adat hesaplama nedir nasil hazirlanir

Adat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yiğit Nail Çiğdem Muhasebe

Adat, faiz hesaplama sürecinde kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar. Faiz miktarı ile günlerin çarpma işlemi sonucunda bulunan sonuçlara adat denir. Sermaye şirketlerinde sermaye ortaklarının cari hesap üzerinden çekim yapmaları gerektiğinde KDV’nin ve faizin hesaplanması gerekir. Bunun için de adatlandırma yapmak şarttır. Peki adat nedir? Adat hesaplama nasıl yapılır? Adat faiz oranı kaçtır? Bu yazımızda sizlere, adat hakkında tüm merak ettiğiniz soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Adat Nedir?

Adat, adat faizi hesaplanırken kullanılan bir ifadedir. Faiz işlenecek miktar ile günlerin çarpımından bulunur. Aslında adatlandırma işlemi bu kadar basittir. Adatlandırma yaparak, şirket ortaklarının yaptıkları çekim ile birlikte ne kadar faiz işleneceği, gün sayısı ve diğer benzeri hesaplamalar yapılabilir.

Adat Hesaplama

Adat değeri faiz oranının sabit bölenine bölünerek bulunur. Sabit bölen, alacak hesaplarında bir sene için 365 gün alınarak, borçlu hesaplarında da 360 gün baz alınarak kabul edilmektedir. Daha sonra bunun 100 ile çarpımının faize kıyaslayarak bölüm işlemi gerçekleştirilir.

Örnek vermek gerekirse;

Sabit bölen= (365 veya 360 x 100) / adat faiz oranı

cari vade ekstre raporu

Adat Faizi Hesaplamanın Önemi

Adat faizi hesaplamanın önemini anlatmak için, kasa hesabı ile ortaklardan alacaklar hesabı arasında bir gelir farklılığı olduğunu ele alalım. Fakat bir faiz gelirinin de söz konusu olmadığını düşünelim. Böyle bir durumda işletmenin kasasındaki fazla miktarlar kabul edilebilir değildir. Şirketin bünyesinde bulunuyor olması gereken paranın, ortaklarca kullanıldığı ve alacaklar hesabında faiz işletilmediği sonucuna ulaşılır.

Böyle bir durumda alacaklar hesabında faiz işletiliyor ve KDV uygulanıyor olması gerekmektedir. Çünkü borç vermek bir hizmettir. Maliye tarafı, böyle bir uyuşmazlık halinde faiz işletildiğine yönelik bir tablo görmek isteyecektir. Faiz işletilmemesinin veya KDV uygulanmamasının tespit edilmesi halinde, mükelleflere cezalar gelebilir. Mevzubahis risklere karşı mükelleflerin adat hesaplaması yapmaları oldukça önemlidir.

DİA Yazılım, 18 yıllık tecrübesi ve bulut bilişim kalitesiyle müşterilerine sunduğu birçok özelliğin yanında, adat hesaplama kolaylığı da sağlıyor. Böylece kullanıcılar hata riskini en aza indirirken, beraberinde hızlı bir şekilde adat hesaplamalarını yaparak, hem harcanan emekten hem de zamandan tasarruf edebiliyorlar. Türkiye’nin bir numaralı bulut tabanlı ERP yazılımı DİA ile, tüm iş süreçlerinizi kolayca yönetin. Daha fazlası hakkında bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için formu doldurun, sizi arayalım!