malulen emeklilik sartlari

2025 Malulen Emeklilik Şartları

Yiğit Nail Çiğdem Diğer

Çalışma gücünü ve mesleki kazanma kapasitesini hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı gibi nedenlerle en az %60 oranında kaybeden sigortalılar için kritik bir güvence sağlayan sisteme malulen emeklilik adı verilir. Ancak, bu haktan faydalanabilmek için yalnızca sağlık raporu yeterli değildir; aynı zamanda en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam 1.800 günlük prim ödeme yükümlülüğünün tamamlanmış olması, sigortalılığın başladığı tarihten sonra rahatsızlığın ortaya çıkmış olması gibi belirli hukuki kriterler de aranmaktadır.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emekli olma durumu, sigortalı çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücünü kısmen veya tamamen kaybetmeleri durumunda sosyal güvence altına alınmalarını sağlayan bir emeklilik türüdür. Bu sistem, ağır hastalıklar veya iş kazaları sonucu iş yapamaz hale gelen bireylere sosyal devletin sunduğu temel desteklerden biridir. Malulen emeklilik nasıl alınır sorusu, özellikle ciddi sağlık sorunları yaşayan çalışanlar için önemli bir konudur.

Şartlar kapsamında gerekli olan çalışma gücü kaybı oranı en az %60 olmalıdır. Sigortalıların işgücü kaybını belgeleyen sağlık raporlarını SGK’ya sunmaları zorunludur. Ayrıca belirli bir süre sigortalı olunması ve gerekli gün sayısının tamamlanmış olması gerekir

2025 Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sigortalının çalışma gücünü en az %60 oranında kaybettiğini belirten sağlık raporu almasıyla malulen emeklilik şartları 2025 yılı itibarıyla şekillenmektedir. Bu rapor, SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından alınmalıdır. Sigortalının en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve toplamda 1800 gün prim ödemesi yapmış olması gerekir. Ayrıca, sağlık sorunlarının sigortalılık süresi başladıktan sonra ortaya çıkmış olması zorunludur. Çalışma gücünü kaybettiği tarihten sonra sigortalı olarak çalışmaya devam etmemesi de şartlardan biridir.

1800 Gün Malulen Emekli Olma Şartları

En az 1.800 gün prim ödemiş, asgarî 10 yıl sigortalı olarak çalışmış ve %60 veya üzeri iş gücü kaybı yaşamış bireyler için malulen emeklilik, Türkiye’de yaş şartı aranmaksızın erken emeklilik şartına tabi olabilir. Bu haktan yararlanmak için yalnızca hastalık raporu yeterli değildir; Maluliyetin sigortalılığın başlamasından sonra ortaya çıkması, tam teşekküllü sağlık kurulunca onaylanan maluliyet raporu, prim günlerinin eksik olması durumunda bunların toplu ödenmesi, işten ayrılma gibi idari şartların yerine getirilmesi zorunludur. Ayrıca sürekli diğerinin bakımına düzenli aralıklarla malul 10 yıllık sigortalılık şartı kaldırılmış olup, yalnızca 1.800 günlük prim yeterlidir

3600 Gün Malulen Emekli Olma Şartları

3600 gün prim bedelini karşılayan sigortalılar için, bu hak özellikle kritik önemdedir. 2025 yılı itibarıyla 3600 gün malulen emekli olabilmek için başlıca üç şart bulunmaktadır. Bunlar en az 10 yıllık sigortalılık süresi, toplam 3600 gün prim ödemesi ve SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurulundan en az %60 maluliyet oranı raporu alınmasıdır. Ayrıca, maluliyet mesleki kazanma gücünün yitirilmesi üzerine sigortalılık döneminde ortaya çıkmalı ve başvuru sırasında aktif çalışmıyor olunması gerekmektedir.

