2022 yapay zeka trendleri neler

2022 Yapay Zeka Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem Girişimcilik | Teknoloji

Yapay zekanın 2022’de insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en değerli teknoloji olduğunu görmeye devam edeceğiz. Kimilerine göre yapay zeka, insanlığın gelişiminde elektrikten bile daha büyük bir rol oynayacak. Elbette bu oldukça iddialı bir ifade ama, günümüzde yapay zekanın hangi alanlarda kullanıldığına bakınca, aslında çok da iddialı olmadığı ortaya çıkıyor. Daha şimdiden uzayın keşfi, kanser tedavisi, iklim değişikliği, siber güvenlik gibi birçok alanda kullanılmaya başlanan yapay zeka, nasıl bir potansiyel taşıdığını göstermiş durumda…

Yapay Zeka Nedir? 2022 Yılında Neler Sağlayacak?

Yapay zeka için yapılabilecek en basit tanım, makinelere karar verme yeteneği kazandırmaktır. Bir başka deyişle yapay zeka, robotlara ve bilgisayarlara insanlar gibi düşünme yeteneği sağlamaktır. Yapay zeka sayesinde makineler, insanların yapabildiklerini yapabilecekleri gibi, insanları aşan bazı alanlarda da fayda sağlayabilir hale gelmişlerdir. Ancak halen yapay zekanın sağlayacağı etkiyi kavramak güçtür. Peki, 2022 yılının yapay zeka trendleri nelerdir? Yapay zekaya yönelik yeni atılımlar ve gelişmeler neler olacaktır?

Müşteri Hizmetleri

Yapay zeka ile yönetilen asistanlar özellikle Covid-19 pandemisi döneminde büyük önem kazandı. Günümüzde sanal asistanlar sadece bilgi aktarımında kullanılmaktan çıkıp, iş akışı belirleme ve hatta aşı randevusu oluşturma gibi alanlarda da öne çıkan entegrasyonlara sahip olmaya başladılar. İşletmeler ve kamu kurumları, kullanıcılara sunduğu hizmetleri kişiselleştirebilir hale geldiler ve 2022 yılında yapay zeka ile birlikte çok daha etkin bir veri yönetimi sağlayabilecekler. Yapay zekanın müşteri hizmetleri noktasında kullanımı, müşterilerin kendilerine özel olan etkileşimleri fark etmeleri ve müşteri sadakatinin artması anlamında önemli ilerleme sunacak.

Sürdürülebilir Gelecek

Tüketicilerin ve hissedarların şirketler üzerindeki sürdürülebilirlik konusundaki baskısı giderek artarken, yeni dünya düzeni ve iklim değişikliği de tedarik zincirlerini zorlamaya devam ediyor. Bu baskılar 2022 yılında da artmaya devam edecek ve yapay zeka bu noktada daha da öne çıkacak. Yapay zeka daha fazla ölçüm, daha fazla veri toplama ve karbon ayak izi konusunda daha fazla ilerleme kaydederken, şirketlerin sürdürülebilirliği konusunda da kilit rol oynamaya devam edecek. 2022 yılında yapay zeka sürdürülebilirlik konusunda büyük rol oynayacak. Yapay zekanın sunacağı tahminsel bakım tavsiyeleri sayesinde ekipman ve parça yenileme azalacak. Orman yangınları ve diğer olumsuz durumlar için de uydu destekli görüntü analizi gibi özellikler sayesinde yapay zeka, sürdürülebilir geleceğin kilit oyuncusu haline gelecek.

5G’nin Gelişimi

Günümüzde iletişim ağlarının karmaşık olması, değişim hızı, altyapının kontrolü ve yönetimi giderek zorlaşmaktadır. 5G teknolojisi, görüntülü iletişimin, robot teknolojisinin ve üretimin ilerlemesinde büyük rol oynayacak. Günümüz iletişim ağı ve kullanılan sistemler geleceğin ağ yapısı için uygun durumda değil.

Telekomünikasyon şirketleri, 5G’nin dünya çapında kullanılabilmesi, müşteri deneyiminin geliştirilmesi ve ağ kontrolünün iyileştirilebilmesi için yapay zekanın kilit rol oynadığı bir otomasyon ve ağ entegrasyonuna yönelmeye başladılar. Yapay zeka ile birlikte her cihaz için ağ kullanımına uygun hizmet seviyesi belirleme gibi olanaklar ortaya çıkıyor.

İşletme Maliyetleri

Pandemiyle beraber dijitalleşmeyi başaran şirketler uzaktan çalışma sistemine ayak uydurabildiler. Şirketler ve tüketiciler arasındaki dijital kanal kullanımı giderek artıyor ve veri sayısı kontrolden çıkmaya başlıyor. Bu da yeni güvenlik altyapılarına ve veri yönetimi konusunda çok daha modern uygulamalara ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.

Tüm bu konularda şirketler, operasyonlar için yapay zekayı ortaya koymaya başladılar. Şirketlerin BT ekiplerinden daha kolay ve daha hızlı sorun teşhisi sağlayan operasyonlar için yapay zeka (AIOps), BT ekiplerinin de daha verimli işlere yönelmelerini sağlayacak.

Mutlak Güvenlik

Teknoloji giderek gelişmeye devam ediyor ve işletmelerin tüketicilerin güvenini kazanma konusunda ciddi rekabet içerisinde oldukları net bir gerçek. Hem tüketici güveni noktasında hem de kişisel verilerin korunması noktasında yapay zekadan daha fazla faydalanılacak. Burada tüketicilerin, yapay zeka kararlarını anlayabilmeleri çok önemli. Şirketlere yapay zekanın kararlarının açıklanabilir olması noktasında ciddi görev düşüyor. Öte yandan 2022 yılında yapay zeka, siber tehditlerin tespit edilmesi ve bu tehditlerle mücadele edilmesi konusunda da ciddi rol oynamaya devam edecek.

2022 yılı yapay zekanın hayatımıza daha fazla gireceği bir yıl olacak. Yapay zeka gibi bulut teknolojisi de geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Şirketlerin tüm karmaşık süreçlerini bulut ERP teknolojisiyle çözen DİA Yazılım, hemen hemen her teknolojiyi yakından takip ettiği gibi yapay zekanın gelişimini de yakından takip etmeye devam ediyor. Bulut ERP ya da bulut muhasebe programı konusunda bilgi almak için aşağıda yer alan formu doldurabilirsiniz.