2022 bulut bilişim trendleri

2022 Bulut Bilişim Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem ERP | Teknoloji

Bulut bilişimin büyük yükselişi her ne kadar pandemiyle birlikte yaşanmış olsa da, pandemiye kadar da popülerdi ve zaten güçlü bir alt yapıya sahipti. Ancak pandemi esnasında uzaktan çalışmak bir zorunluluk haline gelince dikkatleri fazlasıyla üstüne çekti. Bir yandan Covid-19 pandemisi sonlandırılmaya çalışılırken, bir yandan da bulut bilişimin sağladığı üstün teknolojik kolaylıklar geliştirilmeye çalışılıyor. Yani günün birinde Covid-19 pandemisi elbette bitecek ama bulut bilişimin faydaları günden güne artmaya devam edecek gibi görünüyor. Peki, 2022 yılında bizi hangi bulut bilişim trendleri bekliyor?

1. Yakındaki Bulut Bilişim

Yakındaki bulut bilişim, verileri bulut ortamında depolamaya yarayan alternatif bir bulut bilişim yaklaşımıdır. Binlerce kilometre olabilecek merkezi bir depolama konumundan ziyade, toplandığı yerde veya yakınlarında depolama yapabilmek için yerelleştirilmiş veri merkezleri oluşturmayı içeren, henüz gelişmekte olan bir bulut trendidir.

Bu tarz tek bir merkezi olmayan bulut altyapıları, gecikme sorunlarının azalmasına ve uygulama performansının artmasına yardımcı olur. Veriler ve kaynaklar son kullanıcının cihazlarına daha yakın olduğu için kuruluşların tasarruf etmesine olanak tanır.

Yakındaki bulut bilişim işlem pazarı şu anda en çok konuşulan konulardan birisi. Veri işleme hızında artış, minimum gecikme süresi, mükemmel bağlantı hızı, güvenlik ve gizlilik desteği ile birlikte iletilen veri hacminde azalma açısından önemli avantajları bulunuyor. Özellikle operasyonel verimlilikle ilgilenen şirketlere büyük kolaylıklar sağlayacak.

2. Sunucusuz Bilgi İşlem

Sunucusuz bilgi işlem trendi, bulut standartlarına göre uzun bir süredir gündemdeki bir konu. Günümüzde bulut bilişim dünyasının en önemli markaları tarafından daha da önem kazanmış bir konu durumunda. Bu sistem kullanıcılara kullandıkça öde modeliyle hizmet veriyor. Böylece kullanıcılar kendilerine bir bulut sunucusu değil, kullandıkça ödeyecekleri bir model kiralamış oluyorlar. Bu da büyük bir yatırım yapmadan bulut teknolojisine geçebilmeyi mümkün kılıyor. Sunucusuz bilgi işlem önümüzdeki yıllarda yeni kullanıcı deneyimleri oluşturmada büyük rol oynayacak gibi görünüyor.

3. Kripto Paralar

Kripto paralar blockchain teknolojisi üzerine kurulmuştur. Blockchain, verileri kamuya açık veya özel bir ağda kayıt altına alırken, isteyen herkesin inceleyebileceği şekilde sunan devrim niteliğinde bir teknolojidir. Sistem herhangi bir merkezi otoriteye gerek olmadan işlemlerin doğru kayıtlarını tutmaya yarar. Ancak blockchain sisteminde iki temel problem bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal olarak karmaşıklığı, diğeri de mevcut altyapı entegrasyonu sorunları. Bulut bilişim, blockchain teknolojisinin ve dolaylı olarak kripto paraların yaşamış olduğu altyapı sorunlarını 2022 yılında da çözmeye devam edecek.

4. Yapay Zeka

Yapay zeka, bulut bilişimle güçlü bir ilişki içindedir. Bir yandan yapay zeka bulut bilişime güç verirken, bir yandan da bulut bilişim yapay zeka hizmetlerinin sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. Ayrıca bulut bilişim, yapay zekayı daha geniş kitlelere ulaştıran yani bir başka deyişle yapay zekanın tüketici tabanını genişleten bir sistemdir. Küçük bir işletmenin yapay zekadan faydalanması normal şartlarda zor olabilecekken, bulut bilişim sayesinde oldukça düşük maliyetlerle faydalanması hatta tasarruf etmesi mümkündür.

