2022 eirsaliye zorunlulugu nedir

2022 E-İrsaliye Zorunluluğu

Yiğit Nail Çiğdem E-Dönüşüm

E-irsaliye, zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlarken, çevreyi de muazzam ölçüde korumaktadır. Matbu irsaliyeden farklı olarak, dijital ortamda hazırlanır. Bu yazımızda e-irsaliye geçiş şartları, kimler e-irsaliye kullanmak zorunda gibi soruların yanıtlarını paylaşıyor olacağız.

E-faturaya geçişler günden güne hız kazanırken, e-irsaliye uygulamasına geçişler de gündemde yer alıyor. Peki, e-irsaliye nedir? Kimler e-irsaliye zorunluluğuna dahil oluyor? Matbu irsaliyeden farkları nelerdir?

E-İrsaliye Nedir?

E-irsaliye genel olarak matbu irsaliye ile aynı niteliklere sahiptir. Ancak e-irsaliye adından da anlaşılacağı üzere elektronik belge statüsündedir. E-irsaliyeye geçiş yapan işletmeler, dijital ortamda hazırladıkları irsaliyeleri karşı taraflara gönderirler.

İrsaliye kendi içerisinde sevk irsaliyesi ve taşıma irsaliyesi olarak ikiye ayrılır. E-irsaliyenin özelliği, sevk irsaliyesinin yerine geçiyor olmasıdır. Bir diğer deyişle, ürünü teslim alacak tarafa gönderilen irsaliye türüdür. Ancak şoför, rotasyon ve araç bilgileri bulunduran taşıma irsaliyeleri matbu olarak araç içerisinde yer almaya devam edecek.

2022 Yılında E-İrsaliye Kimler İçin Zorunlu Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı yayınladığı 535 numaralı Vergi Usul Kanunu ile yeni e-irsaliye limitleri belirledi. Peki, kimler e-irsaliyeye geçmek zorunda?

Gelir İdaresi Başkanlığı yayınladığı tebliğ ile e-irsaliye geçiş zorunluluğu limitlerinde değişikliğe gitti. Bu kapsamda 2021 yılı ve müteakip dönemlerde 25 milyon TL olan ciro sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Böylece e-irsaliye kullanımında ciddi bir artış beklenmeye başladı.

Yayınlanan tebliğ ile zorunluluk kapsamına giren işletmelerin 1 Temmuz tarihine kadar e-irsaliyeye geçmeleri gerekiyor. Gönüllü olarak e-irsaliye kullanmaya başlayacak işletmeler için herhangi bir engel bulunmuyor.

E-İrsaliyenin Genel Özellikleri

  • E-irsaliyeler 10 yıl boyunca dijital ortamda saklanabilir.
  • E-irsaliyeler matbu (kağıt) irsaliyeler ile birebir aynı özellikleri barındırır.
  • E-irsaliyelerin dijital ortamda olması, çok daha güvenli şekilde saklanmasını sağlamaktadır.
  • E-irsaliyelere ne zaman istenirse geriye dönük olarak ulaşılabilir.
  • E-irsaliyeler alıcıya anında ulaşır ve iade, red veya kabul gibi süreçlerde hızla mutabakat elde edilir.
  • Kağıt kullanımı biteceği için, her yıl çok sayıda ağacın kesilmesinin önüne geçilir.
  • E-irsaliyeler karşı tarafa dijital ortamdan gönderildiği için, yolculuk esnasında kaybolma riski ortadan tamamen kalkar.

DİA E-İrsaliye Kullanmanın Avantajları

  • Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programı DİA ile, e-irsaliyeye geçmek ve kullanmak oldukça kolay.
  • Bulut teknolojisi sayesinde, internetin olduğu her yerden ve tüm mobil cihazlardan e-irsaliye düzenlenebilir.
  • DİA e-belge çözümleri sayesinde, tek bir ekran üzerinden e-irsaliye, e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter işlemleri yapılabilir.
  • DİA’yı tercih ederek, her biri alanında uzman destek ekibinden 7 gün 24 saat hizmet alınabilir.
  • DİA e-irsaliye çözümü ile, düzenlenen tüm belgelere logo, marka ismi veya farklı bilgiler eklenebilir. Tasarım sayfasında istenilen her türde belge düzenlenebilir.
  • DİA e-irsaliye ile, tüm sevkiyat süreçleri hızlanırken, verimlilik ve müşteri memnuniyeti de artış gösterir.