5000 Gün Malulen Emekli Olma Şartları

Malulen emeklilik için prim gün şartı: 1800 gündür. 3600 gün veya 5000 gün koşulları bu tarz bir emeklilikte geçerli değildir; bu rakamlar engelli (vergi indirimi, diğer erken emeklilik türleri) kapsamında kullanılmaktadır. Burada prim gün şartı 1800’dir. 3600 veya 5000 gün şartı malulen emekli olacaklar için geçerli değildir; bu gün sayıları engelli emekliliği gibi farklı statülerde karşımıza çıkar. Aşağıdaki tablo, farklı prim gün sayılarına göre malulen emeklilik şartlarının sağlanması hâlinde hangi avantajların elde edilebileceğini özetlemektedir:

Prim Gün SayısıMaluliyet OranıEk Haklar
1800 gün%60 ve üzeriTemel malulen emeklilik hakkı
3600 gün%60 ve üzeriDaha yüksek emeklilik maaşı
5000 gün%60 ve üzeriMaksimum emeklilik avantajı

Kadınlarda Malulen Emekli Olma Şartları

Kadınlarda malulen emeklilik şartları, temel koşullar açısından erkeklerle aynıdır. Ancak doğum sonrası süreçler, bazı sağlık durumları gibi özel hallerde ek kolaylıklar tanınabilir. Kadınlarda başvuru için de %60 işgücü kaybını belgeleyen rapor gereklidir. Aynı zamanda 1800 gün prim ödemesi ve 10 yıl sigortalılık süresi aranır.

Malulen Emeklilik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

%40 engelli raporuyla malulen emekli olunması mümkün değildir çünkü malulen emeklilik için işgücü kaybı oranının en az %60 olması gerekmektedir. Ancak %40 işgücü kaybı raporu, başka avantajlar sağlayabilir. Örneğin, vergi indiriminden yararlanarak erken emeklilik hakkı kazanılabilir. Bu nedenle %40 raporu olan bireylerin SGK ile iletişime geçerek hakları hakkında detaylı bilgi alması önemlidir. %40 işgücü kaybı olan sigortalılar, farklı sosyal güvence ve desteklerden yararlanabilirler ve böylece yaşam standartlarını koruyabilirler.belirlenir.

Genellikle malulen emeklilik için kabul edilen hastalıklar arasında kanser, ileri safha kalp hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, ileri derece şeker hastalığı (diyabet), nörolojik hastalıklar (örneğin MS, ALS), ağır akciğer hastalıkları, ruhsal hastalıklar (şizofreni, bipolar bozukluk), ve diğer ağır ve tedavisi zor hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıkların emeklilik kapsamına girebilmesi için, sigortalının iş gücü kaybının %60 ve üzerinde olduğunu belgeleyen bir sağlık raporu alması gerekmektedir. Sağlık raporu, SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından alınmalı ve bu rapor, SGK tarafından onaylanmalıdır.

Malulen emekli olan kişiler, genellikle aylık olarak maaş alırlar ve toplu bir ödeme yapılması söz konusu değildir. Ancak bazı özel durumlarda, toplu para ödemesi yapılabilir. Bu durumlar arasında birikmiş maaş ödemeleri, geriye dönük hak kazanımları ve tazminatlar yer alabilir.

Şeker (diyabet) ve tansiyon hastaları, malulen emekli olma şartlarını sağlayabilirler ancak bu durum hastalığın ilerleme derecesine ve kişinin çalışma gücü üzerindeki etkisine bağlıdır. İleri safha şeker hastalığı, organ hasarına neden olmuş ve kişinin iş yapamaz hale gelmesine yol açmışsa, bu durumda malulen emeklilik için başvuru yapılabilir. Benzer şekilde, ileri safha hipertansiyon (yüksek tansiyon) da organ hasarına veya ciddi sağlık sorunlarına neden olmuşsa, kişinin başvurusu değerlendirilebilir.

Malulen emeklilik süreçlerinde doğru bilgiye sahip olmak ve gerekli prosedürleri eksiksiz yerine getirmek oldukça önemlidir. Bu süreçte DİA, insan kaynakları programları ile işletmelerin malulen emeklilik başvurularını takip etmelerine ve çalışanlarının emeklilik sürecini daha verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilir.