2023 erp trendleri nelerdir

2023 ERP Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem ERP

Pandemi, enflasyon, durgunluk, göç ve küresel tedarik zinciri problemleri derken bir yılı daha geride bıraktık. Artık geleceğe bakma ve 2023 yılında ERP yazılımları ve muhasebe programlarında hangi trendlerin konuşulacağını görme zamanı.

İşletmeler, devamlılık ve risk yönetimi stratejileri için yoğun çaba harcayarak yeni iş yönetimi standartlarına ulaşmaya çalışıyor. Sürekli değişen iş dünyasında artan rekabete ortak olabilmek için işletmeler, operasyonlarını yönetmek için ERP sistemlerine giderek daha fazla güveniyor. Bugün şirketler hedeflerine ulaşabilmek için, işleyişlerini her zamankinden daha hızlı olmaya uyarlamaları gerekiyor. Peki, 2023 ERP trendleri neler?

1. Sektöre Özel Çözümler

ERP sektörü, tek bir standardın yeterli olmayacağını anlamış durumda. DİA gibi önde gelen ERP sağlayıcıları, her endüstrinin benzersiz olduğu fikrini benimsiyor ve daha fazla sektöre özgü işlevsellik ve özellik sunuyor. Bu da ERP programlarının perakende ve inşaat gibi yeni sektörlere doğru genişlemeye devam etmesini sağlıyor. Belirli sektör dinamiklerine uyarlanmış iş yönetimi ve muhasebe çözümleri, ister farklı sektörlere sunulan farklı çözümler olsun, ister belli bir sektördeki tek bir çözüm olsun, itici güç olmaya devam edecek.

Sektörlere özel çözümler sunmak, özelleştirme gereksinimlerini büyük oranda azaltır ve kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlar. Böylece işletmeler tüm süreçlere entegre olarak hareket edebilirler.

Her sektöre uyan tek bir strateji belirleyen ERP programları, her sektörün farklı talepleri nedeniyle iş ve teknoloji yöneticilerinin beklentilerini karşılayamıyor. Sonuç olarak, belirli sektörlere uyarlanmış ERP programları ortaya çıkıyor. Sektöre özgü çözümler sunabilen ERP programları giderek daha popüler hale geliyor.

2. Standartların Yerine Özelleştirme

ERP programları, işletmeler için belirgin rekabet avantajı yaratmak zorundalar. Günümüz işletmeleri, özgün olmanın yarattığı rekabet avantajını çoktan fark etti ve her biri farklı karakterlere bürünüyor. Özelleştirilebilir bir ERP programı, iş süreçlerine sunduğu mükemmel modüllerle esneklik sağlar ve işletmenin yarattığı özgün karaktere uyum sağlar.

Geleneksel ERP programları ile çalışmak isteyen işletmeler, iş akışlarında ciddi değişiklikler yapmak zorunda kalıyorlardı. Ancak özelleştirilebilir ERP çözümleri ile işletmeler, iş akışlarında veya iş süreçlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeden ERP programı kullanabilir hale geldi. Özelleştirilebilir ERP programlarının genel olarak avantajları şu şekildedir:

  • Özelleştirilebilen iş akışları
  • Özel raporlar
  • Programı öğrenme kolaylığı
  • Programın benimsenmesinin kolaylaşması
  • Otomatik iş akışı
  • Verimlilik artışı

3. Entegrasyon

Bulut ERP programı kullanımının giderek artmasıyla beraber, entegrasyon da önemli hale geldi. Üçüncü taraf uygulamalara entegrasyon özgürlüğü tanıyan ERP programları, işletmelerin teknolojik bağımsızlığı için büyük önem taşıyor.

Entegrasyona açık ERP programları, şirketlerin ERP çözümlerine kolayca özellik ekleyebilmesine, kaldırabilmesine, geliştirebilmesine olanak tanır. Böylece işletme çok daha fazla kontrole sahip olur.

Dünya genelinde şirketler, işlerini büyütebilmek için IoT ve yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerden faydalanmaya çalışıyorlar. Öncü ERP sağlayıcıları ise, ürünlerini bu son teknolojilere entegre ederek, teknoloji trendlerini benimseyerek hareket ediyor.

