiliyor.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin/cihazların kendi aralarında iletişime girmesi, gayet olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Bu da IoT mobil uygulama geliştirme işini önemli ölçüde etkiliyor. İçinde bulunduğumuz çağın teknolojik gelişmelerini de göz önünde bulundurursak, IoT’un çok daha büyük potansiyeller barındırdığını ve bir mobil uygulama trendi olarak yoluna devam edeceğini söyleyebiliriz.

9. Kestirimsel Analitik

Modelleme, makine öğrenimi ve veri madenciliği gibi tekniklerle geleceğe yönelik ya da bilinemeyecek bir dataya dair tahmin yapmaya çalışan alana kestirimsel analitik (predictive analytics) denir. Örneğin perakende sektöründe yoğun olarak kullanılan kestirimsel analitik ile, ürünlerin her müşteriye göre özelleştirilebilmesi sağlanmaktadır.

Veri madenciliği, makine öğrenimi ve modelleme gibi yöntemlerle elde edilen verilerle geliştiriciler, mobil uygulamalarını kullanıcılar arasında popüler hale getirecek eklemeleri ya da çıkarmaları yapabilirler.

Kestirimsel analitik, koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla perakende sektörü dışında da yoğun olarak kullanıldı. Tıp dünyası, hangi hastalara virüs bulaşma riskinin daha fazla olduğunu, hangilerinin en ciddi vakalara dönüşeceğini ve hatta hangilerinin bu virüs kaynaklı vefat etme olasılığının yüksek olduğunu belirlemek için kestirimsel analitikten faydalandı. Kestirimsel analitik, 2023 yılında da mobil uygulama geliştirme alanında trend olmaya devam edecek.

10. İleri Web Uygulaması

Progressive Web Apps (PWA), önümüzdeki yıllarda ivme kazanması beklenen bir başka mobil uygulama trendidir. İleri web uygulamaları, mobil uygulamalar ve web sayfaları için bir arayüz görevi görmektedir. İleri web uygulamaları daha az yer kaplarlar, daha az yükleme süresi gerektirirler ve internete daha az bağımlılardır. PWA’lar temel olarak bir mobil uygulamanın tüm özelliklerini taşıyan web siteleri olarak tanımlanabilir.

Tümüyle uygulama işlevselliğine sahip olan ileri web uygulamaları, normal uygulamalara göre daha erişilebilir ve tasarımı kolaydır. Çok yönlü olmaları, otomatik güncelleme almaları ve etkileşime yoğun olarak açık olmaları onları vazgeçilmez bir mobil uygulama trendi yapmaya devam eder.

İleri web uygulaması her ne kadar çok da yeni bir trend olmasa da, mobil uygulama geliştirme dünyasında, işletmelerin hedeflerine düşük maliyetlerle ulaşabilmeleri için var olmaya devam edecekler. 

Sonuç

Mobil uygulamalar yükselişine devam ediyor. Küresel şirketler, müşterilerine akıllı telefonlarını kullanarak benzersiz bir deneyim sunmak için yoğun bir çaba harcıyor. Önümüzdeki yıllarda mobil uygulama geliştirme trendleri hiç şüphesiz çok daha stratejik ve kusursuz hale gelerek, sektörde muazzam bir büyümeyi garanti altına alacaktır. Teknoloji odaklı yeni dünya düzeninde rekabetçi olmak isteyen kuruluşlar, mobil uygulama trendleri takip etmeye ve yatırım yapmaya devam edecekler.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.