Yapay zekayı bulut hizmetleriyle birleştirmek, KOBİ’lerin her iki sistemden de uygun maliyetlerle yararlanmasını sağlar. Yapay zeka bulutun verileri yönetmesine ve geleceği için vizyon sahibi olmasına yardımcı olurken, bulut da yapay zeka için sanal bir ortamda sürekli veri yedekleme ve kurtarma sağlar. Özet olarak bulut ve yapay zekanın gelişimi birbirlerine entegre olmuş durumda ve 2022 yılında daha da gelişecek gibi görünüyor.

5. Bulut Tabanlı Oyun Sektörünün Gelişimi

Bulut tabanlı oyun sektörü, kullanıcıların sabir bir aylık ücret karşılığında neredeyse sınırsız sayıda oyun oynayabildikleri sistemler olarak tanımlanabilir. Henüz gelişmekte olan bu teknoloji, şimdiden sorunsuz denebilecek seviyede hizmet verebiliyor. Bu tarz sistemleri kullanmak için tek gereken hızlı bir internet yapısı. Sistemi anlaşılabilir kılmak için bir örnek vermek gerekirse, tıpkı Netflix gibi bir üyelikten oluştuğunu söyleyebiliriz. Üye olduktan sonra sistem içerisindeki bütün oyunları tek tıkla açmak ve oynamak mümkün. En büyük özelliği ise, bu oyunları oynamak için ne bir oyun konsoluna ne de güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyulmaması. Çünkü oyun, bulut ağa sahip güçlü bilgisayarlara bağlanmanızı ve internet aracılığıyla oynamanızı sağlıyor.

Bulut tabanlı oyun sektörü, kullanıcılarının yüksek depolama alanlarına ve güçlü donanımlara ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Bununla beraber, siber güvenlik problemlerini de ortadan kaldırıyor ve tüm bunları oldukça düşük maliyetlerle sunuyor. Günümüz Türkiye şartlarında bir oyunu satın almak örneğin 600 TL ise, bu tarz sistemlere üye olmak 50 – 75 TL arasında değişiyor. Üstelik tek bir oyunu değil, binlerce oyun arasından istediğinizi oynamanızı sağlıyor.

Şu an için bu tarz sistemler kurarak sektör lideri olmaya çalışan firmalardan bazıları şunlardan oluşuyor:

  • Microsoft
  • Google
  • Amazon
  • Apple
  • Samsung
  • Sony
  • Nvidia

Kendi üyelik ücretli bulut oyun sistemini kuran firmaların isimlerine bakıldığında, bu oyun modelinin geleceğinin ne kadar parlak olduğunu kestirebilmek mümkün. Şu an için bu oyun modelinin tek sorunu, son kullanıcıların yüksek hızda internete sahip olması gerekliliği. 2022 yılında gereken internet hızının daha da düşük seviyelere çekilebileceği düşünülüyor.

6. Hibrit ve Çoklu Bulut Altyapısı

Hibrit bulut altyapısı, yerel sunucular ile bulut sunucularının iyi yanlarını bir araya getiren yönetim modeli olarak tanımlanabilir. Hızlı ve sık erişim gerektiren veriler klasik sunucularda tutulabilirken, hassas veya izlenebilir olan veriler bulut altyapılarında saklanır. İyi entegre edilmiş ve dengeli bir hibrit strateji, işletmelere her iki tarafın en iyi özelliklerini sunabilir.

Dünya üzerinde çok sayıda kuruluş, iş yüklerinin bir kısmını şirket içinden tek bir bulut sağlayıcısına taşımanın ilk aşamalarını geride bıraktı ve tün deneyimin keyfini çıkarmaya başladı bile. Şimdi de kuruluşlar, birden fazla bulut sağlayıcısı kullanmaya yönelmeye başladılar. Çoklu bulut modeli, şirketlerin kendi bireysel uygulama ortamlarına, iş gereksinimlerine ve kullanılabilirlik gereksinimlerine en uygun farklı bulut sağlayıcı tekliflerini seçmelerini sağlar. Böylece bulut sağlayıcılarının kendi içindeki rekabetten kuruluşlar daha fazla faydalanabilecekler.

Büyük kuruluşlar, standart olarak hibrit bulut ve çoklu bulut altyapı stratejilerini benimsemiş durumda olsalar da, 2022 yılında daha fazla kuruluşun bu modellerin avantajlarını fark etmeleri bekleniyor. Bulutun esnekliğini ve çevikliğini fark eden kuruluş sayısının, 2022 yılında çok daha fazla artacağı öngörülüyor.

DİA, Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı / ERP yazılımı hizmetini sunmaktadır. Kullanıcıları kendi iş modellerine uygun ürünler arasından istediklerini seçerek, kendi şirket ölçeklerine uygun ürünleri kullanabilmektedir. DİA dünyası hakkında daha fazla bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!