4. Bulut Altyapısı

Bulut tabanlı ERP yeni bir trend olmasa da, en büyük trend olmaya devam ediyor. Bulut bilişim, daha verimli çalışmayı sağlayan, zamandan tasarruf ettiren, maliyetleri düşüren ve şirketlerin rekabet gücünü artıran yepyeni bir ERP dünyası yarattı.

Dünya genelinde geleneksel ERP programları kullanmaya devam eden çok sayıda şirket, rakiplerine nazaran neden geride kaldığını araştırıyor. Aslında yanıt çok basit: Özgürlük. Covid-19 pandemisi işletmelere, esnekliğin, özgürlüğün, düşük maliyetliliğin ve inovasyonun ne kadar önemli olduğunu öğretti. Kapanma döneminde uzaktan çalışabilen işletmeler kârlılıklarını sürdürebilirken, geleneksel yöntemleri benimsemeye devam eden işletmeler ya büyük zararlar etti ya da kapatılmak zorunda kaldı.

Günümüzde çok sayıda şirket günden güne bulut teknolojisine geçiş yapıyor. Sonuç olarak bulut bilişim pazarının 2028 yılında 791 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu noktada Türkiye’nin en tecrübeli ve en gelişmiş bulut ERP yazılımı olan DİA öne çıkıyor.

5. Mobil Uyumlu ERP

Günümüzde hareket halindeyken çalışan insan sayısı bir hayli artmış durumda. Bu yüzden 2023 ERP trendleri arasında mobil teknolojinin yer alması hiç de şaşırtıcı değil. Elbette mobil ERP programı teknolojisinin gelişmesi, bulut altyapısının kalitesine bağlı.

Uzaktan çalışma sisteminin gelişmesiyle birlikte giderek daha fazla işletme, mobil ERP programlarını tercih etmeye başladı. Mobil uyumlu ERP programlarının faydaları genel olarak şunlardır:

  • İş süreçlerine şeffaflık katar
  • Erişilebilirliği artırır
  • Tüm iş süreçlerini hızlandırır
  • Verimliliği artırır
  • Zamandan, maliyetlerden ve kaynaklardan tasarruf sağlar

Bulut altyapılı bir mobil uyum ERP programı ile internetin olduğu her yerden ve tüm cihazlardan şirket ve muhasebe yönetimi mümkün olur.

6. Otomasyon – Makine Öğrenimi – Yapay Zeka

Müşteri memnuniyetini olabildiğince hızlandırmaya yönelik çalışmaların giderek arttığı iş dünyasında, otomasyon, makine öğrenimi, yapay zeka gibi teknolojiler çok daha fazla kullanılmaya başladı.

2023 yılının önemli teknoloji trendlerinden birisi olan yapay zeka, sektörlere özgü çözümler de dahil olmak üzere tüm ERP özelliklerine etki edecek. Makine öğrenimi de dahil olmak üzere yapay zeka teknolojileri, işletmelerin sürekli büyüyen veri hacmi de göz önünde bulundurulursa, fazladan değer elde edeceklerdir. Yapay zeka teknolojileri, şirketlerin yeni ve faaliyete dönüştürülebilir veriler toplamasına yardım etmeye devam ediyor. İşletmeler, operasyonel süreçlerini geliştirmeyi  ve iş verilerini en iyi şekilde kullanmayı sürdürebilmek için, 2023 yılında da yapay zeka teknolojilerinden fayda sağlamayı istiyor.

ERP’nin yaşadığı evrim, işletmelerin verimliliğini artırma ve yönetim süreçlerini kolaylaştırmaya devam ediyor. 2023 yılında da ERP’lerin temel özelliklerinde yukarıda yer alan teknoloji trendlerinin etkilerini görmeye devam edeceğiz.

Türkiye’nin bulut teknolojisi altyapısına sahip en gelişmiş ERP programı DİA ile işine özgürlük katan işletmelerden birisi olmak için, aşağıda yer alan formu doldurabilirsiniz.